Rusko chce odpovedať na vyhostenie diplomatov Českom v štýle "oko za oko"
07 | 06 | 2020 I TASR

Praha úmyselne zasadila úder rusko-českej spolupráci, Rusko prijme odvetné opatrenia.


Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová v sobotu uviedla, že Rusko odpovie na rozhodnutie Českej republiky vyhostiť dvoch ruských diplomatov v duchu zásady "oko za oko". Podľa hovorkyne, ktorú citovala agentúra TASS, "Praha úmyselne zasadila úder rôznym oblastiam rusko-českej spolupráce".

Zacharovová poznamenala, že Rusko prijme odvetné opatrenia s určitosťou. "Tento akt určite zohľadníme pri budovaní vzťahov s Českou republikou," uviedla. Vyhostiť dvoch ruských diplomatov sa Česká republika rozhodla v reakcii na vyšetrovanie úniku informácie o tom, že do Česka prišiel agent ruských tajných služieb s jedom ricín, ktorého bezpečnostné úrady vyhodnotili ako riziko pre pražského primátora Zdeňka Hřiba, starostu Prahy 6 Ondřeja Kolářa a starostu katastrálneho územia Prahy Řeporyje Pavla Novotného.

Tieto informácie, ktoré českým tajným službám posunul jeden zo zamestnancov ruského veľvyslanectva, však boli vymyslené, čo podľa českého premiéra Andreja Babiša poškodilo česko-ruské vzťahy a bezdôvodne zaťažilo bezpečnostné zložky. Ruské veľvyslanectvo v Prahe medzičasom reagovalo, že tento krok českej vlády považuje za nepriateľský. Námestník šéfa ruskej štátnej agentúry Rossotrudničestvo Michail Brjuchanov potvrdil, že ruskí diplomati odídu z Prahy v nedeľu.

Žiaden smrtiaci ricín, viezol som v kufri dezinfekciu a bonbóny, tvrdí údajný ruský špión
Muža, ktorý mal mať údajne za úlohu zlikvidovať troch českých politikov, sa podarilo identifikovať. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová