MIMORIADNE: Pellegrini vyzval Fica na odchod z čela Smeru-SD (aktualizácia)
26 | 05 | 2020 I Peter Haluza

Podpredsedovia Smeru-SD Peter Pellegrini, Richard Raši, Peter Žiga a členka predsedníctva Denisa Saková vyzvali Roberta Fica na odchod z čela strany.


"Ak chce pán predseda Fico pomôcť Smeru a sociálnej demokracii na Slovensku, dozrel čas na jeho odchod z čela strany," vyhlásil v stredu Pellegrini.

Podľa Pellegriniho by sa v prípade Ficovho odchodu zvýšil koaličný potenciál strany a pomohol by tak strane stať sa silnejšou. Zároveň by získala priestor nová generácia politikov, ktorá je pripravená bojovať a umožnila by Smeru reagovať na výzvy novej doby.

"Pán predseda má dnes poslednú možnosť, aby sa vyhol osudu Vladimíra Mečiara či Mikuláša Dzurindu, ktorému sa vždy vehementne bránil. A ak nechce naplniť ich heslo 'Stranu som si založil, stranu si aj zničím', je preňho dnes jedinečná možnosť dať svojim odchodom strane nádej na lepšiu budúcnosť," dodal Pellegrini.

Fico: Sme dotrhaní a unavení. A nepotrebujeme slniečkarov (aktualizované)
Smer-SD potrebuje nových bojovníkov, ale nie teoretikov a slniečkarov. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý pripúšťa zmeny v strane. Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | TASR


Aktualizácia 26.5. o 15.55. hod.:

Pellegrini ďalej na tlačovej besede pripomenul, že traja podpredsedovia Smeru-SD ponúkli deň po voľbách strane svoje funkcie. „Zo strany predsedu však prišla jediná reakcia, a to, že sa nikam nechystá. Už mesiace nerokovalo predsedníctvo strany a nevieme ani zvolať snem. Svojím odchodom môže dať predseda Smeru-SD nádej na lepšiu budúcnosť,“ dodal Pellegrini.

Predseda Smeru-SD Robert Fico dnes predpoludním na tlačovej besede odmietol povedať, či sa snem strany uskutoční v skoršom termíne, o ktorý sa usiluje práve Pellegrini. Ten už ohlásil ambíciu vymeniť Fica na čele strany.

Fico zároveň nechcel povedať, či by prijal funkciu čestného predsedu strany. Podľa neho strana potrebuje bojovníkov, a nie nejakých „teoretikov a slniečkarov“. Zdôraznil, že nie je politikom, ktorý stranu založí a aj zničí. Podľa neho Smer-SD potrebuje zmeny a aj sám je pripravený zmeniť vzorec svojho správania sa ako politik. „Nie som tu na to, aby som sa bil o nejaké funkcie. Ja už nemám kam isť,“ vyhlásil.

Fico tvrdil, že mal nevídanú politickú kariéru a takú majú aj podpredsedovia strany Peter Pellegrini, Richard Raši či Robert Kaliňák. „Títo ľudia vrátane mňa si musia sadnúť a povedať, čo so Smerom, aby bol lepší. Ale nie tak, že niekto bude pretláčať svoje vlastné osobné ambície,“ povedal Fico.

Zmeny v zákone o prokuratúre majú byť v prospech Lipšica, tvrdí Fico
Zmeny v zákone o prokuratúre majú byť v prospech jediného človeka, a to Daniela Lipšica. Tento zámer tam vidí Smer-SD podľa svojho šéfa Roberta Fica. Povedal to v utorok v súvislosti s novelou zákona o prokuratúre a rokovacom poriadku Národnej rady... Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | TASR