Satelitné zábery naznačujú, že vírus bol vo Wu-chane už skôr
09 | 06 | 2020 I SITA

Čína americkú štúdiu o Wu-chane označila za "smiešnu" a založenú na "povrchných" informáciách.


Zjavný nárast intenzity dopravy pred nemocnicami v čínskom Wu-chane od augusta 2019 by mohol naznačovať, že koronavírus zasiahol mesto skôr, ako uvádzajú oficiálne informácie. Vyplýva to z novej štúdie amerických vedcov.

Výskumníci z Harvardovej univerzity v nej tvrdia, že podľa satelitných záberov sa od konca augusta do decembra zintenzívnila doprava pred piatimi nemocnicami spomínanej metropoly provincie Chu-pej. K tomuto vývoju došlo súbežne s nárastom vyhľadávania online informácií o symptómoch, ako sú "kašeľ" alebo "hnačka". Čína ihneď štúdiu označila za "smiešnu" a založenú na "povrchných" informáciách.

Pozostalí obetí koronavírusu v Taliansku žiadajú spravodlivosť
Príbuzní obetí koronavírusovej pandémie v Taliansku združení v organizácii Noi Denunceremo (Žalujeme) tvrdia, že mnohé obete sú výsledkom nedbalosti a neschopnosti úradov. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Doteraz sa predpokladalo, že vírus sa prvý raz objavil v Číne niekedy v novembri. Miestne úrady Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) o hromadnom výskyte zápalov pľúc neznámeho pôvodu informovali 31. decembra 2019.

Vedci skúmali satelitné zábery spred nemocníc vo Wu-chane z konca leta a počas jesene 2018 a porovnali ich s rovnakým obdobím v roku 2019. V jednom prípade zaznamenali napríklad nárast počtu zaparkovaných vozidiel pred jedným zo zdravotníckych zariadení o 67 percent. Vyhľadávanie slov patriacich medzi symptómy koronavírusu na čínskom internetovom vyhľadávači Baidu stúplo očividne v rovnakom čase.

"Celý tento rastúci súbor informácií naznačuje, že vo Wu-chane sa v tom čase niečo dialo," povedal pre ABC news vedúci výskumu John Brownstein. Podľa jeho slov však bude potrebných ešte veľa ďalších štúdií, aby sa definitívne zistilo, čo sa presne stalo.

V Británii aj dva týždne nikto nevedel o obetiach koronavírusu
Lekári tvrdia, že prišlo už k desiatkam prípadov a varujú pred „epidémiou osamelosti" Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Mário Martinka