Nový Zéland vyliečil posledný prípad COVID-19 a ruší všetky obmedzenia týkajúce sa koronavírusu
08 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Novozélandská premiérka, Jacinda Ardern, dnes vyhlásila, že všetky opatrenia proti šíreniu COVID-19, okrem uzatvorenia hraníc, budú v krajine od utorka zrušené, píše channelnewsasia.com


Premiérka vyhlásila, že verejné a súkromné podujatia sa môžu konať bez obmedzení, maloobchody a pohostinstvá môžu fungovať normálne a všetka verejná doprava sa môže obnoviť. „Síce sme v bezpečnejšej a silnejšej pozícii, avšak ešte stále nevidíme možnosti na vrátenie sa späť do života pred COVID - 19. Naše odhodlanie a sústredenie ... bude patriť hospodárskej obnove,“ povedala Ardern.

„Aj keď sa nedá povedať, že s prácou sme hotoví, niet pochýb o tom, že toto je dôležitý míľnik. Ostáva mi povedať; Ďakujem Nový Zéland .“ Štát v južnom Pacifiku, ktorý má asi 5 miliónov obyvateľov sa úspešne vynára sa z pandémie, zatiaľ čo veľké ekonomiky ako Brazília, Británia, India a USA zápasia s rozširujúcim sa vírusom. "Sme presvedčení, že sme na Novom Zélande eliminovali prenos vírusu, ale eliminácia nie je jeden bod v čase, je to trvalé úsilie," dodala Ardern.

Prostriedky na dezinfekciu rúk môžu byť nebezpečné
Antiseptiká používané na ochranu pred koronavírusom ničia aj prirodzenú ochranu rúk, tvrdí ruský epidemiológ. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Po tom, čo bol posledný pacient krajiny prepustený z izolácie, zdravotnícke úrady v pondelok oznámili, že štát už nemá žiadne aktívne prípady COVID-19. Nový Zéland získal celosvetové uznanie za zvládnutie pandémie. Víťazstvo nad pandémiou však zahŕňalo prísne, sedemtýždňové karanténne opatrenia, ktoré sa skončili minulý mesiac tým, že krajina vírus potlačila. Krajina oznámila, že mala celkovo 1 154 potvrdených prípadov a 22 úmrtí na túto chorobu.

Údaje o poslednom pacientovi neboli zverejnené z dôvodu ochrany súkromia, ale predpokladá sa, že to bola žena vo veku 50 rokov, ktorá bola prepojená so sanatóriom s opatrovateľskou službou v Aucklande. „Posledný prípad je už 48 hodín bez príznakov a považuje sa za vyliečený. Táto osoba bola prepustená z izolácie,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Prečo ľudia rabujú
Kto sú rabujúci, čo chcú a prečo sa nachádzajú vo väčšine protestov Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Mário Martinka