Polovica pozitívnych testov na protilátky proti Covid-19 by mohla byť nesprávna
28 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Protilátkové testy, ktoré sa používajú na potvrdenie toho, či niekto niekedy mal koronavírus, by sa mohli mýliť až v polovici prípadov, varuje americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, informuje portál RT.


Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), najvyššia federálna zdravotnícka agentúra, v utorok uviedla, že počas hromadných testovaní by mohla byť až polovica pozitívnych výsledkov testov na protilátky - známych aj ako sérologické testy - nesprávna. Lekári tiež varujú, že stále existujú veľké prekážky pri určovaní toho, kto bol infikovaný alebo akú imunitu môžu mať.

"Nespoľahlivé testy by nemali zohrávať úlohu pri rozhodovaní o presťahovaní potenciálnych pacientov do vysoko zaľudnených prostredí - ako sú školy, internáty alebo väzenia," uviedlo CDC.

Ale aj keď je pacient „skutočne pozitívny“ na protilátky, agentúra uviedla, že výsledok stále nedokazuje, že jednotlivec je „chránený pred budúcou infekciou“.

"Sérologické testovanie by sa nemalo používať na vyhodnotenie imunitného stavu u jednotlivcov, kým sa nepreukáže prítomnosť, trvanlivosť a trvanie imunity," ďalej poznamenalo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

WHO varuje pred „druhým vrcholom“ koronavírusu
Krajiny, v ktorých je nákaza koronavírusu momentálne na ústupe, by mohli čeliť „rýchlej druhej vlne“, ak by príliš skoro upustili od opatrení na šírenie nákazy, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok. Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Miera falošne pozitívnych a negatívnych výsledkov testov silne závisí od celkového počtu infekcií. Ak sa vírusom nakazil relatívne nízky počet ľudí v určitej oblasti, napríklad päť percent, podľa CDC aj vysoko citlivý a špecifický test poskytne významný počet falošne pozitívnych výsledkov, a to až 51 percent.

"Inými slovami, menej ako polovica pozitívnych testov bude mať skutočné protilátky," varovalo CDC.

Vedecký tím z Minnesotskej univerzity v reakcii na nové usmernenie varoval pred testmi protilátok. Minulý týždeň tím vydal správu, v ktorej varoval, že vzhľadom na ich nepresnosť by nemali testy používať ako „diagnostický nástroj“ .

Na vyriešenie niektorých nedostatkov CDC odporučilo, aby zdravotnícki odborníci používali iba tie najkvalitnejšie testy s najvyššou úrovňou špecifickosti, opakované skríningy tých, ktorí majú pozitívny výsledok, aby overili svoj výsledok, a aby sa testovanie zameralo na pacientov s anamnézou príznakov podobných Covid-19.

"Tí, ktorí majú umrieť, umrú. Aj tak raz všetci umrieme,“ tvrdí ruský šéf pre boj s koronavírusom
Ruský vedúci predstaviteľ informačného centra pre boj s pandémiuou COVID-19 v utorok naznačil, že obete koronavírusu už čelia ich osudom a ubezpečili Rusov, že prepuknutia koronavírusu by sa nemali báť, pretože "Kto má umrieť, ten... Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka