Čínsky dovoz ropy sa prudko zvýšil na takmer rekordnú úroveň
05 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Čínsky dovoz ropy vyskočil od apríla o 13 percent na takmer rekordných 11,11 miliónov bpd v dôsledku priaznivého rozpätia ropných futurít, s ktorými sa obchoduje v Šanghaji, informuje portál RT.


V posledných týždňoch došlo k stabilnému zotavovaniu sadzieb z čínskej rafinérie, aby sa zaručil vyšší dovoz, pričom svoju časť zvýšeného príjmu ropy možno pripísať aj obchodovaniu s futuritami v Šanghaji, poznamenala spoločnosť OilX, ktorá sa špecializuje na analýzu ropy.

Od apríla čínske hedžové fondy stávkujú na oživenie ceny ropy v šanghajských ropných futuritách, čo viedlo k tomu, že veľké čínske štátne ropné spoločnosti, vrátane spoločností PetroChina a Sinopec, dodávali ropu na základe futurít.

Okrem šanghajských termínovaných obchodov a zotavovania sa zo sadzieb bol ďalším faktorom  skutočnosť, že nezávislé rafinérie aj naďalej aktívne nakupovali ropu, pravdepodobne kvôli nízkym cenám, dodali analytici.

Bill Gates je sklamaný z rozhodnutia USA ukončiť vzťahy s WHO
"Príde aj ďalšia pandémia," varoval Bill Gates. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | TASR


Dovoz čínskej ropy v máji vzrástol o 1,28 milióna bpd v porovnaní s aprílom a o 1,27 milióna bpd v porovnaní s májom minulého roka.

Čínsky dovoz zo Saudskej Arábie po poklese v predchádzajúcich dvoch mesiacoch vyskočil o 800 000 bpd, zatiaľ čo dovoz z Iraku prudko vzrástol o viac ako 400 000 bpd.

Čínsky dovoz sa podľa analytikov neustále oživuje a jeho dopyt po rope sa tiež podľa analytikov stabilne zotavuje.

Čína v posledných týždňoch oživila svoj dopyt po rope, zatiaľ čo v ďalších významných ekonomikách, vrátane Spojených štátov a Indie, sa objavujú predbežné náznaky zlepšenia, keďže sa zmierňujú bezpečnostné opatrenia.

Elon Musk žiada, aby sa Amazon rozdelil: „Monopoly sú zlé!“
Generálny riaditeľ Tesly a SpaceX, Elon Musk žiada, aby sa Amazon rozdelil. „Je čas rozobrať Amazon. Monopoly sú zlé! “ tweetoval. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Mário Martinka