Zelenskyj súhlasí s legalizáciu súkromných armád na Ukrajine
06 | 06 | 2020 I TASR

Na Ukrajine už existuje najmenej päť súkromných vojenských spoločností, sú však registrované v zahraničí.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj súhlasí s legalizáciou súkromných vojenských spoločností v krajine. Na príprave legislatívy by sa podľa neho mali podieľať vojnoví veteráni. Podľa agentúry UNIAN sa takto Zelenskyj vyjadril na piatkovom prvom zasadnutí Poradnej rady pre záležitosti vojnových veteránov a rodín padlých obrancov Ukrajiny. Zelenskyj uviedol, že poradná rada by mohla pomôcť vypracovať vyvážený návrh zákona v tejto veci.

"Existujú dva návrhy zákonov o súkromnej armáde, z ktorých žiaden nebol predložený do parlamentu. Jeden z nich neposkytuje žiadne obmedzenia. Je to návrh zákona, ktorý by nejakej obchodnej skupine umožnil oficiálne založiť si pre svoje potreby súkromnú armádu. A to by bolo veľmi nebezpečné," povedal Zelenskyj.

Agentúra UNIAN poznamenala, že na Ukrajine už dávno existuje najmenej päť súkromných vojenských spoločností, sú však registrované v zahraničí a platia tam dane.

Systémy protivzdušnej obrany odrazili "izraelskú agresiu" v provincii Hama
V Sýrskej provincii Hama boli aktivované protilietadlové obranné systémy, ktoré reagovali na „izraelskú agresiu“, informovala tlačová agentúra SANA, pričom na okraji mesta Masyaf bolo počuť „hlasné výbuchy“, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Marek Molnár