Miera nezamestnanosti v prvom kvartáli dosiahla 6 %
05 | 06 | 2020 I SITA

Najvyššia miera nezamestnanosti bola v Prešovskom kraji (11,7 %).


Dlhodobý trend poklesu nezamestnanosti na Slovensku evidovaný od roku 2014 sa v prvom štvrťroku tohto roka zastavil. Počet nezamestnaných sa v januári až marci tohto roka zvýšil prvýkrát po šiestich rokoch medziročne o 1,8-tisíca na 161,6-tisíca osôb. Miera nezamestnanosti v prvom kvartáli tak dosiahla 6 %, medziročne sa zvýšila o 0,2 percentuálneho bodu.

Sezónne očistená nezamestnanosť sa oproti štvrtému štvrť­­ro­ku minulého roka zvýšila o 6,2-tisíca osôb. Nezamestnaní, ktorí ešte nikdy nemali zamestnanie, tvorili z celkovej nezamestnanosti 21,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Tri kraje na Slovensku, a to Prešovský, Žilinský a Bratislavský, zaznamenali nárast počtu nezamestnaných, každý o viac ako 4-tisíc osôb. Ostatné kraje však ešte pokračovali v znižovaní nezamestnanosti. Najvyššia miera nezamestnanosti bola v Prešovskom kraji (11,7 %), naopak najnižšia v Trenčianskom kraji (2,9 %). Najvyššia nezamestnanosť je dlhodobo v Prešovskom kraji, v prvom štvrťroku tohto roka sa ešte prehĺbila. Pri raste o 4,7-tisíca počet nezamestnaných v tomto kraji dosiahol 46,7-tisíca osôb.

Heger: Plánujeme zvýšenie daní
Vláda SR pripravuje na zníženie dopadov koronakrízy okrem prijatia ďalších ekonomických opatrení aj balíček na odbúravanie byrokracie či daňový mix. Nie je vylúčené aj zvyšovanie nepriamych daní a znižovanie priamych daní. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA