Ministerstvo rokuje s výrobcom nádejného lieku na COVID-19 o dostupnosti pre Slovensko
23 | 05 | 2020 I TASR

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v snahe zabezpečiť lieky určené na terapiu ochorenia COVID-19 oslovilo výrobcu lieku s účinnou látkou remdesivír so žiadosťou o zabezpečenie dostatočného množstva pre pacientov.


Zároveň vydalo povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku v neregistrovanej indikácii ochorenia COVID-19. TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková, keďže sa liek ukazuje ako nádejný pri liečbe pacientov s ochorením COVID-19 vo vážnom stave, globálny dopyt po lieku ďaleko presahuje kapacity výrobcu. "Preto ak sa preukáže jeho účinnosť, navýšenie výrobných kapacít je pozitívnou správou," komentovala.

Päť indických a pakistanských spoločností bude vyrábať remdesivir
Americká farmaceutická spoločnosť Gilead Sciences podpísala dohodu s piatimi výrobcami liekov v Indii a Pakistane o výrobe antivirotika remdesivir používaného pri liečbe ochorenia COVID-19. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | SITA


Momentálne je podľa ŠÚKL prioritou podávať liek pacientom začleneným do realizujúcich sa klinických skúšaní a v rámci terapeutického použitia neregistrovaného lieku pacientom v najviac zasiahnutých krajinách.

Jurkemíková doplnila, že v krajinách s nižším počtom nakazených sa podáva len v ojedinelých prípadoch. Momentálne je takéto podávanie lieku obmedzené len na tehotné ženy a deti do 18 rokov. "Na Slovensku je našťastie epidemiologická situácia veľmi priaznivá, a keďže remdesivír je vyhradený len pre určitých pacientov v závažnom stave, podľa našich informácií na Slovensku zatiaľ nebol podaný," dodala.

USA schválili liek remdesivir pre pacientov s koronavírusom, oznámil Trump
Štúdia ukázala, že antivírusový liek remdesivir skracuje u hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 čas vyliečenia o 31 percent, čiže v priemere približne o štyri dni. Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) však vo vyhlásení uviedol,... Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | TASR