Covid-19 používa rovnakú taktiku ako HIV, aby sa vyhol našej imunite
28 | 05 | 2020 I Marek Molnár

V pomerne znepokojivých správach vedci z Číny varujú, že SARS-CoV-2 používa podobné taktiky ako HIV, čo by mohlo znamenať, že ľudstvo sa bude musieť prispôsobiť životu s koronavírusom, informuje portál RT.


Oba vírusy odstraňujú markery, známe ako hlavný histokompatibilný komplex alebo MHC, ktoré sú na povrchu buniek používaných našim imunitným systémom na identifikáciu a usmrtenie infekcií. Predstavte si tieto markery ako tím špeciálnych síl, ktorý pred presným leteckým útokom najprv označia cieľ laserom.

Vedci vedení virológom Zhangom Huimom z univerzity Sun Yat-sen v Guangzhou nazhromaždili od piatich zotavených pacientov z Covid-19 zabíjajúce T bunky a imunitné bunky.

Vražedné T bunky zozbierané vedcami však boli neúčinné, pretože chýbali MHC, čo znamená, že imunitné systémy pacientov by v podstate bojovali naslepo, ak by sa v budúcnosti znovu infikovali, takže uzdravenie by bolo rovnako ťažké aj po druhýkrát, zatiaľ čo sa otvára možnosť chronickej infekcie.

WHO pozastavila testy hydroxychlorochínu ako lieku na COVID-19
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok oznámila, že "dočasne" zastavila klinické testy hydroxychlorochínu ako prípadného lieku na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom a urobila tak preventívne. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | TASR


Koronavírus tieto markery odstraňuje produkciou proteínu známeho ako ORF8, ktorý sa viaže na molekuly MHC a vtiahne ich do infikovanej bunky, kde ich ničí, čím sa bunka javí ako normálna pre imunitný systém. Rovnaký proteín ORF8 používa veľké množstvo komerčných súprav na testovanie koronavírusov na detekciu vírusovej záťaže v ústnych alebo nosných výteroch.

Zhang a jeho tím navrhujú vývoj liekov „špecificky zameraných na poškodenie MHC pomocou ORF8, a tým na zvýšenie imunitného dohľadu nad infekciou Sars-CoV-2“.

Vedci poukazujú tiež na to, že koronavírus vykazuje „niektoré charakteristiky vírusov, ktoré spôsobujú chronickú infekciu“ vo svojom recenzovanom príspevku, ktorý bol zverejnený v nedeľu na webovej stránke bioRxiv.org.

WHO varuje pred „druhým vrcholom“ koronavírusu
Krajiny, v ktorých je nákaza koronavírusu momentálne na ústupe, by mohli čeliť „rýchlej druhej vlne“, ak by príliš skoro upustili od opatrení na šírenie nákazy, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok. Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Predchádzajúce štúdie zistili ďalšiu podobnosť medzi koronavírusom a HIV - oba zdieľajú proteínový bod, ktorý im umožňuje vstúpiť do mnohých typov ľudských buniek a viazať sa na ne, čo ich robí ešte vytrvalejšími ako iné typy infekcie.

Zhang Shuye zo Šanghajského klinického centra verejného zdravia uviedol, že výsledky nie sú prekvapujúce a že vírusy môžu zdieľať podobné črty, ak sú vystavené podobným selektívnym tlakom. Napríklad, supresia molekúl MHC sa vyskytuje aj vo vírusoch, ako je opar.

"Prostredníctvom tejto pandémie musíme mať na pamäti, že hoci vírus môže mať niektoré nové alebo neočakávané črty, väčšina pacientov sa zotaví," uviedol Zhang a dodal, že "to by nám malo dať istotu."

Na porovnanie, od roku 2018 je na celom svete nakazených vírusom HIV približne 37,9 milióna ľudí, zatiaľ čo počet obetí po počiatočnom veľkom prepuknutí v roku 1981 sa odhaduje na približne 32 miliónov.

Prečo možno nebudeme mať vakcínu proti koronavírusu
Politici sú opatrnejší čo sa týka vyhliadok na imunizáciu obyveteľov Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Mário Martinka