Trináste dôchodky budú závisieť od finančných možností štátu, tvrdí Remišová
21 | 05 | 2020 I SITA

Výplata trinástych dôchodkov bude závisieť predovšetkým od aktuálnych finančných možností štátu. Tvrdí to prvá podpredsedníčka hnutia Za ľudí Veronika Remišová, ktorá tak podporila stredajšie vyhlásenia ministra financií Eudarda Hegera z OĽaNO.


Ten upozorňoval, že trináste dôchodky neboli ani súčasťou rozpočtu a tak na ne neboli vyčlenené finančné zdroje ani pred koronakrízou. Zároveň tvrdil, že štát bude mať pre pandémiu problémy so zafinancovaním vecí zahrnutých v rozpočte a nieto mimo neho.

Remišová však taktiež pripomína, že koronakríza stavia do kritickej situácie aj ďalšie skupiny obyvateľov Slovenska, ako sú rodiny s deťmi alebo živnostníci. Preto bude nevyhnutné zvážiť fiškálne možnosti štátu a taktiež možnosti pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú.

"Uvidíme aké budú finančné možnosti štátu. My sme hovorili, že by sme boli veľmi radi, keby sa tie dôchodky v nejakej sume vyplatiť mohli a uvidíme akým spôsobom to budeme môcť realizovať. A jedným dychom dodávam, sú tu aj ďalšie skupiny obyvateľstva, ako zamestnanci, malé podniky, živnostníci, rodiny s deťmi," povedala na štvrtkovej spoločnej tlačovej konferencii s ministrom financií Hegerom.

Kvietikovcom nepomohli ani vzťahy s cirkvou a SNS. Bojujú o sporné pozemky
Rodina herca Štefana Kvietika vlastní v okrese Žarnovica rozsiahle lesné panstvo. K pozemkom sa však Kvietikovci nemuseli dostať legálnou cestou. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Ten v súvislosti s trinástymi dôchodkami dodal, že aj samotný rozpočet bez týchto dodatočných dôchodkov bol v čase jeho schvaľovania s polpercentným deficitom ilúziou. Pripomína, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť už začiatkom roka vyčíslila jeho riziká v objeme 2 miliardy eur. Trináste dôchodky pritom bývalá koalícia schválila až krátko pred tohtoročnými parlamentnými voľbami.

"Oni išli sľubovať pred voľbami dôchodcom trináste dôchodky za ďalších 477 miliónov eur, pričom vedeli, že v tom momente sú už 2 miliardy eur mimo svojho rozpočtu a do toho prišla korona. Takže to si musíme veľmi dobre uvedomiť, keď hovoríme práve o týchto číslach. Naozaj je to o tom, ako poskladáme ten rozpočet. Budeme ho musieť nanovo poskladať," dodal šéf rezortu financií.

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak zo Sme rodina je však presvedčený o tom, že štát trináste dôchodky na konci tohto roka vyplatí. Tvrdí, že peniaze na vyplatenie trinástych penzií už našiel. "Rokujeme o tejto téme už dva mesiace s ministerstvom financií a verím, že nájdeme spôsob, ako trináste dôchodky vyplatiť," povedal po stredajšom rokovaní vlády. Šéf rezortu práce a sociálnych vecí počíta naďalej s tým, že by Sociálna poisťovňa vyplatila trináste dôchodky ako jednorazovú dávku.

Poslanci BBSK za Smer podporujú kandidatúru Pellegriniho za šéfa strany
Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) za Smer-SD podporujú kandidatúru Petra Pellegriniho za predsedu Smeru-SD a žiadajú zvolanie snemu čo najskôr. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | TASR