Slovenský pozemkový fond dostane väčšie kompetencie v regiónoch
09 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Na poslaneckom prieskume chcú poslanci preveriť stav na lesných pozemkoch vo vlastníctve Slovenskej republiky a v správe š.p. Lesy SR.


Nová generálna riaditeľka Slovenského pozemnového fondu Gabriela Bartošová v utorok informovala Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie o uvažovanej koncepcii rozvoja fondu.

„Sľúbila som na fonde nulovú korupciu, nulový klientelizmus a fungujúce procesy. Preto je nevyhnutné na SPF vykonať administračné zmeny. Fond má veľmi rozčlenenú organizačnú štruktúru, procesy sú preto pomalé. Toto sa musí zmeniť. Posledné roky sa na fonde len prijímali zamestnanci a nebolo tam žiadne prepúšťanie. Fungovalo rodinkárstvo. Žiaľ aj z tohto dôvodu príde na fonde k prepúšťaniu a kompetencie vrátime vo väčšine na regióny. Regionálnym riaditeľom musím ale plne dôverovať. Chceme centralizovať niektoré úkony tak, aby sme mali jeden výstup. Nechceme viac čakať na výsledky tri roky,“ povedala v utorok pred členmi výboru Gabriela Bartošová.

O post šéfa Lesov SR zabojuje v prvom kole osem uchádzačov
Aktuálne je ako generálny riaditeľ Lesov SR poverený Matej Vigoda, ktorý sa tiež prihlásil do riadneho výberového konania. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | SITA


Po vyjadrení Gabriely Bartošovej ku koncepcii rozvoja SPF sa členovia agrovýboru v utorok dohodli na poslaneckom prieskume na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) a v štátnom podniku Lesy SR.

Na ministerstve pôdohospodárstva chcú poslanci preveriť podozrenia o zneužívaní udeľovania Značky kvality SK a Značky kvality SK GOLD bývalým vedením MPRV SR. Prostredníctvom druhého poslaneckého prieskumu chcú poslanci preveriť stav na lesných pozemkoch vo vlastníctve Slovenskej republiky a v správe š.p. Lesy SR.

Bývalý obchodný riaditeľ Lesov SR Tomáš K. a podnikateľka Lucia Ď. budú väzobne stíhaní
Obvineným v kauze úplatkov v podniku Lesy SR hrozí trest vo výške 10 až 15 rokov väzenia za prvý spomenutý skutok a 12 až 20 rokov za druhý skutok. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | SITA