Slnečné jazerá otvárajú letnú sezónu, podľa EEA nie je voda v seneckých jazerách vhodná na kúpanie
11 | 06 | 2020 I SITA

Okresné mesto Senec v piatok 19. júna otvára turistickú sezónu na Slnečných jazerách.


"Kvalita vody na Slnečných jazerách je vyhovujúca a letná turistická sezóna bude otvorená od 19. júna. Svedčí o tom aj fakt, že Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) súhlasí s otvorením Slnečných jazier verejnosti," uviedlo mesto na sociálnej sieti. Podľa aktuálnej správy Európskej environmentálnej agentúry (EEA) nie je však voda v seneckých jazerách vhodná na kúpanie.

Hodnotenie kvality vody podľa Európskej komisie sa riadi priemerom výsledkov za posledných päť rokov. Najhoršie výsledky mala voda na Slnečných jazerách v roku 2016, keď niektoré ukazovatele prekročili povolenú hranicu. "Správa cestovného ruchu (SCR) Senec preto začala s aplikáciou baktérií, ktoré pomáhajú jazerá čistiť a každý rok zlepšujú kvalitu vody," uviedlo mesto a doplnilo, že výsledky z roku 2016 sú stále započítavané do vzorca výpočtu kvality vody na Slnečných jazerách, a zhoršujú ho.

"Pripomeňme, že vzorky boli odobraté tesne po skončení sezóny v roku 2016, keď bola voda po návale turistov a vplyvom teplého počasia v najhoršom stave," vysvetlilo mesto a dodalo, že z komunikácie s RÚVZ vyplýva, že na budúci rok už budú výsledky oveľa lepšie, keďže sa budú počítať až od roka 2017.

AKUTÁLNE: V záložni na sídlisku Sekčov malo dôjsť k ozbrojenému prepadu
Jednu osobu odviezla po ozbojenom prepade záložne odviezla záchranka. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | TASR


Na základe hodnotenia EEI dosiahlo Slovensko tretí najhorší výsledok kvality vody v jazerách určených na kúpanie z 30 monitorovaných krajín Európy. Agentúra vyhodnotila kvalitu vody v 32 slovenských prírodných kúpaliskách, aspoň minimálnu kvalitu dosiahlo 87,5 percenta z nich. Senecké jazerá vyhodnotila EEI ako nevyhovujúce na kúpanie. Výbornú kvalitu vody malo 20 lokalít, čo predstavuje 62,5 percenta.

Najvyššie kritériá splnili napríklad Zlaté piesky v Bratislave, Liptovská Mara, Bukovec pri Košiciach, Zelená voda v Novom Meste nad Váhom či Banský Studenec pri Banskej Štiavnici. Sedem lokalít malo dobrú kvalitu, napríklad Vajnorské jazero a Ivanka pri Dunaji. Dostačujúcu kvalitu vody na kúpanie má podľa EEI Vindšachtské jazero pri Banskej Štiavnici.

Podľa ÚVZ hodnotenie lokality Slnečné jazerá Senec z dvoch rôznych hľadísk môže pôsobiť bez objasnenia širších súvislostí rozporuplne. "Preto je potrebné vždy uviesť, aké kritériá a ciele to-ktoré hodnotenie zohľadňuje a reprezentuje. Je potrebné tiež uviesť, že klasifikácia lokality ako nevyhovujúca podľa európskych kritérií, ktorá upozorňuje na negatívny trend dlhodobého vývoja lokality (a potrebu vykonávania opatrení), neznamená, že kvalita vody na kúpanie na prírodnom kúpalisku bude počas kúpacej sezóny nevyhovujúca alebo že kúpanie bude zakázané," uvádza ÚVZ a dodáva, že kvalita vody na kúpanie bude posudzovaná na základe aktuálnych výsledkov analýz v súlade s platnými národnými požiadavkami pre prírodné kúpaliská.

Súkromní autobusoví dopravcovia na protestnej akcii žiadali finančnú pomoc od štátu
Ministri financií a dopravy diskutovali o možnostiach podpory pre súkromných autobusových dopravcov. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | SITA


Mesto Senec uviedlo, že nadlimitné hodnoty na Slnečných jazerách boli v roku 2016 namerané iba raz. "Keďže stanovisko Európskej komisie sa riadi priemerom výsledkov za posledných päť rokov, ojedinelý zlý výsledok ovplyvňuje hodnotenie niekoľko rokov za sebou," vysvetlilo mesto a dodalo, že momentálne z jazier odobrali vzorky a čaká sa na ich výsledky.

"Všetky výsledky kontrol kvality vody podľa ÚVZ budú zverejňované a aktualizované na stránkach mesta, Správy cestovného ruchu Senec a na vstupných bránach južnej a severnej strany Slnečných jazier. Občania si budú môcť sami porovnať aktuálne hodnoty kvality vody s limitnými predpísanými hodnotami," uzavrelo mesto.

Tunel Soroška postavený nebude, prioritou je ochrana prírody
Približne štvrťmiliardová zákazka na výstavbu 14-kilometrového úseku blízko Rožňavy, o ktorú mal záujem aj Váhostav či Strabag, bola zrušená. K jej zrušeniu prišlo kvôli zásadným pripomienkam Štátnej ochrany prírody. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok