Ekonomika sa podľa Kmeca musí otvárať rýchlejšie, Korčokovi chýba väčšia koordinácia zo strany EÚ
30 | 05 | 2020 I SITA

Je potrebné zamýšľať sa o rýchlejšom otváraní ekonomiky, aby sme ju vrátili do potrebných koľají. V dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal poslanec Národnej rady SR (NR SR) a podpredseda európskeho výboru NR SR Peter Kmec (Smer-SD).


Od predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) očakáva vyššiu pozornosť ekonomickým problémom, ktoré v dôsledku koronakrízy na Slovensku nastali. Ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanovi Korčokovi (nom. SaS) chýba pri uvoľňovaní hraníc väčšia koordinácia zo strany Európskej únie (EÚ).

Kmec prízvukoval, že každá krajina si chráni svoje národné záujmy. Všetky krajiny v EÚ majú podľa jeho slov klesajúcu krivku v počte prípadov nakazených ochorením Covid-19. „Tie epidemiologické výbuchy sú v iných častiach sveta, preto musíme našu ekonomiku otvárať rýchlejšie," uviedol Kmec. Korčok doplnil, že Slovensko epidemiologickú situáciu zvláda a nezaostáva za inými európskymi krajinami.

Nové označovanie pneumatík: Informácie o spotrebe a priľnavosti, neskôr o dojazde a odere
Európsky parlament (EP) schválil nové pravidlá označovania pneumatík pre osobné a nákladné vozidlá, ktoré majú spotrebiteľom priniesť viac informácií o ich vplyve na spotrebu, bezpečnosť a hlučnosť. Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | Peter Haluza


„Čísla máme výborné, ale stále nie sme za vodou, lebo hrozí, že nás postihne druhá vlna. Zmeniť rozhodnutie necestovať po svete je vážna vec a bude výsostne závisieť od toho, ako bude vyzerať situácia vo zvyšku sveta. Zatiaľ odporúčame občanom necestovať do žiadnej krajiny sveta," ozrejmil šéf diplomacie. Kmec ocenil, že ministerstvo v tejto veci rokuje so susednými štátmi.

Korčok na záver zopakoval, že vláda nastupovala v ťažkej situácii a nemala ani 100 dní na zorientovanie. „Nemali sme ani len 100 sekúnd. Slovensko by z koronakrízy vychádzalo oveľa ťažšie, ak by nemalo žiadnu podporu z EÚ," vyhlásil. Doplnil, že EÚ by mala navrhnúť, aby bol po 15. júni predĺžený zákaz vstupu do schengenského priestoru o ďalší mesiac.

Na Záhorí unikal policajtom muž, na jeho zastavenie použili aj varovné výstrely
V obci Malé Leváre (okres Malacky) unikal polícii v sobotu ráno 22-ročný vodič, ktorý nie je držiteľom vodičského oprávnenia a zároveň je na neho vydaný európsky zatýkací rozkaz. Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | SITA