Ako vychovával svoje deti profesor Krčméry?
11 | 06 | 2020 I Natália Sollárová

Vzorom profesora Vladimíra Krčméryho pri výchove detí bol jeho strýko, od ktorého si osvojil zaujímavý prístup. Zdá sa, že sa osvedčil, pretože dnes sú z nich úspešní a samostatní mladí ľudia.


Obľúbený profesor je nielen uznávaný infektológ a odborník na tropickú medicínu, ale aj hrdý otec štyroch detí. Ako píše portál pluska.sk, veľkým vzorom vo výchove mu bol jeho strýko Silvester Krčméry, ktorý hovoril, že „ten, kto nepomáha, je zlodej, ale ten, kto pomáha priveľa, je vrah, pretože v ľuďoch zabíja ich iniciatívu a schopnosti“. Keďže sa nechcel ocitnúť v tej horšej skupine, Vladimír Krčméry podporoval u svojich detí jazykové školy a keď už boli v zahraničí, tak ich nechal samých na seba. Podľa neho si vždy poradili.

Jeho najstarší syn Michal je ekonóm, ktorý riadil humanitárne projekty v Burundi a na Haiti. Dcéra Monika vyštudovala architektúru a urbanizmus. Jej sestra Lucia skončila medicínu a je absolventkou prestížnej
King´s College v Londýne, so zameraním na zdravotnícku etiku. Najmladšia Dominika navštevuje talianske gymnázium.

Zdravotníci už nemusia byť v pohotovostnom režime
Zrušením núdzového stavu už nemusia nemocnice reprofilizovať lôžka, teda vytvárať červené zóny. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


Všetci hovoria plynule minimálne tromi jazykmi. A ani jednému z nich rodičia pri platení zahraničného štúdia nepomáhali. Keď im ich otec chce niečo podarovať, zaplatí im napríklad ubytovanie v zahraničí. „Letenku s ostatným si už kúpia sami. Aspoň raz medzi Vianocami a Veľkou nocou, keď máme zo slnka málo vitamínu D a veľa kvapôčkových infekcií, vyženiem celú rodinu do Izraela, alebo na Maltu, Cyprus, Grécko, Sicíliu, kam stoja letenky v zime do päťdesiat eur,“ prezradil ďalej známy vedec a lekár.

Táto takmer 30-ročná tradícia podľa jeho slov spôsobila, že deti neboli počas zimnej sezóny vôbec choré. Samotný profesor Krčméry si však rodinnú dovolenku moc užiť nezvykol, zvyčajne na nej strávil nanajvýš 3 dni, aby sa opäť odovzdal učeniu či liečeniu, často spojených s cestovaním.

Hotovostný príspevok na stravovanie by zmenil stravovacie návyky Slovákov
Zámer zaviesť stravné v hotovosti namieto gastrolístkov prináša riziko, že zamestnanci prestanú príspevok zamestnávateľa na stravovanie v plnej miere využívať na teplý obed alebo nákup potravín. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


Oveľa intenzívnejšie sa však venoval celkom inej dovolenke. Pred rokmi, po zásahu štátnej bezpečnosti, musel odísť z lekárskej fakulty. Ako nezamestnanému mu vtedajšia predsedníčka ROH poradila, aby išiel na „materskú“. Tým sa vyhol nielen možnému väzeniu za príživníctvo, ale medzi ním a jeho synom Michalom sa vytvorilo veľmi silné puto. Ako spomína, bolo to jedno z najkrajších období v jeho živote. „Náš výborný vzťah stále pretrváva a za to som veľmi vďačný,“ vyznáva sa zo svojich pocitov. Zo synovej strany sa teší už aj z troch vnúčat.

Ako ďalej píše plus7dni.pluska.sk, Vladimír Krčméry má v skutočnosti detí šesť. Okrem vlastných potomkov si na diaľku osvojil dievčatá Thiery a Samras, ktoré našiel v uliciach kambodžskej metropoly ešte v roku 2003. Následne sa stal spoluzakladateľom detského domova House of Family, ktorý deťom s HIV poskytuje ubytovanie a liečbu pod vedením slovenských lekárov. Thiery a Samras sú v súčasnosti už obe dospelé a zásluhou liečby, ktorá potláča rozmnožovanie vírusu HIV, aj zdravé.

Možnosť vybrať si zdravotnú poisťovňu chce mať 83 % Slovákov
Pre zlé hospodárenie by zmenila zdravotnú poisťovňu viac ako polovica opýtaných. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA