MIMORIADNE: Rušia sa nákupné hodiny pre seniorov aj mnohé ďalšie obmedzenia (aktualizácia)
01 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA

V zariadeniach verejného stravovania sa od stredy 3. júna ruší časové obmedzenie aj limit počtu ľudí za stolom. Povolené budú aj športové súťažné podujatia.


Od stredy 3. júna bude povinné nosenie rúšok len do vzdialenosti dvoch metrov a na hromadných podujatiach, vo vnútri však budú naďalej povinné. Otvoria sa všetky vnútorné športoviská, kúpaliská, welness, kúpele, masáže aj ZOO. Na tlačovej besede po stretnutí s konzíliom odborníkov - epidemiológov o tom informoval premiér Igor Matovič.

Ďalej sa od stredy ruší povinný 24-hodinový odstup pri ubytovávaní klientov v hoteloch a ďalších ubytovacích zariadeniach. V zariadeniach verejného stravovania sa ruší časové obmedzenie aj limit počtu ľudí za stolom. Povolené budú aj športové súťažné podujatia.

Už od utorka 2. júna bude možné jednoduchšie prekročiť hranice do Českej republiky a do Maďarska. Okrem  okrem občianskeho preukazu a trvalého pobytu bude potrebné preukázať sa dvomi inýmidokladmi, ktoré preukazujú život v krajine.

Od 10. júna budú povolené hromadné podujatia až do 500 osôb, od 1. júla do konca roka sa tento limit zvýši na 1000 osôb.

Revolúcia v transparentnosti pri výbere dôležitých ľudí sa zatiaľ nekoná
Výber ľudí do dôležitých inštitúcií, ktorý realizovala vláda pod vedením Igora Matoviča (OĽaNO), patrí k tým najmenej transparentným. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | SITA


Aktualizácia 1.6. o 18. 45 hod.:
Znížia sa obmedzenia pre prevádzky aj kultúrne podujatia

Od stredy 3. júna sa znižuje sa limit na jedného zákazníka v prevádzkach z 15 metrov štvorcových na 10 metrov štvorcových. Denné stacionáre sa otvoria pre ľudí do 62 rokov. Na kultúrnych podujatiach už umelci už nemusia mať test, nebudú musieť dodržiavať rozostupy dva metre a zavedie sa tzv. šachovnicové sedenie. Rovnaké opatrenia platia pre kostoly.
Núdzový stav ostáva

O prípadnom zrušení núdzového stavu sa bude podľa premiéra rokovať utorok 2. júna. „Núdzový stav žiadnym spôsobom nikoho neobmedzuje. Dovoľuje nám, aby sme nemocnice zásobovali ochrannými pomôckami. Keď ho zrušíme, budú si ich musieť kupovať samostatne,“ povedal Matovič.
Obchody v nedeľu ostávajú zatvorené

Obchody počas nedieľ aj naďalej ostanú zatvorené. Premiér to zdôvodnil potrebou sanitárneho dňa.

Aktualizácia 1.6. o 19.30. hod.:
Povolené návštevy v nemocniciach

Šéf národného klinického tímu pre Covid-19 Jozef Šuvada tiež informoval, že od 3. júna by mali byť povolené návštevy na všetkých oddeleniach nemocníc za jasne stanovených podmienok. Tie budú podľa neho prediskutované vzhľadom na lokálnu epidemiologickú situáciu s príslušnými riaditeľmi týchto zdravotníckych zariadení.
Tábory

Umožní sa tiež organizovanie detských letných táborov. Postupne sa v nich budú zvyšovať povolené počty detí. Zakázané však budú tzv. putovné tábory.
Dovolenky

Ako povedal na tlačovej besede premiér, budú sa hľadať spôsoby, ako by bolo možné dostať sa na dovolenku aj k moru. Aj keď aktuálne sú na tom napríklad Chorvátsko a Grécko sú na tom epidemiologicky veľmi dobre, podľa Matoviča nemožno tera predpovedať, ako sa tam v horionte mesiaca či dvoch bude situácia vyvíjať. Preto je zakúenie takejto dovolenky na vlastné riziko.

 

Krajčí: Otvoríme trh a nádory sa môžu operovať v zahraničí
Operácie nádorov v zdravotníckych zariadeniach mimo Slovenska možno budú pacientom sprostredkovávať špeciálni agenti, hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Peter Haluza