Dôkazom v kauze šekov je aj verdikt o rozpustení Slovenskej pospolitosti, tvrdí súd
28 | 05 | 2020 I SITA

Prokuratúra v kauze kontroverzných šekov, v ktorej obžalobe čelí predseda politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian K., zahrnula medzi dôkazy aj verdikt Najvyššieho súdu (NS) SR o rozpustení Slovenskej pospolitosti - národnej strany.


Rozhodnutie o rozpustení strany z roku 2006 tak dnes pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku prečítal prokurátor.

Najvyšší súd vo verdikte o rozpustení strany konštatoval rozpor stanov, programu a činnosti strany s právnym poriadkom SR. Ako problematické videl predovšetkým zámer budovať stavovský štát alebo „princíp reciprocity“ v prístupe k národnostným menšinám.

Obžalovaný Marian K. bol štatutárom a „vodcom“ rozpusteného subjektu. Na dnešnom pojednávaní však zdôraznil, že verdikt bol vynesený 12 rokov pred skutkom, za ktorý je obžalovaný a tieto dve veci spolu nemajú nič spoločné. Následne on sám prečítal rozhodnutie NS SR, ktorým minulý rok odmietol rozpustenie ĽSNS.

Predseda ĽSNS trvá na tom, že ľuďom dával skutočné peniaze a nie symboly
Predseda politickej strany Kotlebovci - Ľudová stana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian K. trvá na tom, že aj prostredníctvom šekov, pre ktoré stojí pred súdom, poskytoval ľuďom skutočné peniaze, ktoré im pomohli. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | SITA


Súd sa dnes takisto opätovne zaoberal problematikou výsluchu manželov Mariána a Silvie Koleňovcov. Ide o jednu z rodín, ktorej Marian K. odovzdal šek so sumou, ktorá je podľa orgánov činných v trestnom konaní spojená s extrémizmom. Manželia svoju neúčasť na súde ospravedlnili z dôvodu nutnosti starostlivosti o svoje postihnuté deti.

Keďže obhajoba trvá na vypočutí týchto svedkov, navrhla súdu, aby sa úkon vykonal čo najbližšie k ich bydlisku, konkrétne v priestoroch Okresného súdu v Námestove. Podľa prokuratúry by zase títo svedkovia mohli vypovedať prostredníctvom telemostu. Samosudkyňa zatiaľ v tejto veci nerozhodla, pripustila však, že súd môže vykonávať úkony aj mimo svojich priestorov.

Predseda ĽSNS Marian K. čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

S regionálnou minimálnou mzdou na Slovensku po Krajniakovi nesúhlasí ani SOPK
S filozofiou stanovovania výšky minimálnej mzdy na regionálnom princípe po ministrovi práce a sociálnych vecí Milanovi Krajniakovi nesúhlasí ani Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK). Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | SITA


Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Prokurátor Tomáš Honz označil na januárovom pojednávaní v tejto veci číselnú symboliku za notoricky známy a používaný symbol extrémistov. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú s tým, že je postavená na hypotetických a teoretických úvahách prokurátora. Samosudkyňa, ktorá v tomto prípade rozhoduje, Ružena Sabová, zase skonštatovala, že skutok je možné stíhať aj podľa prísnejšej kvalifikácie, konkrétne ako založenie a propagovanie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Neexistuje jediný relevantný dôvod na pokračovanie núdzového stavu, tvrdí Raši
Neexistuje jediný relevantný dôvod na pokračovanie núdzového stavu na Slovensku. Na tlačovej konferencii to uviedol podpredseda Smeru-SD a člen zdravotníckeho výboru Richard Raši. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | SITA