Môžme znova lietať keď je hrozba koronavírusu stále príliš veľká?
28 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Prinášame pár informácií o tom ako minimalizovať riziká spojené s cestovaním


Nevieme ako vy, ale my sme pripravení cestovať. A to zvyčajne znamená lietanie. Na tento problém sme sa pozreli z pohľadu matiek a z pohľadu vedcov respektíve epidemiológov v oblasti infekčných chorôb. Aj keď sme sa osobne rozhodli, že práve teraz nebudeme lietať, prevedieme vás procesom premýšľania o tom, čo treba zvážiť a ako minimalizovať riziká, píše nationalinterest.org
Prečo strach z lietania?

Hlavným problémom lietania ( cestovania autobusom alebo vlakom ) je sedenie aspoň tri metre od infikovanej osoby. Nezabudnite: Aj asymptomatickí ľudia môžu chorobu prenášať. Riziko infekcie priamo zodpovedá dĺžke vystavenia sa vírusu a množstvom kvapiek infikovaných vírusom vo vzduchu.

Druhotným problémom je kontakt s kontaminovanými povrchmi. Ak infikovaná osoba kontaminuje spoločnú lakťovú opierku, rukoväť letiskovej toalety, sedadlo alebo inú vec, vírus môže na tomto mieste prežiť celé hodiny, hoci postupom času zdegraduje. Ak sa dotknete tohto povrchu a potom sa dotknete úst alebo nosa, vystavujete sa riziku infekcie.
Pred rezerváciou sa zamyslite

Aj keď neexistuje spôsob, ako zaistiť 100% bezpečnú leteckú dopravu, existujú spôsoby, ako ju spraviť bezpečnejšou. Je dôležité premyslieť si podrobnosti pred každou cestou.

Cyprus uhradí pobyt každému, u koho sa počas dovolenky v krajine zistí koronavírus
Cyperská vláda uviedla, že zaplatí ubytovanie, stravu, nápoje a lieky pre pacientov s Covid-19 a ich rodiny. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | SITA/AP


Jedným z prístupov k vášmu rozhodovaniu je použitie toho, čo odborníci na zdravie pri práci nazývajú hierarchiou kontrol. Tento prístup robí dve veci. Za prvé; zameriava sa na stratégie kontroly vystavovania sa zdroju choroby. Za druhé; minimalizuje to, nakoľko sa musíte spoliehať na individuálne ľudské správanie v prípade vystavenia sa vírusu. Je dôležité si uvedomiť, že môžete byť infekční a aj všetci okolo vás môžu byť infekční.

Najlepším spôsobom kontroly vystaveniu sa vírusu je odstránenie nebezpečenstva. Keďže nemôžeme zničiť nový koronavírus, opýtajte sa sami seba, či môžete cestu vylúčiť. Ak ste starší alebo máte už existujúce choroby, alebo ak sa chystáte navštíviť niekoho v tejto pozícii, poriadne popremýšľajte nad tým či musíte cestu podniknúť.

Ak ste zdraví a tí, ktorých navštívite, sú tiež zdraví, premýšľajte o spôsoboch, ako obmedziť nebezpečenstvo. Je možné šoférovať ? Šoférovanie vám umožní mať väčšiu kontrolu nad tým koľko a kde sa musíte vystaviť vírusu, najmä ak je vzdialenosť od vášho cieľa menšia ako deň cesty.
Idete, čo teraz?

Ak sa rozhodnete lietať, prečítajte si pravidlá leteckých spoločností týkajúcich sa sedenia a nástupu do lietadla. Niektoré z nich minimalizujú kapacitu a zabezpečujú rozstupy cestujúcich tým, že nepoužívajú prostredné sedadlá a majú prázdne rady. Iné spoločnosti umožnia nástup zo zadnej časti lietadla. Niektoré spoločnosti, ktoré boli kritizované za to, že naplnili kapacitu lietadiel dali zákazníkom možnosť zrušiť lety, ak množstvo cestujúcich presiahne 70% kapacity lietadla.

Opitý Poliak priamo v ZOO napadol medvedicu a snažil sa ju utopiť (VIDEO)
Len 23 ročný opitý poliak prekonal ohradu vo Varšavskej ZOO a rozdal si to priamo s medvedicou Sabrinou. Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


Nariadenia sa neustále menia, takže nezabudnite vyhľadať najnovšie pokyny od vládnych agentúr, leteckých spoločností a letísk, ktoré používate, čím získate ďalšie rady. Aj keď to môže znieť kontraintuitívne, zvážte rezerváciu viacerých kratších letov. Zníži sa tým pravdepodobnosť, že bude musieť používať toaletu a znížite tak dĺžku vystavenia sa infekčnej osobe v lietadle.

Pri rezervácii, ak je to možné, si vyberte sedadlo pri okne. Ak vezmete do úvahy okruh s polomerom tri metre okolo vás, to, že máte stenu na jednej strane priamo znižuje počet ľudí, ktorým ste vystavení počas letu na polovicu, nehovoriac o všetkých ľuďoch, ktorí idú hore a dolu uličkou.

Dôkladne si overte svoju leteckú spoločnosť a pozrite sa na to aké technické riešenia zaviedli do praxe aby zamedzili šíreniu vírusu. Patria sem ventilačné systémy, palubné bariéry a elektrostatické dezinfekčné spreje pri letoch.

Keď je ventilačný systém v lietadlách v prevádzke, majú lietadlá veľmi vysoký pomer čerstvého vzduchu k recikulovanému vzduchu - približne desaťkrát vyšší ako väčšina komerčných budov. Navyše, vetracie systémy väčšiny lietadiel majú HEPA filtre. Tieto sú najmenej 99,9% účinné pri odstraňovaní častíc, ktoré majú priemer 0,3 mikrónu, a sú účinnejšie pri odstraňovaní menších aj väčších častíc.

Deti v izolácii sú vystavené zvýšenému riziku online predátorov, tvrdí odborník
Charlene Doak-Gebauerová, autorka a odborníčka v oblasti digitálnej bezpečnosti pre deti a rodiny, uviedla, že počas vypuknutia koronavírusu sú deti, ktoré sú v domácnostiach a používajú ich zariadenia viac ako obvykle, vystavené väčšiemu riziku... Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Mário Martinka

Ako byť v bezpečí od príchodu na letisko po nastúpenie do lietadla

Od "čekovania sa", prejdenie cez bezpečnosť letiska až po nástup na palubu sa dotknete mnohých plôch. Pre minimalizáciu rizika:

  • Prineste si utierky na ruky, aby ste mohli dezinfikovať povrchy, ako sú vaše bezpečnostné pásy a vaše osobné veci, napríklad pas. Ak nenájdete utierky na ruky, prineste malú žinku namočenú v roztoku bielidla vo vrecku na zips. Toto pravdepodobne vystraší bezpečnosť letiska menej ako vaša osobná sprejová fľaša a vírusy sa pravdepodobne nebudú množiť na handričke s roztokom bielidla. Ale nezabudnite: Použitie väčšieho množstva bielidla nie je lepšie a môže byť nebezpečné. Na to, aby ste dosiahli potrebnú efektivitu, potrebujete iba jednu polievkovú lyžicu.

  • Prineste si plastové vrecká na zips pre osobné veci, s ktorými môžu ostatní manipulovať, napríklad váš občiansky. Prineste si ďalšie vrecká, aby ste si tieto veci mohli dať do nového vrecka po tom ako ich ich budete mať možnosť dezinfikovať.

  • Umyte si ruky alebo používajte dezinfekčný prostriedok na ruky tak často, ako je možné. Aj keď je kombinácia mydlo a voda najúčinnejšia, dezinfekčný prostriedok na ruky je po umývaní užitočný hlavne preto, aby ste zdezinfikovali akékoľvek časti, ktoré by ste mohli pri umývaní vynechať.

  • Akonáhle sa dostanete na vaše miesto na sedenie, zostaňte na mieste.

  • Noste masku/rúško. Ak už máte respirátor N95, zvážte jeho použitie, ale ochranu môžu poskytnúť aj iné. Neodporúčame kupovať N95 dokým zdravotnícky personál nemá dostatočné zásoby týchto respirátorov.  Neodporúčame používať rukavice, pretože to môže viesť k nesprávnemu pocitu bezpečia, ktorý je spojený so zníženými hygienickými postupmi.


Ak uvažujete o lietaní s deťmi, existujú ďalšie veci na ktoré by ste mali zamerať. Prinútiť malé dieťa, aby používalo masku a udržovalo si dobré hygienické správanie je aj doma dosť náročné a môže byť až nemožné, keď budete letieť. Deti do 2 rokov by nemali nosiť masku/rúško.

Každý deň sa všetci neustále stretávame s rozhodnutiami o našom osobnom pohodlí a riziku. Ak sa vyzbrojíte konkrétnymi znalosťami o vašom letisku a leteckej spoločnosti a maximalizujete využívanie ochranných opatrení, ktoré máte pod kontrolou, môže znížiť riziko. Dobrou analógiou môže byť to, že zakaždým, keď nastupujete do auta, aby ste niekam šli, existuje riziko nehody. Je však veľký rozdiel medzi jazdou v rýchlostnom limite so zapnutým bezpečnostným pásom a jazdením so zaviazanými očami, 100 kilometrov za hodinu cez stred mesta.

Prečo možno nebudeme mať vakcínu proti koronavírusu
Politici sú opatrnejší čo sa týka vyhliadok na imunizáciu obyveteľov Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Mário Martinka