Tyrania "Big Tech" je najväčšou hrozbou pre demokraciu
31 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Donald Trump by mal prísnejšie zakročiť proti cenzúre a duplicitnému správaniu oligarchov vlastniacim sociálne médiá. Zasiahnite ich obrovskými pokutami a informátorom ponúknite až miliardu dolárov, aby prišli a odhalili všetko, píše rt.com.


Západná spoločnosť odsunula demokraciu na smetisko dejín. Bohužiaľ, teraz nás ovládajú oligarchovia s dvojitou spravodlivosťou: raz vládnu tí (konzervatívne hlasy) a inokedy tamtí (liberálne hlasy).

Oligarchovia zo Silicon Valley - Twitter, Facebook a Google - nasadili svojich vlastných moderátorov bez tváre, softvérových proxy bojovníkov vyzbrojených zaujatosťou, nepriateľstvom a liberálne skreslenými algoritmami. Tie majú za úlohu ukázať ľuďom len to, čo chcú, aby videli, a všetko a všetci ostatní sú cenzúrovaní.

Znie to strašidelne? Mali by ste sa báť. Vitajte v realite dnešnej technologickej tyranie. Silicon Valley je teraz príliš silná na to, aby bola regulovaná a to hlavne vďaka partnerstvu s washingtonskými „úplatnými politikmi.“

Sprisahanie proti ľudstvu bolo avizované už pred polstoročím (Valentin Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | Iveta Machová


Predsedníčka Snemovne reprezentantov Spojených štátov, Nancy Pelosiová, má 80 rokov. Verí niekto, že pani Pelosiová rozumie, aké nebezpečenstvo predstavujú algoritmy pre demokratickú spoločnosť? Alebo dokonca, ako internet funguje?

Čo Pelosiová chápe, po 33 rokoch hlboko v útrobách Washingtonu DC, je to, ako získať obrovské sumy peňazí od záujmových skupín. Facebook Marka Zuckerberga bol jedným z hlavných prispievateľov Nancy Pelosiovej v rokoch 2019-20. Pelosiová slúži ako perfektný príklad toho, prečo Kongres potrebuje prijať zákon o obmedzení kandidatúry (zákon by umožňoval kandidovať kandidátovi napríklad najviac 2-krát a potom už nie ).

Trump propaguje video, ktoré začína slovami: „Jediný dobrý demokrat, je mŕtvy demokrat“
Prezident Donald Trump propagoval neskoro v stredu večer video na Twitteri, ktoré začínalo s vyhlásením zakladateľa Cowboys for Trump ( Kovboji za Trumpa ), Couya Griffina, že „jediný dobrý demokrat je mŕtvy demokrat.“ Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Od roku 2017 upozorňujem na to, ako cenzúra sociálnych médií prostredníctvom služieb Twitter, Facebook, Google, Amazon, YouTube atď. predstavuje najväčšie nebezpečenstvo pre demokraciu v našom živote. Pre moderátorov je ľahké vybrať čo alebo kto sa stane „trendom“ na platformách sociálnych sietí a kto bude cenzúrovaný alebo nezverejnený. Pred tromi rokmi som napísal toto:

"Počas celej histórie ľudskej civilizácie, vrátane období cirkevnej vlády, nemal žiadny subjekt toľko moci ovplyvniť a kontrolovať sociálne a politické ideály miliárd ľudí ... ako títo technologickí obri ... A títo veľkí štyria technickí obri sa spojili a pokúsili sa ovplyvniť výsledok prezidentských volieb v roku 2016."


Opakujem svoju dlhodobú pozíciu: „Nastal čas, aby si politici z USA, Veľkej Británie a EÚ uvedomili, že Facebook, Instagram a WhatsApp sú vydavatelia. Kongres preto musí odstrániť výnimku Facebooku podľa článku 230 zákona o slušnosti komunikácie, ktorý poskytuje technickým platformám, nie vydavateľom, imunitu pred súdnymi spormi vyplývajúcimi z ich rozhodnutí zverejniť ( alebo nezverejniť ) obsah vytvorený používateľmi.“

Tiež som varoval pred kazivou kultúrou Jacka Dorseyho a Twittru a pred extrémnou liberálnou zaujatosťou. Vijaya Gadde, vedúci oddelenia politiky, právneho oddelenia a "oddelenia dôvery a bezpečnosti" spoločnosti Twitter, je agresívny politický a stranícky aktivista Demokratickej strany, ktorý pravidelne prispieva na financovanie kandidátov Demokratickej strany veľkými sumami peňazí. Gadde je iba jedným z príkladov kultúry toxického manažmentu a skupinového myslenia, ktoré Dorsey vytvoril a podporuje na Twitteri, píše rt.com

Trhlina sa len zväčšila. Neviditeľný nepriateľ ďalej štiepi USA na červenú a modrú
Sme v tom všetci spoločne. Spoločne to zvládneme. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


Tento týždeň sa Twitter rozhodol, že využije svoju liberálnu zaujatosť proti prezidentovi Spojených štátov tým, že nesprávne nasadil liberálneho „kontrolóra faktov“, čo znamená, že tweetovanie prezidenta Trumpa týkajúce sa „hlasovacích poštových lístkov“ bolo označené za „falošnú správu“ ( fake news ). Americké médiá už dlho prilievajú benzín do ohňa a pôsobia skôr ako proti-Trumpovskí politickí činitelia a nie ako ľudia ktorí hľadajú fakty, čo som predtým už zdôraznil.

V reakcii na to Trump správne obvinil Twitter zo zaujatosti a politického aktivizmu proti konzervatívcom. Po tom čo sa Trump tri roky vyhrážal nariadením (EO), ktorého cieľom je zvýšiť schopnosť vlády regulovať platformy sociálnych médií, tento týždeň konečne tento príkaz aj podpísal.

EO sa zameriava na oddiel 230 zákona o slušnosti komunikácie. Teoreticky to môže vláde umožniť zrušiť  imunitu spoločnosti v prípade súdnych sporov vyplývajúcich z ich rozhodnutia zverejniť (alebo nezverejniť) obsah vytvorený používateľmi, ale implementácia tohto rozhodnutia má ešte ďaleko od praktického využitia. Dokonca aj Trump pripúšťa, že to všetko skončí na súdoch a nakoniec sa tieto spory dostanú na Najvyšší súd.

USA plánujú zrušiť víza čínskym absolventom vysokých škôl
USA plánujú zrušiť víza tisíckam čínskych postgraduálnych študentov, o ktorých sa administratíva Donalda Trumpa domnieva, že majú napojenie na čínsku armádu, uviedli vo štvrtok dva zdroje. Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Tento 24-ročný zákon si vyžaduje drastickú revíziu. Spoločnosti Big Tech kontrolujú šírenie dnešného toku správ a sú zjavne bez kontroly. Súčasná vláda sa snaží umožniť vypočutie konzervatívnych hlasov a ak sa v budúcich voľbách stane, že Trumpovi zabránia títo mocní technologickí oligarchovia získať prezidentské kreslo, hrozí, že sa dostaneme do úplnej tyranie. Naša spoločnosť bude ovládaná viac ako čínska.

Twitter, Facebook, Google, YouTube a ďalšie spoločnosti pôsobiace v oblasti sociálnych médií sú čokoľvek len nie neutrálne „platformy“, ktoré šíria iba obsah. Keď Twitter začal upravovať svoj obsah, prestal byť pasívnou platformou, ktorá používateľom umožňovala uverejňovať, čo chceli, pokiaľ to bolo v rámci "komunitných pokynov" a stala sa vydavateľom. Presadzovanie týchto pravidiel však nikdy nebolo pre všetkých rovnaké - bolo jedno pravidlo pre teba (cenzúra konzervatívnych hlasov) a jedno pravidlo pre mňa (úplné prijatie liberálnych hlasov).

Twitter a všetky ostatné spoločnosti pôsobiace v oblasti sociálnych médií fungujú ako vydavatelia, ktorí spravujú obsah a aktívne prijímajú, usmerňujú a spravujú redakčné rozhodnutia. Tieto spoločnosti vytvárajú čierne zoznamy, obmedzujú a cenzurujú používateľov a obsah od vydavateľov vždy, keď „moderátor“ si zmyslia, že s materiálom nesúhlasia. Tieto liberálne monštrá v sociálnych médiách sa postavili agresívne proti všetkým konzervatívnym hlasom a svoj politický aktivizmus použijú na ovplyvnenie výsledku novembrových prezidentských volieb.

Americký plán poslať Rusko a Čínu „do zabudnutia“ pretekmi v zbrojení, dovedie do krachu iba samotné USA
Trumpov nový šéf kontroly zbraní vo svojom arogantnom prejave pohrozil, že všetci americkí protivníci v akýchkoľvek nových pretekoch so zbraňami skončia v "zabudnutí", píše vo svojom komentári Scott Ritter. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Ako nebezpečné môžu byť činy Twitteru ? No, napríklad sa čakalo viac ako 12 hodín na to, aby sa označili ako „falošné médiá“( fake media ) fotky toho, čo sa zdalo byť policajtom z Minneapolisu, ktorý zavraždil Georgea Floyda, a pritom mal na hlave červenú šiltovku s nápisom: „Znovu urobte Ameriku bielu.“ Kým sa Twitter zobudil a označil fotku ako „manipulované médiá“, škoda už bola spôsobená. Celebrity tieto falošné fotografie znova tweetovali, takže milióny ľudí z už aj tak vysoko negatívne rasovo nabitého prostredia sa rýchlo zmenili na protestujúcich, ktorí vyvolali masové nepokoje, v mestách po celej Amerike pričom zapaľovali ulice.
Ponúknite odmenu v hodnote jednej miliardy dolárov pre whistleblowerov zo sociálnych médí

Ak sa prezident Trump a vláda vážne zaoberajú zaujatosťou týchto spoločností pôsobiacich v oblasti sociálnych médií, navrhujem, aby sa okamžite prijali tieto opatrenia:

1. Zriadiť skutočne nezávislý panel odborníkov. Poskytovať ochranu každému oznamovateľovi alebo zamestnancovi sociálnych médií, ktorý je ochotný poskytnúť dôkazy vedúce k odsúdeniu vedenia a ostatných zamestnancov zapojených do:

-  Vytvárania algoritmov, ktoré vedú k nezákonným činnostiam, napríklad k manipulácii alebo ovplyvneniu federálnych alebo štátnych volieb ktorejkoľvek krajiny.

- Poskytovania programov zahraničným vládam, ako je napríklad program Dragonfly od Googlu, ktorý pomáha k potlačeniu populácie alebo umožňuje genocídu

- Pomoci pri uľahčovaní zorganizovania ( prostredníctvom manipulovaných médií) násilných činov, ako sú občianske nepokoje alebo činy, ktoré narúšajú slobodu prejavu alebo ľudské práva,

- Whistleblower by mal dostať až 50 percent pokuty uloženej spoločnosti, maximálne do výšky jednej miliardy dolárov.

Strašidelné príbehy únie ako reinkarnácia červenej čiapočky
Lídri v Bruseli by mali zmeniť rétoriku, ak chcú poraziť euroskepticizmus. Zlyhanie v štýle rozprávania vedie k politike indentity. Komentár Wolfganga Münchaua priniesli The Financial Times. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | Natália Sollárová


2. Prezident by mal vydať ďalšie rozhodnutie s okamžitou platnosťou, ktorým zakazuje všetkým federálnym vládnym agentúram inzerovať na sociálnych médiách.

3. Aby sa zabezpečilo, že každý má právo na slobodu prejavu podľa prvého dodatku ústavy a aby oligarchovia zo Silicon Valley zastavili manipuláciu obsahu, každému z nich treba uložiť pokutu pár miliárd dolárov a poskytnúť informátorom odmenu až miliardu dolárov, ak informácie povedú k úspešnému stíhaniu spoločnosti v oblasti sociálnych médií.

Oligarchovia v Silicon Valley môžu byť politickými aktivistami, ktorí sa v súčasnosti skrývajú za imunitou podľa oddielu 230, ale miliarda dolárov dokáže byť veľmi silným argumentom pre niektorých whistleblowerov. A nakoniec sa odhalí pravda o týchto zlovestných, manipulatívnych a nedemokratických príšerách v sociálnych médiách.

Článok napísal Mitchell Feierstein, generálny riaditeľ Glacier Environmental Fund.

Počítačové modelovanie koronavírusu bolo úplne chybné! Nie je to tak aj s modelmi o zmene klímy?
Súvislosť medzi koronavírusom a zmenou podnebia je pozoruhodná, keďže pandemické modely zveličili nebezpečenstvo a trvali na tom, že musíme zaviesť tvrdé bezpečnostné opatrenia pre spoločnosť. Modely zmeny klímy sa podobne deformujú, pričom je... Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Marek Molnár