Embraco ohlásilo hromadné prepúšťanie, o prácu príde dvesto zamestnancov
21 | 05 | 2020 I SITA

Najväčší zamestnávateľ na Spiši, spoločnosť Embraco Slovakia, začala diskutovať s odborovým zväzom a úradom práce o možnosti hromadného prepúšťania.


Dôvodom je dlhodobejší pokles dopytu z dôvodu celosvetovej pandémie koronavírusu. „S poľutovaním musím oznámiť, že v najbližších mesiacoch budeme musieť ukončiť pracovný pomer s približne 200 kolegami,” povedal generálny riaditeľ Marcelo Borba.

Spoločnosť, ktorá vyrába kompresory do chladiacich zariadení, zamestnáva vyše 2200 ľudí. Rapídnemu poklesu objednávok čelí už vyše mesiaca. V apríli a v máji niekoľkokrát prerušila výrobu. Od mája prešli administratívni zamestnanci na trojmesačný úväzok skrátený o 20 percent. Firma taktiež požiadala o štátne dotácie. Ani tieto opatrenia však nedokážu vykompenzovať straty spôsobené aktuálnym zníženým dopytom.

Fanatická viera môže vyvrcholiť tragédiou. Psychopat diskusiu nepripúšťa, hovorí psychológ
Psychológ Ľudovít Dobšovič označuje za problém, ak majú fanaticky nábožensky založení ľudia prístup k moci. O viere sa však čoraz viac hovorí aj v súvislosti s niektorými slovenskými politikmi. Je správne, ak náboženské hodnoty zasahujú do... Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Situácia na trhu sa mení z týždňa na týždeň a niektorí zákazníci postupne rušia už potvrdené objednávky. Aj keď sme prepúšťanie ešte nedávno nepredpokladali, napokon sa mu nedalo vyhnúť. Týmto nepopulárnym krokom sa snažíme ochrániť prácu a príjem pre zostávajúcich vyše 1900 zamestnancov a udržateľnosť našej spoločnosti,” vysvetlil Borba.

Embraco sa aj v neľahkej situácii snaží reagovať v súlade s princípmi spoločenskej zodpovednosti. „Kolegom pomôžeme v maximálnej možnej miere. Poradíme im, ako ďalej postupovať, pomôžeme s napísaním životopisu či žiadosti o prijatie do zamestnania, poskytneme kontakty na pracovné agentúry. Zamestnanci budú mať ešte mesiac po ukončení pracovného pomeru k dispozícii nonstop linku s odborníkmi na právne, finančné či psychologické poradenstvo,” doplnila Emília Gondeková z oddelenia Komunikácie a spoločenskej zodpovednosti.

Rezort obrany zverejnil utajenú zmluvu na vrtuľníky Blackhawk za stámilióny eur
Vrtuľníky v celkovej hodnote 235 miliónov eur nakúpil v roku 2015 vtedajší minister obrany Martin Glváč. Zmluva však podliehala režimu utajenia, čo sa zmenilo až s nástupom nového vedenia rezortu. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok