Nemôžem hlasovať za liberalizáciu potratov, no nie som ani viazaná hlasovať za ich sprísnenie, hovorí Záborská
28 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Poslankyňa Anna Záborská (KÚ) podľa vlastných slov odmieta sprísňovanie obmedzení potratov na vlastnú žiadosť. Tvrdí, že je potrebné vytvoriť také podmienky, aby žena mala právo neísť na potrat. 


V rozhovore  pre Aktuality Záborská, ktorá momentálne pôsobí ako podpredsedníčka výboru NR SR pre zdravotníctvo, hovorí, že v otázke interrupcií nemá záujem vyvolávať kultúrne vojny. Tvrdí však tiež, že v parlamente momentálne nie je dostatočná sila na to, aby sa potraty vykonávané na žiadosť ženy zakázali.


Podľa Záborskej nie je reštriktívny prístup, aký je používaný napríklad v Poľsku, správnou cestou. „Ak chceme zlepšiť ochranu, nemali by sme ísť cestou obmedzovania. Mali by sme sa vydať cestou pomáhania,“ vysvetľuje poslankyňa.


Jej politickým súputníkom v boji za ochranu práv nenarodeného dieťaťa je v parlamente Richard Vašečka, s ktorým sa podľa vlastných slov názorovo zhoduje. Podľa nej chcú ísť obaja cestou pomoci a vysvetľovania bez toho, aby museli pristupovať k sankciám.


Záborská tiež v rozhovore pre Aktuality vysvetľuje, že viera jej neprikazuje spôsob, akým by mala v parlamente hlasovať. „Nemôžem zahlasovať za liberalizáciu prístupu k potratom, ale nie som viazaná, aby som hlasovala za sprísnenie,“ objasňuje svoj postoj poslankyňa.


Bratislavský primátor M. Vallo chce založiť politickú stranu
Ak chce bratislavský primátor Matuš Vallo obhájiť svoj primátorský post, podľa nového zákona musí kandidovať za subjekt, ktorý má aspoň 45 členov. Preto chce založiť stranu. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Zdôrazňuje pritom, že jej presvedčenie spočíva v podpore zlepšovanie ochrany nenarodeného dieťaťa. Ak by teda kotlebovci predložili podobne prísny potratový zákon, aký je uplatňovaný napríklad v Poľsku, Záborská by sa rozhodovala podľa jeho obsahu.


Politička sa chce pokúsiť vytvoriť také spoločenské podmienky, ktoré by mali čo najviac eliminovať dôvody, pre ktoré sa ženy rozhodnú ísť na potrat. Podľa nej však žena nemá právo ísť na potrat, celá vec stojí skôr na tom, že spoločnosť jej rozhodnutie rešpektuje.


Záborská sa v rozhovore nevyhla ani oblasti antikoncepcie ako jednej z možností, ako predchádzať nielen tehotenstvu ale rovnako aj potratom. Podľa nej sa antikoncepcia napriek tomu nedá považovať za liečbu a nemala by byť platená zo zdravotného poistenia.


V podstate je to niečo podobné ako tabletka deň po alebo vnútromaternicové teliesko. Čiže aj tam je istá morálna zábrana z mojej strany, ale to nechávam na svedomí človeka, ktorý ju používa,“ vysvetľuje svoj postoj politička.


Premiér sa pokúsi presvedčiť Sulíka, aby boli obchody zavreté v nedeľu aj po skončení koronakrízy
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) sa bude snažiť presvedčiť ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), aby boli obchody zavreté v nedeľu aj po skončení koronakrízy. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | SITA