Maďarská vláda ukončí Orbánove riadenie krajiny prostredníctvom dekrétov
27 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Kontroverzné zákony o mimoriadnych udalostiach boli považované za cestu k vytvoreniu prvej diktatúry v EÚ.


Maďarská vláda plánuje ukončiť kontroverznú mimoriadnu legislatívu, ktorú niektorí kritici označili za vytvorenie prvej diktatúry EÚ, píše theguardian.com.

Maďarská ministerka spravodlivosti Judita Vargová v utorok oznámila, že parlamentu okamžite predloží legislatívu, ktorá by 20. júna ukončila tzv „stav nebezpečenstva“. Ten počas platnosti umožnil predsedovi vlády Viktorovi Orbánovi vládnuť dekrétmi, pričom tento stav nemal stanovený konečný termín.

„Očakávame, že tí, ktorí na nás zaútočili s nespravodlivými politickými obvineniami, sa ospravedlnia za ... ohováranie,“ napísala na Facebooku a dodala, že núdzové právne predpisy týkajúce sa koronavírusu boli v Maďarsku ukončené skôr, ako v mnohých iných európskych krajinách.

Parlament, v ktorom má Orbánova strana Fidesz dvojtretinovú väčšinu, dal predsedovi vlády na konci marca právomoc vládnuť dekrétmi. Opozícia ponúkla podporu opatreniam, ak vláda zahrnie doložku o ukončení platnosti, ale Orbán túto podmienku odmietol.

„Súčasťou vládnej stratégie pre pandémiu bolo vytvoriť a vyvolať priamu konfrontáciu s opozíciou,“ uviedol minulý týždeň starosta Budapešti, Gergely Karácsony. Karácsony v októbri vo voľbách porazil Orbána.

V apríli Európsky parlament schválil vyhlásenie, podľa ktorého boli opatrenia Maďarska „nezlučiteľné s európskymi hodnotami“ a podpredsedníčka Európskej komisie, Vìra Jourová označila zákony za „veľmi znepokojujúce“. Americká organizácia Freedom House klasifikovala Maďarsko tento rok ako „hybridný režim“, ktorý krajinu umiestnil medzi demokraciu a autokraciu.

Švédsko sa stáva krajinou s najvyššou úmrtnosťou na koronavírus na obyvateľa
Švédsko má 6,08 úmrtí na milión obyvateľov, čo je viac ako Spojené kráľovstvo, USA a Taliansko. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Maďarskí vládni predstavitelia sa chopili niektorých nesprávnych medzinárodných správ, ktoré tvrdili, že parlament bol pozastavený a vyhlásili, že medzinárodná kritika krokov vlády je „fake news“. Hoci sa opatrenia pravdepodobne skončia do konca budúceho mesiaca, podľa Orbánových kritikov by to nemalo zakrývať spôsobenú škodu, ktorá vyplýva z desaťročnej postupnej erózie demokratických noriem v Maďarsku.

Od apríla sa vydalo viac ako 100 dekrétov, z ktorých niektoré sa zdajú, že majú málo spoločné s bojom proti koronavírusu. Jeden z nich je napríklad ten, ktorý odňal opozičným samosprávam rozhodovaciu právomoc a finančné zdroje.

Samostatné opatrenie zahŕňalo aj možné tresty odňatia slobody za šírenie nepravdivých informácií. Napriek tomu, že sa na základe tohto dekrétu ešte žiadne prípady nedostavili na súd, polícia začala viac ako 100 vyšetrovaní a v niektorých prípadoch dotiahli občanov na vypočúvanie z dôvodu kritických príspevkov na Facebooku.

Zákony o mimoriadnych udalostiach „budú ešte v platnosti mesiac a tiež nevieme, aké opatrenia zostanú v platnosti aj po skončení stavu nebezpečenstva“, uviedol Péter Krekó, ktorý v Budapešti vedie think-tank Politický Kapitál ( Political Capital ). Počas posledných dvoch mesiacov parlament tiež schválil niekoľko kontroverzných legislatívnych návrhov bežným spôsobom, vrátane návrhu, ktorý zbavuje transsexuálov právneho uznania.

Vargová uviedla, že legislatíva pre núdzové situácie umožnila vláde „konať rýchlo a efektívne proti pandémii“. V utorok Maďarsko oznámilo celkom 3 771 prípadov koronavírusu a 499 úmrtí, čo je nízky počet v porovnaní so západoeurópskymi krajinami. Orbán implementoval skoré opatrenia, ktoré sa v posledných týždňoch postupne zmierňovali.

Maďarsko sa chystá na hlasovanie. Cieľom bude ukončenie právneho uznávania transgender
Aktivisti tvrdia, že nový zákon prinesie viac diskriminácie, najmä preto, že Maďari musia často ukazovať svoje občianske preukazy Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka