Americká ropná katastrofa (Vladimír Prochvatilov)
27 | 05 | 2020 I Iveta Machová

Komentár  Vladimíra Prochvatilova  (Fond strategickej kulturúry)


Toto je koniec epochy. Éra finančnej sily Perzského zálivu skončila.


Pokles celosvetového  dopytu po palivách  spôsobil  zníženie počtu vrtných súprav v Spojených štátoch na historické minimum. Analytici spoločnosti  Simmons Energy  predpovedajú , že počet vrtných súprav v Spojených štátoch sa zníži z priemerných 943 v roku 2019, na 528 v roku 2020, v roku 2021 na 215 a v roku 2022  na 221.. Celkovo sa od začiatku roka počet vrtných súprav v Spojených štátoch znížil už o 52%, to znamená, viac ako 400 veží prestalo pracovať.

Bridlicové spoločnosti boli najviac postihnuté klesajúcimi cenami ropy. Spoločnosť  Chesapeake Energy , jedna z priekopníkov odvetvia bridlicového priemyslu v USA, sa v dôsledku klesajúcich cien ropy a plynu pripravuje na začatie konkurzného konania. Spoločnosť rokuje o možnej pôžičke, ktorá jej pomôže viesť jej podnikanie počas prebiehajúcich konkurzných konaní. Podľa predbežných odhadov bude spoločnosť Chesapeake potrebovať približne 1 miliardu dolárov.

Firma Diamond Offshore Drilling Inc ., ktorá sa nachádza na pokraji bankrotu  využila  zákon „O stimulovaní hospodárstva“ prijatý v marci Kongresom USA na získanie vrátenia daní vo výške 9,7 milióna dolárov. V súčasnosti desiatky ropných spoločností v Spojených štátoch amerických  hľadajú daňové výhody vo výške stoviek miliónov dolárov. Podľa prieskumu spoločnosti Bloomberg  sa na Komisiu pre cenné papiere a burzy obrátilo 37 ropných spoločností, servisných firiem,  a dodávateľov  s prosbou o daňové výhody v hodnote viac ako 1,9 miliárd dolárov.

USA tvrdia, že Rusko poslalo bojové lietadlá na podporu líbyjského diktátora
Moskovský krok by mohol na južnom boku Európy predstavovať dlhodobú bezpečnostnú hrozbu Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Analytici Federálnej rezervnej banky (Dallas Federal Reserve Bank) Garrett Golding, Martin Stumermer a Jesse Thompson  označili celkovú situáciu na trhu s ropou za devastujúcu pre americký plyn. Podľa ich názoru je na záchranu amerického ropného priemyslu a jeho návratu  k ziskovosti potrebná cena 46 - 52 dolárov za barel. Pri cenách ropy pod 46 dolárov zníži tento rok väčšina amerických ropných spoločností  investície do infraštruktúry a rozvoja najmenej o 10 - 15%. V apríli klesla celková denná produkcia ropy v USA v porovnaní s marcom o 900 tisíc barelov,  a to aj bez ohľadu  na záväzky vyplývajúcich z dohody OPEC +.

Analytici tiež konkrétne pomenovali príčiny katastrofy v americkom ropnom priemysle: „Kvôli pandémii COVID-19 a prudkému nárastu dodávok ropy zo Saudskej Arábie klesla referenčná cena ropy West Texas Intermediate (WTI) z 50 - 55 dolárov za barel vo februári, na konci marca na 20 dolárov . To je hlboko pod 46 - 52 dolárov, ktoré sú potrebné na to, aby bolo vŕtanie nových vrtov výnosné.

Analytici tiež označili príčiny katastrofy v americkom ropnom priemysle: „Kvôli pandémii COVID-19 a prudkému nárastu dodávok ropy zo Saudskej Arábie klesla referenčná cena ropy West Texas Intermediate (WTI) z 50 na 55 dolárov za barel vo februári na 20 USD na konci marca. To je hlboko pod 46 - 52 dolárov, ktoré sú potrebné na výnosné vŕtanie nových vrtov.

Rusko začalo pracovať na svojom prvom bombardéri s technológiou stealth
Rusko začalo s konštruovaním prototypu svojho prvého bombardéra s technológiou stealth. Podľa spravodajskej stanice Sky News, ktorá sa v utorok odvolala na ruské médiá, by mal byť jeho prototyp dokončený na budúci rok. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


V roku 2020 sa očakáva, že sa investície do ropy a zemného plynu v USA  v prípade veľkých firiem znížia približne o 20%  a  v prípade menších firiem pôjde takmer o úplné zastavenie, čo vo všeobecnosti povedie k poklesu približne o 40%. Najzávažnejšie následky sa prejavia v druhom štvrťroku tohto roka. "Väčšina expertov v odbore udáva veľmi neurčitú perspektívu," uviedla v správe Federálna rezervná banka Dallas.

Donald Trump rýchlo dosiahol dohodu so Saudskou Arábiou, Ruskom a ďalšími členmi OPEC + o znížení produkcie ropy o 10 miliónov barelov denne, ale keď chcel pomôcť ropnému priemyslu krajiny, čelil opozícii demokratov v Kongrese a „obavám mnohých politikov z investovania peňazí daňových poplatníkov do zadlžených spoločností, u ktorých je nepravdepodobné, aby prežili recesiu“, píše denník   Houston Chronicle.

Medzinárodná energetická agentúra (IEA) nedávno  upravila  svoju prognózu o poklese svetových cien ropy k lepšiemu. IEA očakáva, že svetový dopyt sa zníži iba o 8,6 milióna barelov namiesto predtým oznámených 9,3 milióna. Spotreba paliva vo svete začala postupne stúpať,  potom čo niektoré krajiny zrušili karanténne opatrenia, ktoré boli zavedené už predtým;  Odborníci IEA zaznamenávajú po prvý krát za niekoľko mesiacov pokles zásob ropy vo svetových skladovacích zariadeniach.

Čo hľadali USA v na hranici Ruska v Barentsovom mori? (Elena Pustovojtová)
USA sledovali ruské vojenské objekty a ich pohyb Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová


Podľa analytikov IEA by implementácia transakcie OPEC + a postupný nárast dopytu po uhľovodíkoch mali viesť k vyšším cenám ropy. „Produkcia ropy veľmi dobre reaguje na trhové podmienky a hospodárska činnosť zaznamenáva postupné, ale krehké oživenie. Hlavné nejasnosti však pretrvávajú. Najväčšou otázkou je, či vlády môžu oslabiť karanténne opatrenia bez toho, aby spôsobili nové ohniská COVIDu-19, “uvádza sa v správe IEA.

Na predpoveď IEA reagovali trhy pozitívne. Hodnota ľahkej ropy značky Brent  (pochádzajúcej zo Severného mora)  na burze ICE v Londýne vzrástla na 31,3 USD za barel.  Americká  ropa druhu  WTI (West Texas Intermediate) vzrástla na 27,8 USD za barel. Okrem očakávaného oživenia dopytu sa pozitívne hodnotí aj pokles svetovej ponuky ropy.  Od 1. mája začali transakčné strany OPEC +, vrátane Ruska, znižovať produkciu surovín na 9,7 milióna barelov denne.

Pozitívny vplyv na trh s ropou  má oživenie čínskeho hospodárstva. V čínskom palivovom a energetickom komplexe sa dopyt po rope takmer vrátil na úroveň pred zavedením karantény. V posledných dňoch začali Čínske rafinérie nakupovať ropu, čím stimulovali vyššie ceny. „Dopyt po rope v Číne začína vykazovať známky úplného zotavenia, “ povedal  Liu Yuntao,  analytik spoločnosti Energy Aspects Consulting v Londýne.

Islamský štát je späť a tentokrát západ nie je pripravený mu čeliť
Napriek strate vodcu Islamského štátu (IS) a aj ich kalifátu, ukázali nedávne útoky, že sa uprostred medzinárodnej nejednotnosti militantná skupina začala výrazne zotavovať. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Ako je už teraz zrejmé, negatívny vklad do svetového trhu s ropou priniesla aj Saudská Arábia, ktorá čelí „bezprecedentnému zníženiu rozpočtu v dôsledku kolapsu na ropných trhoch a globálnych ekonomických otrasov spôsobených pandémiou COVID-19, ktorá znížila dopyt po rope,“ píše  sa v denníku  The Guardian

„Nepochybujem, že toto je koniec epochy. Éra finančnej moci Perzského zálivu sa skončila, “ uviedol pre vydavateľstvo  Bruce Ridel, senior poradca v skupine Albright Stonebridge a vedúci pracovník v Centre pre Blízky východ z Brookings Institution vo Washingtone, veterán CIA, ktorý pracuje ako poradca na Blízkom východe vo viacerých amerických administratívach.

Vláda Saudskej Arábie  pokračovala  v rozdeľovaní rozpočtu, pozastavením sociálnych platieb a trojnásobným zvýšením DPH. Minister financií Saudského kráľovstva Mohammed al-Jadaan hovorí: „Na základe výpočtov, sa až do konca druhého štvrťroka tohto roka nedá odhadnúť, ako silno ovplyvnila koronavírusová infekcia  hospodárstvo krajiny, a tiež v plnej miere vyhodnotiť všetky negatívne dôsledky, ktoré z toho vyplývajú. “  Rijád uvažuje o ďalších medzinárodných pôžičkách, aby kompenzoval zníženie rozpočtových príjmov.

Odborníci tvrdia, že Saudská Arábia bude postihnutá najviac . V USA dôjde k nákupu bankrotujúcich ropných spoločností bankami. Po nástupe  konjunkúry budú zkrachované  spoločnosti v konkurze predané za vyššiu cenu.

„Anti-čínska“ návšteva Mikea Pompea v Izraeli (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Iveta Machová