Polícia objavila na hraniciach so Srbskom tunel využívaný migrantmi
09 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Maďarská polícia objavila cez víkend pod drôteným plotom na hraniciach so Srbskom tunel, ktorý migranti využívali na nelegálny prechod hraníc, a zabránila tak viac než 300 migrantom dostať sa do EÚ. Informovala o tom v pondelok srbská stanica RTS, píše agentúra HINA.


Polícia našla 24 metrov dlhý tunel v spolupráci s armádou neďaleko kúpeľného mesta Mórahalom. Tunel migrantom pravdepodobne slúžil na nezákonný prechod hraníc a následnú cestu do západnej Európy. Ide už o tretiu takúto podzemnú cestu, ktorú sa tento rok podarilo objaviť, uviedla RTS.

Príslušníci maďarskej polície zadržali 54 ľudí, ktorí sa pokúšali preskočiť cez plot alebo v ňom spraviť dieru. V pohraničnej oblasti našla polícia ďalších 258 migrantov bez dokladov. Väčšinu z nich tvorili Sýrčania, no boli medzi nimi aj Iračania, Iránci, Afganci a Palestínčania.

Britskí agenti verbovali sýrskych teroristov proti Rusku
Špecialisti USA zasa školili bojovníkov v organizovaní teroristických útokov proti zákonnej vláde v Sýrii. Uviedol portál Lenta.ru. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Maďarsko od konca mája zaznamenalo výrazný nárast v počte migrantov, ktorí sa chcú do krajiny dostať nelegálne. Len minulý týždeň evidovali takmer 900 takýchto prípadov.

Maďarskí predstavitelia podľa RTS už viackrát zdôraznili, že krajina plot z hraníc neodstráni, ale, naopak, zvýši obranu schengenského priestoru, aby tak migrantom zabránila nelegálne vstúpiť do EÚ.

Pokusy o nelegálne prekročenie hraníc hlásili aj z oblastí na hraniciach Srbska a Chorvátska. V máji boli napríklad v okolí srbského mesta Šid na ochranu miestneho obyvateľstva pred migrantmi nasadené špeciálne policajné jednotky.

Rusi chcú vychovávať deti v tradičných rodinách
Ruské sociálne siete pobúril transsexuálny Moskovčan, ktorý vychováva osemročného syna ako dievča. Uviedol portál Nation-news.ru. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD