Robotickí psi hliadkujú v singapurských parkoch a dohliadajú na sociálne dištancovanie
28 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Robotický  pes, ktorého singapurské úrady nasadili do ulíc, aby pomohol potlačiť šírenie koronavírusu, zdvorilo žiada bežiacich a cyklistov, aby si udržiavali od ostatných dostatočnú vzdialenosť.


Diaľkovo ovládaný štvornohý stroj, zostrojený spoločnosťou Boston Dynamics bol prvýkrát nasadený v centrálnom parku v piatok ako súčasť dvojtýždňovej skúšky, v rámci ktorej sa mohol počas celonárodných karanténnych opatrení zapojiť do skupiny robotov, ktorí dohliadajú na zelené priestory v Singapure, píše businessinsider.com

„Udržujme Singapur zdravý,“ hovorí žltočierny "robopes" menom Spot. „Pre vašu bezpečnosť a pre bezpečnosť ľudí okolo vás dodržujte prosím odstup najmenej jeden meter od ostatných. Ďakujem,“ dodal tichým ženským hlasom. Napriek príjemnému vystupovaniu, môžu porušenia prísnych pravidiel týkajúcich sa karanténnych opatrení v Singapure viesť k obrovským pokutám a dokonca až k uväzneniu.

Mesto má viac ako 5,7 milióna ľudí, pričom má viac ako 21 000 prípadov, čo je jedno z najvyšších čísel v Ázii. Tento stav vznikol najmä v dôsledku hromadného infikovania sa migrujúcich pracovníkov žijúcich v stiesnených internátoch v oblastiach, ktoré sú navštevované turistami iba minimálne.

V Európe začína chýbať mäso. Jeho cena poletí prudko hore
Posledné týždne priniesli do Česka veľkej zdražovanie potravín. Teraz by ale mohlo mäso ešte viac zdražieť. V Európe sa totiž kvôli nákaze a nedostatku ľudí hromadne zatvárajú bitúnky a nie je preto možné porážať zvieratá a tým ani distribuovať... Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


Podľa pravidiel, ktoré sú platné do 1. júna, môžu obyvatelia opustiť svoje domovy iba v nevyhnutných prípadoch, ako je nakupovanie potravín, a na verejnosti musia mať vždy rúško. Cvičenie vonku je povolené, ale musí byť vykonané samostatne. Ďalší robot v tvare malého auta bol nasadený v neďalekej nádrži, aby upozornil návštevníkov na to aby „nerozhadzovali odpadky“ a o tom, že „zhromaždenia nie sú povolené“.

Vládne agentúry pre technológiu a kybernetickú bezpečnosť vo vyhlásení uviedli, že Spot by mohol lepšie preniknúť do drsného terénu v parkoch a záhradách.

Okrem vysielania správ, ktoré pripomínajú návštevníkom opatrenia v oblasti sociálneho odstupu, je Spot vybavený kamerami a analytickými nástrojmi na odhadovanie počtu ľudí v parku. Úrady uviedli, že fotoaparáty nebudú schopné sledovať jednotlivcov ani zaznamenávať osobné údaje. Spota nedávno skúšali v dočasnej nemocnici dodávajúcej lieky pacientom.

Nový Zéland prepustil posledného pacienta s koronavírusom z nemocnice
Nový Zéland už nemá v nemocniciach žiadnych pacientov s koronavírusom, čo je posledný pozitívny medzník v boji proti tejto infekčnej chorobe. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Mário Martinka