9 mýtov o opaľovacom kréme
26 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Je opaľovací krém toxický? Koľko SPF by sme mali mať, aby sme zabránili rakovine kože? Odborníci objasňujú bežné mylné predstavy. Píše o tom HuffPost.


Slnko vychádza a nálada sa zlepšuje. Avšak to isté slnko, ktoré vylepšuje našu náladu, stojí tiež za rakovinou kože. Melanom, najnebezpečnejšia forma rakoviny kože, postihne v roku 2020 v Spojených štátoch viac ako 100 000 ľudí a podľa American Cancer Society na ňu zomrie takmer 7 000 Američanov.

Našťastie nás chráni opaľovací krém. Môžu však byť niektoré krémy na opaľovanie rovnako nebezpečné ako slnko? Údaje ukazujú, že chemikálie v opaľovacích krémoch sú absorbované do ľudského tela v takých množstvách, aby v nás vzbudili obavy z potenciálne toxických účinkov.

S týmto vedomím HuffPost hovoril s odborníkmi, aby objasnil najbežnejšie mýty a pomohol vám pochopiť dôležitosť opaľovacieho krému.
Ako funguje opaľovací krém

Širokospektrálna ochrana proti slnečnému žiareniu zabraňuje prenikaniu slnečných lúčov a to najmä ultrafialovým lúčom A a B, ktoré najčastejšie nazývame lúče UVA a UVB. UVA spôsobuje starnutie a UVB spôsobuje spálenie. Lúče UVA môžu spôsobiť genetické poškodenie buniek a preniknúť hlbšie ako UVB.

WHO varuje pred „druhým vrcholom“ koronavírusu
Krajiny, v ktorých je nákaza koronavírusu momentálne na ústupe, by mohli čeliť „rýchlej druhej vlne“, ak by príliš skoro upustili od opatrení na šírenie nákazy, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok. Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Existujú dva základné typy krémov na opaľovanie: chemické a fyzické. Jednoducho povedané, chemické krémy na opaľovanie sú tie, ktoré obsahujú chemikálie. Hovoríme napríklad o látkach ako oktylcrylen, avobenzón a oktinoxát. Fyziclé krémy na opaľovanie používajú prírodné látky, ako je zinok a oxid titaničitý.
Mýtus č. 1: SPF ochrana podkladu pod make-up alebo krému na tvár je dostatočná

Bohužiaľ to nie je pravda.

Dermatologička Jessica Weiser povedala: „Vo všeobecnosti make-up obsahuje 15 - 25 SPF a neaplikuje sa v primeraných množstvách, aby poskytoval rovnaké množstvo ochrany pred slnkom, ktoré je na fľaši uvedené. Na správnu ochranu pred slnkom by sa pod make-up mal používať samostatný opaľovací krém so širokospektrálnym UVA / UVB pokrytím a s SPF 30 alebo vyšším.“

Yannis Alexandrides, plastický chirurg, ktorý vyvinul rad výrobkov na kožu, dodal, že jediný spôsob, ako by make-up poskytol dostatočnú ochranu, by bolo naniesť toľko vrstvy, že by už nevyzeral reprezentatívne. "Potrebujete približne osemnásobok normálneho množstva základu, aby ste dosiahli správnu ochranu pred slnkom, čo nie je pre vašu pokožku realistické a ani dobré," uviedol.
Mýtus č. 2: V zime nepotrebujete opaľovací krém

Ďalším bežným mýtom je, že opaľovací krém musíte nosiť iba vtedy, keď je teplo a slnko je v plnej sile. Ale UV lúče sú prítomné kedykoľvek počas dňa a je dôležité nosiť opaľovací krém po celý rok: „Jediný čas, keď pokožka nie je vystavená UV žiareniu, je po západe slnka a pred východom slnka, keď je vonku tma,“ povedal Weiser.

Aj pri domácom vyučovaní detí sa treba držať istého rozvrhu
Zatvorené školy a škôlky v dôsledku pandémie sú pre rodičov ťažkou skúškou. Aby motivovali deti k učeniu ešte pred riadnym otvorením škôl a zároveň si zachovali chladnú hlavu, je vhodné držať sa denného rozvrhu, navrhnúť deťom učenie zábavnejšou... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | TASR


Michelle Wong, chemička, ďalej vysvetľuje: „Aj keď bude v chladnejších mesiacoch menej UV žiarenia, vaša pokožka môže byť stále vystavená poškodeniu prostredníctvom UV žiarenia, najmä ak máte veľmi bledú pokožku alebo rodinnú anamnézu rakovina kože.“

Dennis Gross, dermatológ, dodáva, že UV lúče prenikajú cez mraky a okná. Preto je nevyhnutné nosiť opaľovací krém 365 dní v roku, vnútri aj vonku. Navyše, poškodenie slnkom je kumulatívne, takže aj keď toto poškodenie nevidíte teraz, nakoniec ho uvidíte.

"Dokonca aj počas zamračeného dňa, 80% účinkov slnka bude stále pôsobiť na vašu pokožku," uviedol Alexandrides a dodal: "Je dôležité si uvedomiť, že biely sneh je skvelým odrazovým prvkom a slnečné lúče sú dokonca nebezpečnejšie vo vyššej nadmorskej výške, takže je nevyhnutné použiť SPF s faktorom 50 aj pri lyžovaní.“
Mýtus č. 3: Naneste rovnaké množstvo opaľovacieho krému, ako by ste nanášali pri bežnom kréme na tvár

Koľko krému aplikujete, je jedným z najdôležitejších faktorov pri používaní opaľovacieho krému a väčšina ľudí nanešťastie neaplikuje dosť.

Užívajte tieto vitamíny na zlepšenie imunitného systému
Určite ste počuli príbehy o citrusových plodoch, ktoré by mali pomôcť pri posilnení Vášho imunitného systému. Predtým, než začnete piť poháre čerstvej pomarančovej šťavy, môže byť rozumné zistiť, ktoré nápoje, jedlá a doplnky sa považujú za... Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka


V závislosti od vnútroštátnych predpisov si môžete prečítať rôzne vysvetlenia, koľko musíte použiť. Tieto zmeny sú založené na miere rakoviny kože v týchto krajinách, ako aj na výrobných predpisoch týkajúcich sa opaľovacích prípravkov. Napríklad Spojené štáty, Austrália a Spojené kráľovstvo majú odlišné nariadenia.

Podľa Americkej dermatologickej akadémie je odporúčaná dávka pre opaľovací krém 1 unca (alebo 2 čajové lyžičky) na celé telo; Národná zdravotná služba v Spojenom kráľovstve odporúča dve čajové lyžičky na hlavu, tvár a ruky; a Rada pre rakovinu v Austrálii odporúča 1 lyžičku na každú ruku, nohu, prednú časť tela, chrbát a tvár, čo predstavuje celkovo asi 7 čajových lyžičiek na celé telo.
Mýtus č. 4: Krém si stačí dať raz ráno

Všimli ste si niekedy, že na štítku na opalovacom kréme sa uvádza, že sa máte znovu natreť po dvoch hodinách alebo po vystavení sa vode alebo poteniu? Weiser vysvetľuje, že hoci opaľovací krém účinkuje 2 hodiny na suchej pokožke, na mokrej pokožke sa udrží iba 40 až 80 minút.
Mýtus č. 5: Opaľovací krém môžete kombinovať s krémom na tvár alebo podkladom pod make-up

Tuto sa vystavujete z viacerých dôvodov riziku: Pravdepodobne neaplikujete dosť opaľovacieho krému, aby ste mali primeranú ochranu, a potenciálne riedite účinné látky a znižujete tak účinnosť, uviedol Weiser. Namiesto toho odporúča správne vrstvenie každého produktu, použite opaľovací krému ako prvý a po zaschnutí použite podklad.

Americké domácnosti čelia ničivej vlne bankrotov
USA sú už od začiatku pandémie koronavírusu zasiahnuté bezprecedentnou vlnou nezamestnanosti. Takmer 39 miliónov Američanov podalo nové žiadosti o dávky v nezamestnanosti a miera nezamestnanosti zaznamenala ohromujúcich 14,7%. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Gross povedal, že fyzické krémy na opaľovanie sa môžu zmiešať s podkladom pod make-up, aby sa znížila "popolnatosť", ale nie je to ideálne. „Zmiešanie opaľovacieho krému s krémom na tvár alebo podkladom, ktorý nemá žiadne SPF, môže znížiť faktor SPF,“ uviedol.
Mýtus č. 6: Ochrana proti slnečnému žiareniu je kumulatívna, takže SPF 20 a SPF 30 poskytujú ochranu ako SPF 50

V tomto prípade to trochu pravda je, ale v skutočnosti je pravdepodobne najlepšie použiť dve vrstvy toho istého produktu, upozorňuje Wong. Fungovalo by to kumulatívne iba ak by sa obe vrstvy nanášali rovnomerne, ale to nie je možné urobiť bez toho, aby ste odstránili prvú vrstvu.

"Čísla SPF nie sú kumulatívne, pretože každý produkt blokuje určité percento UVB," uviedol Weiser. „Aplikácia 20 SPF nasledovaná 30 SPF by poskytla rovnakú ochranu ako aplikovanie samotného SPF 30.“
Mýtus č. 7: Ak sa nespálite bez použitia SPF, ste v poriadku

Opaľovanie v podstate znamená smrť vašich buniek - preto vaša pokožka zhnedne alebo zčervená. Teraz to neznie príliš zdravo, však? "Neexistujú také veci ako bezpečné opálenie," povedal Weiser. „Akékoľvek opálenie je príznakom nahromadeného UV poškodenia kožných buniek.“

Ako odlíšiť obyčajnú alergiu od infekcie koronavírusu?
Sezónna peľová alergia alebo senná nádcha sa u mnohých Slovákov naplno rozvíja práve v tomto období. Má veľa spoločného s príznakmi ochorenia COVID-19: kýchanie, upchatý nos aj slzenie očí. V niečom je však iná. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová


"Opálenie je potenciálne poškodenie pokožky a vaše telo reaguje na poškodenie slnkom," uviedla dermatologička Sandra Lee. „Vaša pokožka sa môže poškodiť tak, že to nevidíte. Tieto poškodenia vedú k skorým príznakom starnutia, hyperpigmentácii a potenciálnej rakovine kože. To je temná stránka opalovania.“
Mýtus č. 8: Stačí nízke SPF

Závisí to od citlivosti vašej pokožky na slnko a od toho, do akej miery ste vystavení UV žiareniu, povedal Wong.

Gross má ľahký test: Ak vaša pokožka na slnku zružovie s SPF, ktorý používate, musíte zvýšiť faktor SPF. „Odporúčam SPF 30, aby ste boli v bezpečí. SPF 30 postačuje na ochranu kolagénu a na udržanie mladosti pokožky ako aj na ochranu proti rakovine kože.“

Dobrý vývar a množstvo tekutín. Mierne príznaky koronavírusu sa dajú liečiť overenými metódami
Odborník radí, ako tlmiť ochorenie, pokiaľ nie ste vo vážnom stave a zostali ste sa liečiť doma. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová

Mýtus č. 9: Opaľovací krém môže spôsobiť rakovinu

Toto vyhlásenie sa zatiaľ nedá nazvať mýtom, pretože je potrebné urobiť viac štúdií. Teraz však vieme toto: V súčasnosti neexistuje dostatok vedeckých dôkazov, ktoré by naznačovali, že opaľovací krém môže spôsobiť rakovinu. Nedávna štúdia zistila, že oxybenzón, bežná zložka v chemickom opaľovacom kréme, zostáva v krvnom riečisku ľudí po dobu 21 dní, ale to priamo nesúvisí s rakovinou.

David Strauss, vedúci oddelenia aplikovanej regulačnej vedy na FDA, nedávno oznámil, že „to, že je aktívna zložka opaľovacieho krému alebo nejaká iná zložka absorbovaná, neznamená, že je nebezpečná“. Ak však chcete byť v bezpečí, Gross odporúča vyhnúť sa prísade oxybenzónu. Nevyhýbajte sa však používaniu opaľovacieho krému.

Jednoducho povedané: „Je oveľa pravdepodobnejšie, že dostanete rakovinu kože ak nebude mať opaľovací krém, nie keď ho mať budete,“ povedal Lee.

EU: „Koniec amerického sveta“ a „vzostup Číny“ sa „deje pred našimi očami“
Najvyšší diplomat Európskej únie žiada, aby mala blokácia Číny „silnejšiu stratégiu“, keďže sa zdá, že Ázia nahrádza USA ako centrum globálnej moci, píše breitbart.com Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Mário Martinka