Čižnár skrátil synovi prípravnú prax na miesto prokurátora z troch rokov na 20 mesiacov
21 | 05 | 2020 I SITA

 Generálny prokurátor Jaromír Čižnár skrátil svojmu synovi Jurajovi Čižnárovi prípravnú prax pre miesto prokurátora z troch rokov na 20 mesiacov.


Vo svojom blogu na webstránke Denníka N to uviedla Nadácia Zastavme korupciu (NZK). Čerstvý prokurátor Juraj Čižnár bude pôsobiť na Okresnej prokuratúre Bratislava II, kde je od roku 2016 vedúcim prokurátorom švagor Roberta Fica (Smer-SD) Svetozár Chabada.

„Ide o bežnú prax, ktorá sa aplikuje už niekoľko rokov a jej cieľom je obsadiť voľné prokurátorské miesta,“ komentoval situáciu Jaromír Čižnár. Z údajov, ktoré NZK poskytla generálna prokuratúra (GP), vyplýva, že od roku 2016 skrátili prax 130-tim čakateľom na prokurátorské miesto. V rovnakom období bolo podľa verejne dostupných údajov na pozíciu právneho čakateľa prijatých 215 uchádzačov. Prax bola teda skrátená približne 60 percentám z celkového počtu čakateľov.

Podľa NZK bolo podozrivé už samotné víťazstvo Juraja Čižnár vo výberovom konaní na čakateľa. Jeho otec pre týždenník Trend uviedol, že ho od profesie opakovane odhováral, lebo ju považuje za veľmi náročnú. Čižnár mladší však trval na svojom rozhodnutí stať sa prokurátorom. Juraj Čižnár tak teraz nastúpi do funkcie prokurátora okresnej prokuratúry, kde sa priemerný plat pohybuje na úrovni 3 100 eur mesačne.

Fico kritizuje spolustraníkov, hovorí o ich naivite, odmieta posun k liberalizmu
Predseda Smeru-SD Robert Fico kritizuje členov predsedníctva a poslancov za ich verejné vyjadrenia k situácii v strane. V liste, ktorý im adresoval, ich okrem iného dôrazne žiada, aby sa zdržali verejných vyhlásení o vnútornom živote strany.... Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | TASR


NZK považuje za podozrivé tiež to, že vedúcim prokurátorom Okresnej prokuratúry Bratislava II je Svetozár Chabada. Ten svoju funkciu získal v roku 2016, teda v čase, keď sa oženil so sestrou expremiéra Luciou Ficovou, ktorá pracuje na GP. „Nebudeme na to odpovedať,“ reagovala hovorkyňa GP na otázku, akým spôsobom získala Lucia Ficová miesto na najvyššom orgáne prokuratúry.

Skrátenie čakateľskej praxe obhajuje aj nová vedúca Krajskej prokuratúry v Bratislave Soňa Jurčíková. Jurčíkovú pri spoločnom obede s Robertom Ficom odfotil denník Plus 1 deň. Šéfkou Krajskej prokuratúry sa stala vďaka výberovému konaniu, na ktorom sa zúčastnila ako jediná. NZK pri príprave Správy o prokuratúre oslovila viacerých prokurátorov s otázkami týkajúcimi sa personálneho obsadzovanie postov v systéme prokuratúry.

Oslovení prokurátori označili výberové konania za „frašku“, v rámci ktorej je dopredu jasný víťaz. Situáciu dokumentujú najmä výberové konania na funkciu vedúcich krajských prokuratúr. Okrem Košického kraja bol podľa NZK vo všetkých ostatných krajoch vo výberovom konaní iba jediný uchádzač.

Matovič: Gastrolístky treba úplne zrušiť!
Podľa Igora Matoviča by sa úplným zrušením straveniek ušetrilo 80 miliónov eur, ktoré inkasujú ich vydavatelia ako sprostredkovateľskú províziu a ukracujú tak o peniaze zamestnancov, zamestnávateľov aj reštaurácie. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Peter Haluza


NZK bola založená v roku 2014. Jej hlavným poslaním je zvyšovať povedomie o korupcii, aktivizovať širokú verejnosť v otázkach verejného záujmu, pomáhať whistleblowerom, podporovať investigatívnu žurnalistiku a presadzovať systémové opatrenia, ktoré sú nevyhnutnou podmienkou efektívneho boja proti korupcii.

Na informácie zverejnené v blogu NZK reagovala aj GP. „V blogu sú účelovo opomínané fakty, ktoré boli nadácii poskytnuté. Juraj Čižnár sa zúčastnil na výberovom konaní na funkciu právneho čakateľa prokuratúry v roku 2017. Po úspešnom absolvovaní konania bol začiatkom roka 2018 vymenovaný do funkcie právneho čakateľa prokuratúry. Prax mu bola skrátená na 20 mesiacov a 18 dní, pričom splnil všetky predpoklady, ktoré vyžaduje zákon. Takýto postup nie je ničím výnimočný, aplikuje sa niekoľko rokov a jeho cieľom je obsadiť voľné prokurátorské miesta najmä na okresných prokuratúrach," uviedla v reakcii hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Na GP sa podľa nej skúma, či boli splnené všetky predpoklady čakateľa na zaradenie do funkcie. Návrh sa predkladá Rade prokurátorov SR, ktorá musí udeliť súhlas ku každému navrhnutému. Jurajovi Čižnárovi bola podľa Predajňovej skrátená prax spolu s ďalšími 32 právnymi čakateľmi prokuratúry Slovenskej republiky. Z 33 právnych čakateľov úspešne vykonalo odbornú justičnú skúšku 26.

B. Kollár: Ak dôchodcovia nedostanú viac peňazí, odídeme z vlády
Šéf parlamentu Boris Kollár chce zachovať všetky v súčasnosti platné výhody pre dôchodcov, vrátane 13. dôchodkov. Hrozí aj potenciálnym odchodom z vlády. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | TASR


GP vysvetľuje, že uchádzači o pozíciu právneho čakateľa prokuratúry po úspešnej písomnej časti absolvovali ústnu časť náhodným pridelením komisie. Uchádzač si vyžreboval komisiu, ktorá ho skúšala. To znamená, že Juraj Čižnár nevedel, ktorá komisia ho bude skúšať a ani komisia nevedela, ktorí uchádzači jej budú pridelení. GP dodáva, že transparentnosť výberových konaní na prokuratúre za posledných sedem rokoch bola vzorom pre iné inštitúcie.

„Napríklad prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta sa v rozhovore pre portál Aktuality.sk dňa 8.11.2019 vyjadril, že s príchodom Jaromíra Čižnára sa veci zmenili k lepšiemu a za jeho pôsobenia si nevšimol žiadne sporné kontakty. Necítil ani tlaky v citlivých kauzách a aj počas diskusií s kolegami sa zhodli, že nezaregistrovali takéto negatívne trendy," citovala Predajňová slová Jána Šantu.

Dodala, že za sedem rokov ani raz neprejavil záujem zúčastniť sa na výberovom konaní ani jeden člen NZK. Podľa GP zástupcovia nadácie v blogu opomenuli skutočnosť, ktorá im bola poskytnutá, že v prípade, ak sa prihlási len jeden uchádzač, generálny prokurátor výberové konanie zruší a vyhlási ďalšie.

Škoda Fabia išla po ceste medzi obcami rýchlosťou 214 km/h
Novozámockí policajti prenasledovali vozidlo idúce rýchlosťou 214 kilometrov za hodinu (km/h) na ceste medzi obcami Gbelce a Pribeta. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | TASR