V. Mečiar: Koalícia vydrží maximálne dva roky, Fico už svoj čas premeškal
29 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Bývalý predseda HZDS Vladimír Mečiar si myslí, že Peter Pellegrini má v súboji o predsednícky post v Smere väčšiu podporu u ľudí. Najväčšie zásluhy v boji s koronavírusom pripisuje Mečiar odborníkom a Matovičova vláda podľa neho urobila len to, že už predtým nastavený trend nepokazila.


„Nech robím čokoľvek, nevidím reálne strany. Vidím iba skupiny ľudí, ktorí sa cez nejaký mechanizmus mediálneho pôsobenia dostali do vlády, majú názvy strán a tvoria koalíciu,“ hovorí Mečiar v rozhovore pre týždenník Plus Jeden Deň.


Podľa expremiéra, ktorý chcel najskôr skúsiť šťastie aj v nedávnych februárových voľbách, no napokon za stranu Slovenská liga kandidovať odmietol, koaličné strany medzi sebou nevedia komunikovať. „Ani obsahovo sa nemajú o čom rozprávať - chýba im zmysel aj obsah,“ vysvetlil Mečiar.


Zároveň dodal, že vládne strany stavajú na represívnom prístupe, nemajú vypracované jasné ciele a veci, ktoré si stanovili splniť, kvôli nedostatku zdrojov nikdy nevyriešia. Vďaka tomu, že sú podľa neho poslanci ideovo rozbití, dôjde napokon k rozkladu parlamentu a ani vláda nevydrží dlhšie ako dva roky, predikuje.


Na politickej scéne chýba silná osobnosť, ale aj minimálne dva subjekty. Ak má byť demokracia demokraciou, musí byť mechanizmus aj výkonný, aj kontrolný. Ak to nie je, tak to nie je demokracia. A tu také niečo nieto,“ zdôraznil bývalý politik.


Pätina Slovákov neverí vládnym číslam o koronatestoch
Vládou vykazovaným informáciám o testoch úplne verí len 16 percent podporovateľov Smeru a 13 percent sympatizantov kotlebovcov. Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | SITA

Hovorí, že vláda v skutočnosti nemala žiadny vplyv ani na riešenie koronakrízy, ktorá bola v posledných mesiacoch centrom politického záujmu. Najväčšie zásluhy v boji s koronavírusom pripisuje odborníkom a Matovičova vláda podľa neho urobila len to, že už predtým nastavený trend nepokazila.


V rozhovore pre Plus Jeden Deň sa okrem súčasnej vlády Mečiar zameral aj na opozičný Smer a jeho budúce politické pôsobenie. Podľa neho Smeru najviac uškodilo jeho dlhé 12-ročné vládnutie. „Nakoniec sa to skončilo tým, že Smer priviedol všetky štátne inštitúcie do hlbokej krízy,“ vysvetlil.


Bývalý predseda HZDS si tiež myslí, že Peter Pellegrini má v súboji o predsednícky post, ktorý vedie s Robertom Ficom, väčšiu podporu u ľudí a rovnako získava väčšinu v rámci vedenia strany. Pellegrini chce podla neho urýchliť zmeny vo vnútri strany a Fico naopak brzdí všetko, čo sa dá, aby sa zachránil.


Ich vzťah nevyplýva z ideovej organizácie alebo rozličností, ale z toho, že Fico sa cíti byť ohrozený aj na osobnej slobode pre skutky, ktoré spáchal,“ myslí si Mečiar. Zároveň tvrdí, že Pellegrini nie je osobou, ktorá by v prípade potreby dokázala Fica podržať.


Fico už podľa neho svoj čas v politike premeškal a mal odísť minimálne pred šiestimi rokmi. Pritom si súčasný predseda najsilnejšej opozičnej strany neuvedomuje svoje chyby a strane, ktorú zakladal, škodí, zdôrazňuje Vladimír Mečiar.


Twitter, Facebook a Google: Trumpovo nariadenie ohrozuje slobodu internetu
Spoločnosti Facebook a Google zdôrazňujú, že Trumpom podpísaný dokument by mohol uškodiť internetu a digitálnej ekonomike. Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | TASR