Štát podporí sezónnu prácu u ovocinárov a zeleninárov, vytvoriť sa má 5-tisíc pracovných miest

"Podstatou projektu je, aby ovocinári a zeleninári mohli zamestnávať občanov Slovenska pri zbere a zakladaní úrody," predstavil nový projekt minister práce a sociálnych vecí.


Ministerstvo práce a sociálnych vecí pripravilo projekt podpory sezónnej práce, ktorý by mal na Slovensku vytvoriť 5-tisíc nových pracovných miest. Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.

"Je to veľmi významné číslo v čase, keď sa snažíme pracovné miesta uchovať," povedal. Tento projekt, ktorý by mal trvať od júna tohto roka do konca budúceho roka, by mal pomôcť ovocinárom a zeleninárom na Slovensku. Na projekt rezort financií vyčlenil 12 miliónov eur, ktoré sa použijú na dotovanie odvodov v maximálnej sume 398,52 eura mesačne na zamestnanca. Podľa ministra práce sa tak znížia náklady na pracovnú silu pre slovenských ovocinárov a zeleninárov.

Nárok rodičov na OČR pri neposlaní detí do škôlky a školy je bližšie k definitívnemu schváleniu
Desaťtisíce rodičov, ktorí sa od začiatku júna rozhodli neposlať svoje dieťa do jaslí, škôlok a škôl pre obavu o ich zdravie alebo pre nedostatočnú kapacitu predškolských zariadení, budú mať aj naďalej nárok na pandemické ošetrovné.... Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | SITA


"Podstatou projektu je, aby ovocinári a zeleninári mohli zamestnávať občanov Slovenska pri zbere a zakladaní úrody," povedal minister práce a sociálnych vecí. Odvody bude štát platiť do výšky hrubej mzdy zamestnanca v sume 820 eur.

"Zamestnanec môže dostať aj vyššiu mzdu, ale výška pomoci je limitovaná na túto sumu z hľadiska preplatenia odvodov," objasnil Krajniak. Zamestnanec môže byť súčasťou štátom dotovaného projektu šesť mesiacov. "Celková výška pomoci je 2 390 eur na jedného zamestnanca," uviedol minister.

Minister financií Eduard Heger tvrdí, že práve poľnohospodárstvo bolo v posledných rokoch na Slovensku ťažko skúšané. "Je dôležité, aby sme ich podržali v týchto ťažkých časoch, pretože práve koronakríza spôsobila, že nemôžu čerpať pracovné sily zo zahraničia," povedal. Uvítal to, že sa vytvorí 5-tisíc pracovných miest pre občanov Slovenska. Verí, že aj tento projekt bude impulzom pre slovenskú ekonomiku.

MATOVIČ: Koaličným partnerom zatiaľ nebude vyčítať, ak neprispeli do Fondu vzájomnej pomoci
Kým nie je spustený mechanizmus prerozdeľovania peňazí z Fondu vzájomnej pomoci, premiér Igor Matovič (OĽaNO) nikomu nebude vyčítať, že do fondu neprispieva. Médiám to dnes povedal predseda vlády. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | SITA