Najvyšší súd prejedná kauzu granátového útoku, stíhaný je objednávateľ
23 | 05 | 2020 I SITA

Najvyšší súd SR vytýčil na utorok 26. mája verejné zasadnutie, na ktorom sa bude zaoberať prípadom objednávky granátového útoku z roku 2013. Trest päť rokov odňatia slobody nepodmienečne uložil v tomto prípade v septembri minulého roku senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici obžalovanému Michaelovi G. z Tomášova.


Súd ho uznal za vinného zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a prečinu poškodzovania cudzej veci. Obžalovaný si podľa súdu za odmenu najal kamaráta, aby hodil granát do objektu v meste Senec, v ktorom býval muž, svedčiaci proti nemu. Proti rozsudku sa vtedy odvolal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry aj obžalovaný.

Prokurátor Michaela G. pôvodne obžaloval za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účasti, za prečin poškodzovania cudzej veci a zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Trestné stíhanie súvisí s výbuchom granátu v objekte poschodovej záhradnej chatky v lokalite Strieborné jazero v Senci v októbri 2013. Michael G. vedel, že v dome býva Marek K., ktorý proti nemu vypovedal na polícii v prípade falošných gastrolístkov.

Aplikácia eKaranténa ešte stále nie je aktívna
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) oslovil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s prosbou, aby umožnil prechod do domácej karantény nielen tým ľuďom, ktorí prídu na hranice, ale aj tým, ktorí sa aktuálne nachádzajú v štátnej karanténe.... Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Nahovoril preto kamaráta Jozefa, aby hodil ručný granát do označeného objektu, v ktorom býval Marek, jeho matka a starý otec. Jozef z vlastnej iniciatívy hodil granát cez zasklené dvere nie do vnútra objektu, ale iba na balkón. Neskôr priznal, že nechcel, aby výbuch obranného granátu so smrtiacim účinkom do desať metrov Mareka zranil. Na dome však vznikla škoda 2 200 eur. Michael mu za to sľúbil tisíc eur a vybavenie vodičského preukazu, ale slovo nedodržal.

Michael G. poprel, že by granát juhoslovanskej výroby dal Jozefovi a nahovoril ho, aby ho hodil na označený dom. Podľa verdiktu ŠTS ho však usvedčil Jozef a ďalšie dôkazy. Jozef sa ku skutku priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Podľa nej za útok granátom na dom Mareka K. a jeho príbuzných dostal trest odňatia slobody na tri roky nepodmienečne.

USA vyhlásili grant na „odhalenie dezinformácií“ o úmrtnosti na koronavírus v Rusku
Americké ministerstvo navrhuje dať peniaze organizáciám so skúsenosťami „v boji proti dezinformáciám Ruska“. Uviedol portál Rosbalt.ru. Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD