Generálny prokurátor odmieta zasahovanie do trestnej veci v kauze Búrka
04 | 06 | 2020 I TASR

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár odmieta akékoľvek zasahovanie do trestnej veci vedenej na Úrade špeciálnej prokuratúry v takzvanej kauze Búrka. Reaguje tak na podnet podpredsedu Národnej rady (NR) SR Juraja Šeligu (Za ľudí). TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.


GP SR pripomína, že prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková v predmetnej veci žiadny pokyn na zmenu právnej kvalifikácie dozorujúcej prokurátorke neuložila. "Netreba snáď opakovane zdôrazňovať, že všetky opravné prostriedky proti uzneseniam o vznesení obvinenia boli zamietnuté bez toho, aby sa zmenila právna kvalifikácia," doplnila Predajňová. Doplnila, že právna kvalifikácia závisí od dokazovania v prípravnom konaní a dôkazov.

Pokiaľ dozorujúca prokurátorka oznámila zmiernenie kvalifikácie, takýto postup bol podľa stanoviska GP SR "prinajmenšom predčasný". "Znovu zdôrazňujeme, že vyšetrovanie je na začiatku, vo veci je potrebné vykonať množstvo dôkazov a po ich vyhodnotení sa bude reagovať aj ustálením právnej kvalifikácie, tak ako vo všetkých trestných veciach, v ktorých sa vedie trestné stíhanie," zdôraznila hovorkyňa.

NAKA zaistila pol kilogramu bielej kryštalickej látky a 20.000 eur
Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonala vo štvrtok protidrogový zásah v Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky. Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | TASR


Prokuratúra zároveň upozornila podávateľa, že v prípade podania obžaloby definitívne a s konečnou platnosťou o právnej kvalifikácii skutkov každého z obvinených rozhodne nezávislý súd. "Takže úvahy o tom, ako 'kto chce komu napomáhať' sú len čistým vytĺkaním politického kapitálu, čo je v trestnom konaní absurdné a neprípustné a možno ho považovať za otvorené zasahovanie do nezávislosti orgánov činných v trestnom konaní," doplnila Predajňová. V stanovisku sa GP SR pýta, či sme dospeli do doby, keď sa má prokurátor báť vysloviť právne úvahy, ktoré nie sú v súlade s názorom politikov.

Šeliga vo štvrtok oznámil, že podáva podnet generálnemu prokurátorovi, aby prešetril postup prvej námestníčky generálneho prokurátora Viery Kováčikovej. Podľa Šeligu mala rozhodnúť o prekvalifikovaní skutkovej podstaty, za ktorú má byť súdená Monika J., a tým nemá byť stíhaná ako verejný činiteľ, aby ju bolo možné odsúdiť na menší trest.

Memorandum odovzdané premiérovi neprispieva vzťahom SR a Maďarska, tvrdí Korčok
Memorandum maďarskej komunity, ktoré tento týždeň predložila mimoparlamentná SMK premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO), neprispieva dobrým vzťahom medzi Slovenskom a Maďarskom. Myslí si to šéf rezortu slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant... Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | TASR