Posilní sa kompetencia všeobecných lekárov a sestier
31 | 05 | 2020 I SITA

Za dôležitú prioritu po zmiernení krízy spôsobenej novým koronavírusom Ministerstvo zdravotníctva SR považuje posilnenie kompetencií všeobecných lekárov a tiež zdravotných sestier.


„Chceme, aby väčšina pacientov mohla byť vyriešená u praktických lekárov a k špecialistom chodili naozaj len tí, ktorí to potrebujú, napríklad pri zmene zdravotného stavu a vyšetreniach, určujúcich nastavenie na liečbu,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

„Všeobecným lekárom a sestrám chceme umožniť certifikovať sa v ďalších odboroch tak, aby mohli odľahčiť aj špecialistov a časť špecializovanej starostlivosti vykonávať vo svojich ambulanciách. Chceme tiež ambulanciám vytvoriť podmienky na to, aby mohli zamestnávať viac sestier,“ doplnil.

Vesmírna loď Crew Dragon sa pripojila k ISS
Proces pripojenia k ISS sa podaril automaticky. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | SITA


Cieľom rezortu je podľa Krajčího tiež zatraktívniť prácu všeobecných lekárov pre nových absolventov lekárskych fakúlt. „Veľmi radi by sme zrušili všetky preskripčné a indikačné obmedzenia, ktoré v súčasnosti majú všeobecní lekári,“ vyjadril sa minister.

Všeobecní lekári certifikovaní v rôznych oblastiach podľa neho budú môcť prebrať časť kompetencií špecialistov a zároveň sa vďaka tejto možnosti možno niektorí špecialisti začnú zaujímať o prácu v primárnej sfére.

„Chceme podať návrh zákona, podľa ktorého bude pre internistu potrebné len šesťmesačné štúdium, bude môcť prevádzkovať ambulanciu praktického lekára a v nej vykonávať aj špecializované vyšetrenia, ktoré si vyberie,“ tvrdí Krajčí. Avizuje, že ministerstvo pripraví napríklad metodické usmernenia o tom, ako uľahčiť liečbu pacientov s diabetom a presunúť ju do kompetencií primárneho lekára.

Pellegriniho strana by získala podporu vyše 21 % voličov (aktualizácia)
Ak by Peter Pellegrini založil stranu, podľa aktuálneho prieskumu by získala 21,4% voličov, Smer-SD by získal necelých desať percent. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Peter Haluza, TASR