AKTUÁLNE: Nosenie rúšok vonku už nebude povinné (aktualizácia)
09 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Rúška bude potrebné ďalej nosiť vo vnútri, výnimka však platí pre pracoviská, kde zamestnanci pracujú vo vzdialenosti vyššej ako dva metre.


Nosenie rúšok vonku už bude iba odporúčané. Doteraz bolo povinné do vzdialenosti dvoch metrov. Rúška bude potrebné ďalej nosiť vo vnútri, výnimka však platí pre pracoviská, kde zamestnanci pracujú vo vzdialenosti vyššej ako dva metre. Na tlačovej besede po rokovaní konzília epidemiológov to povedal premiér Igor Matovič.

Aktualizované 9.6. o 10.50 hod.:
Voľné hranice s 19 krajinami

Ako ďalej informoval predseda vlády, od stredy 10. júna sa ruší aj povinná štátna karanténa a eKaranténa pre občanov z vybraných 19 krajín. Okrem Čiech, Rakúska a Maďarska k nim pribúda ďalších 16. Ide o: Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Maltu, Estónsko, Litvu, Lotyššsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island.
Školské zariadenia

Od stredy 10. júna sa spúšťa klasická výučba na základných umeleckých školách a v centrách voľného času. Od budúceho týždňa, teda od 15. júna sa rušia obmedzenia v počte žiakov v škôlkach a v základných školách od prvého po piaty ročník.

Posledný júnový týždeň sa budú môcť do škôl vrátiť všetky deti, teda aj žiaci z druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci.
Ďalšie uvoľnenie obmedzení prevádzok

Rozloženie stolov v podnikoch s odstupom dvoch metrov už nebude povinné, len odporúčané. Zároveň sa postupne otvoria detské kútiky v nákupných centrách a nočné kluby.

Poslanci schválili pomoc podnikateľom s platením nájmov
Majitelia obchodov či reštaurácií, ktorí museli pre aktuálnu koronakrízu zatvoriť alebo významne obmedziť svoju činnosť, získajú pomoc štátu pri platení nájomného. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | SITA


Aktualizované 9.6. o 11.45. hod.:

Povinné tak už nebudú nariadenia ako limit 10 metrov štvorcových na jedného zákazníka v prevádzkach alebo dvojmetrový odstup zákazníkov, či v prípade reštauračných zariadení vzdialenosť rohov stolov minimálne dva metre.

Obchody v nedeľu však zostávajú naďalej zatvorené. "Pripadá mi rozumné, keď máme hygienické opatrenia, že do obchodov chodíme s rúškom alebo musíme mať rukavice, že jedno z opatrení je sanitárny deň v nedeľu," uviedol premiér.
Núdzový stav

Ak bude situácia stabilná, núdzový stav sa nebude predlžovať. Núdzový stav sa tak automaticky ukončí 14. júna po 90 dňoch od jeho vyhlásenia. „Ak sa to vymkne spod kontroly, vtedy by sa predlžoval," dodal premiér.

Nárok rodičov na OČR pri neposlaní detí do škôlky a školy sa zachová aj v júni
Desaťtisíce rodičov, ktorí sa od začiatku júna rozhodli neposlať svoje dieťa do jaslí, škôlok a škôl pre obavu o ich zdravie alebo pre nedostatočnú kapacitu predškolských zariadení, budú mať aj naďalej nárok na pandemické ošetrovné.... Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | SITA

Zrušenie obmedzení pre školy

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) zdôraznil, že návrat do škôl bude na dobrovoľnej báze a rodičia sa budú môcť rozhodnúť, či svoje dieťa do školy pošlú.

V sa školách ruší povinné meranie teploty, ktoré by malo ostať na úrovni odporúčania a malo by byť náhodné. Ruší sa taktiež zákaz besiedok, posedení a podobných hromadných akcií, ktoré sa budú riadiť opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR.

Gröhling dodal, že sa ruší aj prehlásenie zákonného zástupcu o zdravotnom stave dieťaťa pre materské školy. V platnosti však naďalej ostáva čestné prehlásenie o tom, že dieťa neprišlo do priameho kontaktu s osobou chorou na Covid-19. Pridáva sa zároveň zoznam podmienok, na základe ktorých žiak nemôže nastúpiť do školy. Zverejnené budú na stránke ministerstva školstva.

 

K úplnému zákazu nedeľného predaja možno nedôjde, nahradiť ho má výhrada vo svedomí
Dlhodobo skloňovaný plošný zákaz nedeľného predaja sa zrejme nestane realitou. Sme rodina, SaS a Za ľudí preferujú kompromis, ktorý má spočívať v individuálnej výhrade vo svedomí predavačov. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok