Internet spôsobil v Rusku novú sexuálnu revolúciu
11 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Vďaka celosvetovej sieti sa „trh“ možných intímnych partnerov stal doslova globálnym. Uviedol portál Nation-news.ru.


Sociológ a spoluautor knihy „Dvaja v spoločnosti. Intímny pár v modernom svete.“ Vladimír Ilin upozornil na novú etapu sexuálnej revolúcie a jej podobu.


„Prvá fáza prebehla v 60. rokoch minulého storočia. Bolo to hnutie hippies a objavenie antikoncepcie. Ďalšiu fázu umožnili nové komunikačné prostriedky. Narušili tradičné formy medziľudských vzťahov. A ak v pôvodnom systéme bol výber partnera zúžený na priestor ulíc, dedín, jedného kolektívu alebo študijnej skupiny, s príchodom internetu sa sexuálny trh rozšíril do globálnych rozmerov. Ide o prechod z obmedzeného priestoru na globálnu sieť. A úloha internetu v organizovaní intímností stále rastie,“ uviedol sociológ.


Ilin poznamenáva, že na začiatku sa ľudia hanbili priznať, že používajú internetové služby na zoznámenie. Teraz sa to stalo bežnou súčasťou správania modernej mládeže. A v tomto vidí sociológ tiež dôvod premeny intímnych vzťahov.


„Pozoruhodné je, že internetová voľba je ovplyvnená skutočnosťou, že daný partner je v aktuálnej chvíli ten najlepší. Osoby sa zhodli, pár ihneď aj vznikol. Čo ale ani jednému z nich nebráni v hľadaní ďalších partnerov,“ poznamenal sociológ.


Zástupkyňa ruskej Národnej asociácie rodičov Lilia Gumerová je ale presvedčená, že kľúčom k zachovaniu národných hodnôt Ruska je plnohodnotná tradičná rodina. Väčšina obyvateľov krajiny má podľa nej rovnaký názor.


USA: Amazon zakázal polícii používať svoju technológiu na rozpoznávanie tvárí
Americká spoločnosť Amazon v stredu oznámila, že sa rozhodla polícii na jeden rok zakázať používanie svojej technológie Rekognition slúžiacej na rozpoznávanie tvárí. Informovali o tom agentúry DPA a AFP. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR