Putin prikázal vytvoriť národnú genetickú databázu
08 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Prezident Vladimir Putin nariadil vytvorenie národnej databázy genetických informácií ako súčasť veľkého tlaku na pokrok v genetickom výskume v Rusku, informuje portál RT.


Budúca databáza bude jedným z nástrojov, ktoré Rusko využije na to, aby zaujalo vedúce postavenie v biomedicínskom priemysle. Vláda to považuje za rozhodujúci krok pre udržanie konkurencieschopnosti krajiny na svetovej scéne.

Inštitút Kurchatov, ktorý je najznámejší pre jadrový výskum, bol poverený položením základov pre databázu, výberom formátu úložiska a vytvorením nástrojov na vyhľadávanie a analýzu. Inštitút má skúsenosti s bezpečným nakladaním s veľkým množstvom citlivých údajov a prevádzkuje niekoľko dátových centier v Rusku, ktoré sa používajú na vedecké projekty.

Správa o genetickom výskume vydaná tento týždeň nadväzuje na vládne stretnutie, ktoré sa uskutočnilo v polovici mája. „Všetci si uvedomujeme, aké silné môžu byť genetické technológie. Preto potrebujeme systém, ktorý by ich používanie udržiaval pod kontrolou,“ uviedol Putin počas zasadnutia.

Rusko zaregistrovalo nový liek, ktorý udrží komplikácie spôsobené Covid-19 „pod kontrolou“
Ruskí vývojári zaregistrovali nový liek proti koronavírusu, ktorý dokáže čeliť aj najťažším komplikáciám spôsobeným Covid-19, vrátane zlyhania pľúc, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Prezident tiež nariadil podporiť vzdelávanie odborníkov v oblasti genetiky a domácu výrobu potrebného laboratórneho vybavenia, ako aj zníženie daní pre biomedicínsky výskum. Rusko tiež otvorí svetové výskumné centrá pre genómy, ktoré budú v rámci svojich bezprostredných cieľov pracovať na vývoji vakcín pre Covid-19.

Veľké databázy genetických informácií sú užitočným nástrojom v mnohých vedeckých oblastiach, od sledovania historickej migrácie po hodnotenie účinnosti liekov medzi ľuďmi. Pre niektoré typy štúdií, ako je sledovanie dedičných chorôb na vnútroštátnej úrovni, sú tieto databázy nevyhnutné.

Doteraz bolo zverejnených len niekoľko podrobností o národnej databáze, ale na základe toho, čo bolo prediskutované na stretnutí v máji, sa to nemusí týkať len ľudských genómov.

Rusko chce odpovedať na vyhostenie diplomatov Českom v štýle "oko za oko"
Praha úmyselne zasadila úder rusko-českej spolupráci, Rusko prijme odvetné opatrenia. Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | TASR