Bez EÚ a eurozóny by sme podľa Mikloša mohli čeliť aj hrozbe bankrotu
03 | 06 | 2020 I SITA

Veľký rozdiel pri súčasnej koronakríze je v tom, že Slovensko je v Európskej únii a eurozóne, kým Ukrajina tam nie je, čo sa prejavuje najmä v tom, že máme viac možností a prostriedkov na zmiernenie dopadov krízy na ľudí, podnikateľov a podniky, hovorí Ivan Mikloš.


Pre Slovensko je v súčasnej koronakríze veľkým šťastím, že je súčasťou Európskej únie a eurozóny. Povedal to v rozhovore pre agentúru SITA ekonóm a bývalý minister financií Ivan Mikloš. Ukazuje to podľa neho aj súčasná situácia v susednej Ukrajine, kde roky pôsobil vo významných poradenských pozíciách pri miestnej vláde.

Ukrajina totiž pre koronakrízu opäť čelila hrozbe bankrotu a len pred pár dňami musela schvaľovať potrebné zákony, ktoré boli podmienkou pre schválenie pôžičiek od Medzinárodného menového fondu (MMF). A to napriek tomu, že epidemiologická situácia, ako aj ekonomické dôsledky, čo sa týka poklesu hospodárstva a nárastu deficitu verejných financií, sa v oboch krajinách podľa Mikloša očakávajú porovnateľné.

"Veľký rozdiel je v tom, že my sme v Európskej únii a eurozóne, kým Ukrajina tam nie je, čo sa prejavuje najmä v tom, že máme viac možností a prostriedkov na zmiernenie dopadov krízy na ľudí, podnikateľov a podniky. Pre Slovensko je veľkým šťastím, že sme súčasťou Európskej únie a eurozóny. Ak by sme neboli, tak situácia by bola veľmi podobná tej na Ukrajine," tvrdí exminister financií.

Ak by zamestnanci mohli v nedele pracovať dobrovoľne, zatvorené obchody prevažne nechcú
Ak by bolo prijaté riešenie, že zamestnanec by mal právo odmietnuť prácu v nedeľu a zamestnávateľ by to musel akceptovať, tak by takéto riešenie považovalo za dobré až približne 7 z 10 opýtaných (69 %). Naopak, za zlé riešenie to v súčasnej... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | SITA


Možnosti Ukrajiny sú totiž podľa neho omnoho obmedzenejšie, ako tie naše. V tomto a budúcich rokoch totiž čelí vysokým splátkam zahraničného dlhu a deficit by sa namiesto plánovaných 2 % mal vyšplhať až na zhruba 10 % HDP. Zároveň od nástupu krízy oslabila ukrajinská hrivna a stúpli úroky, ktoré musí náš východný sused platiť pri emisii nového dlhu.

"Navyše investori, ako pri každej kríze, utekajú z rizikových krajín, medzi ktoré Ukrajina stále patrí. Takže bez pomoci od medzinárodných finančných inštitúcií by Ukrajina nebola schopná splácať svoje záväzky a musela by vyhlásiť default podobne, ako to práve v týchto dňoch znovu urobila Argentína," dokresľuje situáciu na Ukrajine Mikloš s tým, že hrozbu krachu krajina odvrátila iba pred pár dňami schválením potrebnej legislatívy, na základe ktorej môže dostať ďalšie pôžičky od MMF.

Ak by Slovensko bolo mimo Európskej únie, tak by podľa Mikloša bola navyše určite aj naša ekonomická a životná úroveň v súčasnosti omnoho nižšia a kvôli absencii zdrojov na zmiernenie uzatvorenia ekonomiky by sme mali aj výrazne vyšší nárast chudoby v dôsledku krízy.

Spoločnosť Google čelí 5 miliardovej žalobe za sledovanie „súkromného“ používania internetu
Spoločnosť Google bola v utorok zažalovaná skupinou, ktorá obvinila internetového giganta z toho, že nezákonne narušil súkromie miliónov používateľov tým, že sledoval ich používanie internetu prostredníctvom prehliadačov, ktoré boli nastavené v... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Ani Slovensko sa rastu nezamestnanosti a chudoby podľa neho nevyhne, ale určite nie v takej miere, ako na Ukrajine. Podľa aktuálnych očakávaní sa totiž do chudoby u našich východných susedov prepadne ďalších 6 až 9 miliónov ľudí a podiel ľudí v chudobe vzrastie zo súčasnej štvrtiny možno až na polovicu.

Ak by sa teda Slovensko o možnosti, ktoré ponúka členstvo v Európskej únii a eurozóne, nemohlo oprieť, prepad ekonomiky by bol podľa Mikloša väčší, pretože by sme nemali dostatok zdrojov na zmiernenie dôsledkov krízy.

"Okrem toho by naša situácia bola oproti Ukrajine horšia v tom, že my sme malá krajina, ktorá sa nemôže spoliehať na vnútorný trh a je omnoho viac závislá od vonkajšieho prostredia," hovorí. Momentálnou výhodou Slovenska je aj členstvo v samotnej eurozóne, pretože sa vyhneme nestabilite meny a horšiemu prístupu k financovaniu, aj keď aj tu existujú riziká.

Svoje záväzky prestalo podľa inkasných agentúr platiť takmer 20 % dlžníkov
Svoje záväzky v mesiacoch marec až máj prestalo platiť pre koronavírus takmer 20 % dlhujúcich zákazníkov. Konštatujú to členovia Asociácie slovenských inkasných agentúr (ASINS). Najväčší počet zákazníkov, ktorí deklarujú problémy v súvislosti s... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | SITA


"Na druhej strane však platí, že s členstvom v eurozóne môžu byť spojené aj riziká a náklady najmä v súvislosti s udržateľnosťou tohto projektu v krízovej a pokrízovej situácii," tvrdí Mikloš.

Slovensko by sa podľa neho malo v súčasnej situácii sústrediť najmä na to, aby nárast deficitu verejných financií a verejného dlhu nebol v tomto roku väčší, ako je nevyhnutné. Zároveň na to, aby sa v budúcom a ďalších rokoch verejné financie konsolidovali a dosiahli sme dlhodobo zdravé a udržateľné verejné financie. V neposlednom rade odporúča začať potrebné štrukturálne reformy, ktoré zabezpečia rast konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky.

Pandemická situácia na Ukrajine sa pritom doteraz vyvíjala horšie ako na Slovensku, v porovnaní s najhoršími krajinami Európy a sveta to však podľa Mikloša nebolo najhoršie. Najviac zasiahnutý je Kyjev, za čo môže zrejme aj vyššia koncentrácia ľudí, pretože je metropolou so zhruba 4 miliónmi obyvateľov.

Uzavretie ekonomiky na Ukrajine prišlo podľa Mikloša relatívne rýchlo a ekonomické dopady na pokles ekonomiky a zvyšovanie rozpočtového schodku vníma porovnateľne so Slovenskom.

Týždňová dovolenka na Slovensku vyjde rodinu v priemere 1 300 eur
Tohtoročná dovolenka na Slovensku bude stáť priemernú štvorčlennú rodinu s dvoma deťmi zhruba 1300 eur. Vyplýva to z prepočtov Slovenskej sporiteľne na základe priemerných cien uvádzaných Štatistickým úradom SR. Najväčšie náklady sú na ubytovanie,... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | SITA