Krajčí: Otvoríme trh a nádory sa môžu operovať v zahraničí
01 | 06 | 2020 I Peter Haluza

Operácie nádorov v zdravotníckych zariadeniach mimo Slovenska možno budú pacientom sprostredkovávať špeciálni agenti, hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí.


Medzi sľubmi OĽaNO figuruje aj ten, aby zdravotná poisťovňa musela pacientovi s podozrením na nádorové ochorenie zabezpečiť operáciu do 14 dní od indikácie operácie klinickým onkológom. Podľa slov ministra zdravotníctva Mareka Krajčího v takomto prípade bude musieť klinický onkológ alebo iný líder klinického tímu zadať pacienta do systému do dvoch týždňov.

„Ak sa mu to nepodarí, tak v tom momente pacient získa možnosť nájsť si poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý mu tú operáciu zrealizuje, hoci aj mimo Slovenska.“ Ako ďalej povedal Krajčí v rozhovore pre Hospodárske noviny (HN), ak zdravotná poisťovňa nedokáže zabezpečiť takýto výkon na území Slovenska, prichádza do úvahy, aby sa snažila zmluvne dohodnúť aj s niektorými zahraničnými pracoviskami.

„Sme skrátka na európskom trhu, ktorý treba využiť. Nemyslím si, že pacient to bude mať veľmi ťažké. Viem si predstaviť, že vzniknú agenti, ktorí budú mať zmonitorovaný európsky trh a v prípade, ak sa na nich pacienti obrátia, dokážu im zabezpečiť poskytovateľa,“ uviedol minister zdravotníctva pre HN.

Krajčí ďalej povedal, že ak by kapacity slovenského zdravotníctva nestačili, tak môže vzniknúť poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý bude vykonávať činnosť aj bez zmluvy s poisťovňou a bude môcť riešiť pacientov, ktorí nedostanú štandardné termíny.

Krajčí: Satan chce mať moc. Najvyššie pozície treba obsadiť kresťanmi
Božie deti by mali prevziať zodpovednosť za krajinu, povedal ešte pred nástupom do funkcie Marek Krajčí. Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | Peter Haluza