Skutočné počty otvorených škôl a škôlok prevýšili predbežné odhady
06 | 06 | 2020 I TASR

Počas prvého týždňa po umožnení obnoviť výchovno-vzdelávací proces otvorilo svoje brány 80,6 percenta materských a 90,5 percenta základných škôl (ZŠ).


V reálnych číslach ide o 2265 škôlok a 1867 ZŠ. Do materských škôl (MŠ) sa vrátilo približne 70.0000 detí (50 percent z celkového počtu), do lavíc v triedach na 1. stupni ZŠ zasadlo 170.000 žiakov (63 percent). Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

"Skutočné počty prevýšili odhady podľa predbežného záujmu, ktorý sa pohyboval na úrovni 60 percent pri materských a 80 percent pri základných školách," uvádza MŠVVaŠ.

Matovič považuje výmenu všetkých prednostov OÚ za očistenie štátnej správy
Matovič tvrdí, že politickí nominanti budú len prednostovia okresných úradov (OÚ), nie je to však pravda. Hnutie Sme rodina chce napríklad obsadiť pozície všetkých vedúcich odborov výstavby a bytovej politiky, ktoré fungujú pod... Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | Peter Haluza, TASR


V prípade materských škôl bol najvyšší záujem o otvorenie v Žilinskom kraji (98,5 percenta) a najnižší v Prešovskom kraji (35,8 percenta). Rekordný počet otvorených základných škôl bol v Trenčianskom kraji (99,5 percenta), za ním nasleduje Žilinský a Bratislavský kraj s rovnakým záujmom 98,3 percenta. Najnižší počet otvorených škôl potvrdil opäť Prešovský kraj (74,8 percenta).

Brány 667 materských škôl a 236 základných škôl zostali zatvorené. "Dôvodom boli nedostatočné priestorové a prevádzkové možnosti, ako aj chýbajúce personálne kapacity," ozrejmil rezort.

Rozhodnutím ministra školstva sa vyučovanie obnovilo po 11 týždňoch mimoriadneho prerušenia, súvisiaceho s pandémiou nového koronavírusu. Návrat je sprevádzaný prísnymi protiepidemiologickými opatreniami (ranné meranie teploty, dezinfekcia rúk pri vstupe do budovy, zachovanie stanovených odstupov a ďalšie). Vyučovanie sa za týchto podmienok uskutočňuje v skupinách.

Matovič sa onedlho stane zdrojom zábavy, hovorí sociológ
V komunikácii na sociálnych sieťach pripomína Donalda Trumpa, kvôli frekvencii statusov na Facebooku však čochvíľa nebude mať čas riadiť krajinu a stane sa zdrojom zábavy, hovorí o premiérovi sociológ Michal Vašečka. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok