Aleksander Čeferin z UEFA: „Futbal s fanúšikmi sa čoskoro vráti“
01 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Prezident UEFA sa priznal k bezsenným nociam z dôvodu krízy Covid-19, ale je presvedčený, že „dobrý starý futbal“ sa vráti k normálu


Najdôležitejší predstaviteľ európskeho futbalu robil rozhovor s časopisom Guardian o dopadoch koronavírusu, o tom, ako môžu kluby čeliť „dani z luxuxsu“ a prečo verí, že futbalisti nie sú chamtiví. Nižšie je upravený prepis.
Ako by ste opísali súčasnú situáciu a svoje pocity z nej?

Zostáva ešte veľa práce. Minulý týždeň som bol prvýkrát za posledné dva mesiace vo Švajčiarsku a mal som stretnutia od 9:00 do 23:00. Existuje toľko informácií, ktoré treba vstrebať, a toľko problémov s kalendárom - a toľko miliónov a miliónov, desiatky miliónov dolárov, ktoré stratíme. V noci je potom ťažké zaspať. Ak by ste mohli zaspať hneď po takomto dni, boli by ste úplne nezodpovední. Situácia pre UEFA nie je veľmi alarmujúca, nie sme v nebezpečnej situácii, ale stále sa zaujímame o kluby a ligy a zainteresované strany, takže máme veľa práce.
Ako a kedy ste sa rozhodli odložiť Euro 2020? V takýchto situáciách sa zobudíte uprostred noci a premýšľate o tom?

Je to ešte horšie, nemohol som zaspať až do 4. hodiny ráno. V tom čase [ráno] som sa rozhodol [o Euro 2020] a potom som na niekoľko hodín zaspal.

Spisovanie žiadostí o dôchodok sa vracia do štandardného režimu
Dohodnúť si konkrétny termín spísania žiadosti o dôchodok môže žiadateľ cez Rezervačný systém Sociálnej poisťovne, ktorý je opäť plne funkčný. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | SITA

Stavili by ste sa o milión dolárov, že euro 2020 sa bude hrať v roku 2021?

Áno, stavil by som sa. Nemyslím si, že tento vírus bude trvať naveky. Myslím, že sa to zmení skôr, ako si mnohí myslia.
Prečo si to myslíte?

Je to vážna situácia, ale teraz sa zlepšuje a my sme opatrnejší. O víruse vieme viac. Nepáči sa mi tento apokalyptický názor, že musíme čakať na druhú a tretiu vlnu alebo dokonca piatu vlnu ... ľudia, ktorých poznáte, jedného dňa pravdepodobne zomrú, ale musíme sa preto dnes obávať ? Nemyslím si to. Sme pripravení a budeme postupovať podľa odporúčaní orgánov, ale ja osobne som si úplne istý, že starý dobrý futbal s fanúšikmi sa čoskoro vráti.
Zmení to futbal navždy?

Nemyslím si, že sa všetko navždy zmení. Je to nová skúsenosť a keď sa zbavíme tohto vírusu, všetko sa vráti do normálu. Futbal sa nezmenil po druhej svetovej vojne alebo prvej svetovej vojne a nezmení sa ani kvôli vírusu. Ľudia mnohokrát povedali, že svet nebude rovnaký po ... to môže byť pravda, ale prečo si nemyslieť, že svet bude po tomto víruse lepší? Prečo si nemyslieť, že budeme múdrejší alebo konečne pochopíme, aký krehký sme, ako nechránení sme voči prírode? Vždy sa teda treba poučiť.

Nový Zéland prepustil posledného pacienta s koronavírusom z nemocnice
Nový Zéland už nemá v nemocniciach žiadnych pacientov s koronavírusom, čo je posledný pozitívny medzník v boji proti tejto infekčnej chorobe. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Mário Martinka

Čo si myslíte o navrhovanom novom 24-tímovom Club World Cup?

Začiatkom tohto roka ste povedali, že by to mohlo znamenať smrť futbalu. Bolo to prezentované, ako keby si fond kúpil súťaž a že by sa celá súťaž predala. Nemali sme viac informácií, a ani teraz nemám oveľa viac informácií, ale pokiaľ viem, fond je preč a aby som bol úprimný, neviem, akým smerom sa táto myšlienka uberá.
Naozaj chcete začať tretiu európsku súťaž, UEFA Europa Conference League, alebo vás táto situácia prinútila zmeniť názor ?

Urobíme to, určite.
V roku 2021 alebo to odložíte?

Nebudeme to odkladať.
A čo finančná fair play? Ste stále zaviazaní k dodržiavaniu súčasných pravidiel? A aké dôležité je, aby boli kluby sankcionované, ak nedodržiavajú pravidlá?

Ak nebudú dodržiavať pravidlá, budú im vždy udelené sankcie, ale samozrejme [neustále] premýšľame o tom, ako môžeme zlepšiť naše nariadenia a podľa potreby ich prispôsobiť. Toto sa nestane veľmi skoro, ale uvažujeme o zlepšení... Uvažujeme tiež o „dani z luxusu“, ak je to možné.

Prehľad o údajnom pozadí „koronavírusového sprisahania“
Zdroj: Life.ru. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Pred krízou Covid-19 došlo k sankciám Manchester City. Podporuje UEFA závery komory? Stojíte stále za rozsudkom viny a za dvojročným zákazom?

Pozrite sa, rozhodnutie bolo prijaté a prípad je teraz na rozhodcovskom súde pre šport a ten rozhodne. To je všetko, čo môžem povedať, a to z dvoch dôvodov. Po prvé, nezávislé orgány sa rozhodli a ja nie a po druhé, naozaj nepoznám ten prípad [dosť dobre].
Prejdime k ženskému futbalu. Ako blízko sme k rovnakej mzde?

Toto je otázka za miliónov dolárov. Myslím si, že je to ťažké, pretože existuje veľký rozdiel v príjmoch. UEFA investuje do ženského futbalu veľa a sme s tým veľmi spokojní. Ženský futbal je čoraz obľúbenejší ... ale na tému rovnakej mzdy je teraz veľmi ťažké niečo povedať.
Na začiatku krízy v dôsledku koronavírusu prezident FIFA, Gianni Infantino uviedol, že ide o šancu na reorganizáciu a zníženie množstva futbalu, ktorý sa hrá. Súhlasíte?

Neviem. Snažil som sa porozumieť tomu, čo tým myslel, ale je zvláštne, že na jednej strane hovoríte, že chcete zredukovať futbal a na druhej strane navrhujete novú súťaž s názvom Club World Cup.
Veľa sa toho urobilo, čo sa týka platov hráčov. Myslíte si, že hráči by mali byť o niečo pokornejší a menej chamtiví a že kluby by mali byť trochu múdrejšie s vynakladaním peňazí?

Nemyslím si, že hráči sú chamtiví. O cenách rozhoduje trh a ak vy alebo ja dostaneme ponuku na 20 miliónov dolárov za sezónu, nemyslím si, že by ste povedali: „Nie, dajte mi 200 000 dolárov.“ Ale pozrime sa, či budú trhy reagovať na túto krízu. Je možné, že ceny klesnú, ale nemyslím si, že je spravodlivé tvrdiť, že hráči sú chamtiví. Prinášajú tiež veľa peňazí a futbal je veľké odvetvie, ktoré platí obrovské množstvo daní. Hráči tiež platia obrovské dane, takže si nemyslím, že správnym slovom je chamtivosť alebo že by kluby mali byť múdrejšie, pretože práve o tom, ako sa ceny pohybujú, rozhoduje práve trh.

Môžme znova lietať keď je hrozba koronavírusu stále príliš veľká?
Prinášame pár informácií o tom ako minimalizovať riziká spojené s cestovaním Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Mário Martinka