USA chcú s Ruskom súperiť o Severnú morskú cestu
11 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Podľa ruského politológa Andreja Koškina si Američania uvedomili, že bohatstvo Arktídy začína byť vďaka klimatickým zmenám omnoho prístupnejšie. Uviedol portál Nation-news.ru.


Americký prezident Donald Trump nariadil vypracovanie programu výstavby ľadoborcov pre Arktídu a Antarktídu. Flotila by mala pozostávať z ťažkých lodí a lodí strednej triedy. Presný počet lodí však ešte nebol stanovený.


Vláda USA musí teraz posúdiť riziká spojené s prevádzkou flotily, ktorá by mala pozostávať z najmenej troch ľadoborcov rôznej veľkosti. Trump nariadil, aby budúce ľadoborce používali buď medzinárodné alebo už existujúce americké základne.


K plánom USA sa vyjadril člen Asociácie vojenských politológov a vedúci Katedry politológie a sociológie Ruskej ekonomickej univerzity G. V. Plechanova Andrej Koškin.


Minister Korčok pozval S. Lavrova na Slovensko
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok pozval svojho ruského rezortného partnera Sergeja Lavrova na návštevu Slovenska a tohtoročnú konferenciu GLOBSEC. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

„V súvislosti s klimatickými zmenami vo svete sa Arktída začala postupne otvárať. Ľad sa pomaly roztápa a rozsiahle prírodné bohatstvo, ktoré je v Arktíde, začína lákať svojou dostupnosťou. Prirodzene všetky arktické štáty sú si vedomé týchto veľkých príležitostí. USA zároveň vidia, že Rusko, ktoré má najširší záber vplyvu v arktických zemepisných šírkach, je zo všetkých najlepšie pripravené. Najmä, čo sa týka zaistenia bezpečnosti v týchto oblastiach,“ objasnil Koškin.


USA sa podľa neho konečne „prebudili“. Zrazu zistili, že majú iba dva použiteľné ľadoborce. Pričom naopak Rusko už má skutočne rozvinutú a vybavenú flotilu. Teraz Trump rieši situáciu narýchlo. USA by radi Rusku „odobrali“ celú Severnú morskú cestu. Na to však potrebujú silu. To podľa Koškina vysvetľuje Trumpovo zvýšené úsilie ohľadom stavby ľadoborcov.


Námorné sily USA zakážu používanie bojovej vlajky Konfederácie
Zatiaľ čo niektorí občania južanských štátov považujú vlajku Konfederácie za symbol hrdosti a spomienok na svojich vojakov padlých v občianskej vojne, pre mnohých Američanov je, naopak, znakom útlaku a temnej kapitoly amerických... Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | TASR