Republikáni naliehajú na návrat k základom studenej vojny a drastickým sankciám
11 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Republikánska strana (GOP) vydala návrh o „stratégii národnej bezpečnosti“, v ktorom sa okrem iného počíta so stupňujúcimi sa sankciami voči Číne a Rusku, ďalšou vojnou proti terorizmu na Blízkom východe a infovojne ako za čias studenej vojny, informuje portál RT.


120 stranový návrh, ktorý v stredu predstavil Republikánsky študijný výbor (RSC), sa považuje za „konzervatívny plán zameraný na zachovanie amerického vedúceho postavenia na celom svete.“

Návrh ponúka zoznam možných opatrení proti „najagresívnejším americkým globálnym protivníkom“, ako sú Čína, Rusko a Irán, vrátane „najprísnejších sankcií, aké boli kedy navrhnuté“. RSC sa tiež usiluje o reformu štátneho ministerstva medzinárodnej propagandy.

Najčastejšie sa zmieňuje Čína (25 strán) a po nej nasleduje Blízky východ (23 strán). Rusku je venovaných iba deväť strán, ale to, čo sa na nich nachádza, nie je nič iné ako úplný návrat k základom studenej vojny.



RSC chce vymenovať Rusko za štátneho sponzora terorizmu kvôli údajnej podpore Iránskych revolučných gárd (IRGC), Hizballáhu, Talibanu a niečoho, čo sa nazýva „ruské cisárske hnutie“.

Tiež sa odporúčajú sankcie na ruské ropné a plynové projekty - a akékoľvek zahraničné spoločnosti, ktoré sa týchto projektov týkajú. Sankcie voči každému, kto nakupuje ruský štátny dlh. Sankcie proti „náčelníkom ruskej propagandy“. A tiež treba sankcionovať Spoločnosť pre celosvetové medzibankové finančné telekomunikácie (SWIFT), kým nevyhostí Rusko.

Okrem toho by tiež poverili uskutočniť „finančné cvičenia“ na zabavenie ruských finančných aktív, rozšíriť vojenskú pomoc pre Ukrajinu o „protipechotné zbrane“ a rozšíriť podporu pre aktivistov EÚ „proti dezinformácii“ a „demokratických aktivistov v Rusku“.

Námorné sily USA zakážu používanie bojovej vlajky Konfederácie
Zatiaľ čo niektorí občania južanských štátov považujú vlajku Konfederácie za symbol hrdosti a spomienok na svojich vojakov padlých v občianskej vojne, pre mnohých Američanov je, naopak, znakom útlaku a temnej kapitoly amerických... Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | TASR