Ako môže byť vaša inteligentná (SMART) domácnosť zneužitá proti vám
21 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Inteligentné domáce zariadenia nám síce môžu uľahčiť život, ale existuje otázka či môžu byť proti nám zneužité inteligentné žiarovky či hlasom ovládaní asistenti.


Miliardám ľudí na celom svete tento rok priniesla pandémia novú definíciu života doma. Byty a domy sa stali pracoviskami, telocvičňami, školami a obytnými priestormi - všetko spojené do jedného priestoru, píše vo svojom komentári bbc.com

Znamená to tiež, že mnohí z nás trávia s gadgetmi (domácimi pomocníkmi ) viac času ako kedykoľvek predtým. Privítali sme v našich domovoch - takzvané „inteligentné“ zariadenia pripojené k internetu. Je možné ich ovládať pomocou našich hlasov alebo prostredníctvom aplikácií na telefónoch.

Všetko od virtuálnych asistentov, ako sú Amazon Alexa, Apple Siri a Google Home, až po inteligentné žiarovky, kanvice, bezpečnostné kamery a termostaty, kolektívne označujeme ako internet vecí ( IoT ). Mnoho našich domácich spotrebičov sa teraz dodáva so snímačmi a možnosťou pripojenia k bezdrôtovým sieťam, čo im umožňuje zhromažďovať údaje o tom ako ich používame a umožňuje im komunikáciu s inými zariadeniami v našich domácnostiach.

Dystopické a znepokojujúce: Technologická cenzúra spája vedcov s konšpirátormi
YouTube sa postavil do pozície svetového policajta pri šírení informácií o Covid-19. Snaži sa umlčať hlasy vysoko rešpektovaných odborníkov. To má pre nás všetkých nebezpečné následky, pretože skepticizmus a kladenie otázok nás približujú bližšie k... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka


V roku 2017 sa odhadovalo, že k internetu bolo pripojených 27 miliárd zariadení. Očakáva sa, že každý rok množstvo gadgetov v domácnosti porastie o 12% a do roku 2030 dosiahne viac ako 125 miliárd zariadení.

Dúfame, že inteligentné zariadenia nám môžu ušetriť čas a úsilie v domácnosti tým, že nám pomôžu digitalizovať a automatizovať náš život. Je ťažké nevyužívať pohodlie ktoré tieto prístroje prinášajú; aktuálne  svetové správy, zapínanie a vypínanie svetiel pomocou jednoduchého príkazu alebo použitie termostatu, ktorý sa môže naučiť sám, kedy a kde, na základe vašich každodenných pohybov, má kúriť. Tieto hračky sú navrhnuté tak, aby nám uľahčili život, ušetrili čas a zaistili bezpečnosť.

kamera pri dverách / unsplash.com


Vezmite si video zvončeky. Sú pripojené k internetu a mnohí ľudia ich majú vedľa svojich dverí. Umožňujú vidieť, kto prišiel, a dokonca s nimi hovoriť, bez toho aby museli otvárať dvere a vystavovať sa riziku koronavírusu. Automatizované zariadenia v domácnosti znižujú riziko prenosu vírusu. Podľa spoločnosti ABI Research na globálnom trhu s technológiami, v dôsledku prepuknutia koronavírusu, sa predaj inteligentných zariadení v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýši až o 30%. „Inteligentnejší domov môže byť bezpečnejší domov,“ uviedol nedávno výskumný riaditeľ spoločnosti ABI Research.

Niektorí sa však obávajú, že inteligentné zariadenia, ako sú tieto, môžu skutočne predstavovať riziko pre ľudí, ktorí s nimi zdieľajú svoj domov - nástroje pohodlia sa stávajú zbraňami domáceho zneužívania.

Ako nápadito vyriešiť sociálne dištancovanie
Populácie sa konečne dostávajú z opatrení proti Covid-19 a podniky sa snažia vyhovieť náročným sociálnym dištančným predpisom. Rozmiestňujú všetko od plávajúcich pomôcok po hula obruče, aby udržali ľudí od seba, píše portál... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Aj keď v domácnostiach existuje mnoho spôsobov, ako sa môže zneužívanie a kontrola prejaviť, technológia poskytuje zneužívateľom nové príležitosti na kontrolu, obťažovanie a stopovanie obetí. Najmä mobilný telefón môže poskytnúť spôsob sledovania a monitorovania činnosti partnera alebo dieťaťa bez ich súhlasu alebo vedomia.

Štúdia vedcov spoločnosti Cornell Tech v New Yorku z roku 2018, dokonca zistila, že vývojári aplikácií určených na sledovanie zariadení pravdepodobne očakávajú, že sa budú používať týmto spôsobom. Keď sa spýtali 11 spoločností, ktoré vyvinuli aplikácie typu; „detská bezpečnosť“ alebo „nájdi môj telefón“, či by sa ich produkt mohol použiť na „sledovanie ... telefónu [partnera] bez toho, aby o tom vedel“, osem odpovedalo, že môže.

S rastúcim počtom zariadení v našich domácnostiach, ktoré sú schopné zhromažďovať údaje o našom pohybe a každodennom správaní, má internet vecí potenciál transformovať spôsob, akým môže dôjsť k takémuto zneužívaniu technológií. Video zvončeky a kamery s pripojením na internet umožňujú sledovať, čo niekto robí, odkiaľkoľvek na svete. Senzory na dverách môžu odhaliť, keď niekto opustí dom, zatiaľ čo používanie svetiel s inteligentnými žiarovkami môže ukázať pohyb osôb medzi miestnosťami.

Zámky pripojené na internet môžu obmedziť pohyb do určitých miestností alebo dokonca zabrániť niekomu v opustení domu. Hlasovo riadení virtuálni asistenti môžu poskytnúť podrobný rozpis otázok, ktoré boli položené, a históriu vyhľadávania, osobné dáta, ktoré môžu ľahko viesť ku konfliktom vo vzťahoch.

Je bezpečné vrátiť sa do školy?
Vlády čelia tvrdým rozhodnutiam a logistickým výzvam pri obnovovaní vzdelávania detí. Niektorí vedci sa však domnievajú, že riziko je zvládnuteľné Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Tieto systémy majú tiež tendenciu vyžadovať administračný účet, ktorý dáva jednej osobe v domácnosti možnosť kontroly systému prostredníctvo ich hesla. Dajte dohromady všetky tieto aspekty a zdá sa, že inteligentná domácnosť je neúmyselne postavená tak, aby umožnila jednej osobe kontrolovať a monitorovať život druhej.

„Žiadny vývojár IoT v Silicon Valley nevytvára tieto systémy s tým, že ich raz niekto zneužije“ hovorí Leonie Tanczer, lektorka a vedúca projektu Gender a IoT na University College London, ktorý skúma možnosti inteligentných zariadení v našich domácnostiach. byť nástrojmi domáceho zneužívania. "(Inžinieri) Postavili tieto gadgety na predpoklade, že skončia v konvenčnej rodine a predpokladajú, že každý, kto žije v priestore ( kde sa gadget nachádza ), súhlasí so zhromažďovaním [ich] údajov."

Ale to nie je vždy tak. V roku 2018 jeden z prvých súdnych sporov v ktorom sa hovorí o zneužívaní internetu vecí viedol k 11 mesačnému trestu odňatia slobody. Ross Cairns bol uznaný vinným z odposluchu svojej odlúčenej manželky cez mikrofón na nástennom tablete, ktorý sa používal na ovládanie kúrenia a osvetlenia v ich domácnosti. Keď ju počul, ako povedala, že ho už nemiluje, prišiel ku dverám domu, ktoré kedysi zdieľali, aby ju konfrontoval so slovami; "Ach, už ma nemiluješ?".

google home mini / unslash.com


Situácia rýchlo vyeskalovala. Cairns zatlačil svoju ženu pred ich dve deti, neskôr opľul čelné sklo jej auta a urazili ju. Tento prípad je nešťastným obrazom mnohých prípadov domáceho zneužívania. Naše chápanie domáceho zneužívania sa síce historicky definuje fyzickými násilnými činmi, ale to sa rýchlo mení.

„Zastarané vnímanie násilných trestných činov, od bežných útokov až po závažnejšie trestné činy nám neukazuje skutočnú povahu domáceho zneužívania,“ uviedol Robert Buckland, britský štátny tajomník pre spravodlivosť zatiaľ čo diskutoval o návrhu zákona o domácom násilí na pôde britského parlamentu. „( Návrh zákona )Ignoruje správanie ktoré je zákerné, kontrolné alebo donucovacie. Ignoruje aj psychologické zneužívanie, ktoré kúsok po kúsku mení to, čo sa začať ako milujúci a vyvážený vzťah, na taký, ktorý sa stane úplne nevyváženým a kontrolovaným, pričom bez toho, aby si to obeť uvedomila, sa zmení na niekoho, kto je týraný.“

Budeme môcť ísť toto leto na dovolenku?
Cestovný ruch je na letnú sezónu pripravený, avšak vírus sme stále neporazili. Bude vôbec možné vycestovať mimo krajinu ? Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Zneužívanie technológií nezačína a nekončí sledovaním polohy. Ak je inteligentná domáca technológia v byte ovládaná iba jednou osobou, môže sa stať, že zamedzí kontrole ostatným osobám v domácnosti. Dozor sa môže ľahko vyvinúť na aktívne prenasledovanie ( stalking ) a to, čo bolo kedysi neviditeľné, sa stáva hmatateľným pocitom hrozby alebo fyzickej konfrontácie. Napäté momenty sa môžu príliš často vystupňovať v násilie, píše bbc.com

Po celom svete zhruba tretina žien zažila nejakú formu fyzického alebo sexuálneho zneužívania od svojho partnera. Takéto činy zanechávajú v obetiach stopy depresie, prichádzajú potraty a nižšie pôrodné hmotnosti u detí a je aj vyššie riziko prenosu HIV. V niektorých prípadoch môže zneužívanie eskalovať až do vraždy. Približne 38% všetkých žien, ktoré sú celosvetovo zavraždené, je zabitých rukami svojho súčasného alebo bývalého partnera.

ilustračný obrázok / pixabay.com


„Domáce násilie je endemické,“ hovorí Louise Howard, profesorka perinatálnej psychiatrie na King's College London. „Je to omnoho bežnejšie, ako si ľudia uvedomujú“. Rovnako ako vírus, aj domáce zneužívanie sa šíri blízkym kontaktom. Napríklad štúdia z Libanonu uverejnená v roku 2017 zistila, že deti, ktoré boli svedkami násilia vo svojej domácnosti, sa trikrát častejšie stali páchateľmi intímneho partnerského násilia keď dospeli.

Výstraha je tá, že opatrenia zavedené na ochranu ľudí pred koronavírusom mohli tiež neúmyselne viesť k šokujúcemu nárastu domáceho zneužívania. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie jej členské štáty v apríli tohto roku, v porovnaní s predchádzajúcim rokom, oznámili 60% nárast tiesňových volaní u žien, ktoré zažili násilie zo strany svojich partnerov. Populačný fond OSN varoval, že ak budú opatrenia proti vírusu pokračovať ešte šesť mesiacov, očakáva sa celosvetovo ďalších 31 miliónov prípadov rodovo podmieneného násilia. Antonio Guterres, generálny tajomník OSN, označil tento stav za „desivý globálny nárast domáceho násilia“.

Ostane Rusko jediným porazeným v novej studenej vojne medzi USA a Čínou?
Moskva už v minulosti profitovala zo zvýšeného napätia medzi Washingtonom a Pekingom. Hrozí však, že vývoj tohto konfliktu zachádza príliš ďaleko. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Rozsah zneužívania technológií je do značnej miery neznámy. Vo Veľkej Británii charitatívna organizácia pre ženy informovala od januára do augusta 2019 o 920 prípadoch zneužívania technológií. Je to však iba jedna charita - jedna služba, na ktorú sa môžu obete a pozostalí obrátiť o podporu. V USA charitatívne organizácie zaoberajúce sa domácim zneužívaním uvádzajú, že ich ľudia kontaktujú s inteligentnými termostatmi a inteligentnými reproduktormi, ktoré proti nim používajú ich partneri. Teplota miestnosti sa náhle zvýši. Uprostred noci sa z reproduktorov ozýva hudba. Kód predných dverí sa mení každý deň bez vysvetlenia.

Podľa odborníkov na počítačovú bezpečnosť spoločnosti Kaspersky sa počet ľudí, ktorí objavili takzvaný „stalkerware“ - softvér určený na monitorovanie správ na zariadení, zaznamenávanie aktivity na obrazovke, sledovanie jeho polohy a sprístupňovanie jej kamier - zvýšil o 35% počas prvých ôsmich mesiacov roku 2019 v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V telefónoch, tabletoch a prenosných počítačoch sa vyskytlo 37 532 prípadov. Samozrejme, mnoho ďalších ľudí si pravdepodobne neuvedomuje, že takéto aplikácie sú nainštalované na ich zariadeniach.

Vo svete superrýchleho širokopásmového internetu a okamžitých hlasových príkazov majú obete zneužívania spojeného s IoT len zopár liniek pomoci alebo podporných skupín, na ktoré sa môžu obrátiť. Útočisko je jediná charitatívna organizácia v Spojenom kráľovstve, ktorá má svoj vlastný tím pre technické zneužívanie, ktorý sa venuje tomuto rastúcemu problému. Väčšina pracovníkov charitatívnej podpory, Tanczer zistila, že nevie, čo znamená internet vecí alebo čo môže inteligentná domácnosť robiť.

Namiesto poskytovania pomoci a podpory môžu linky pomoci zneužívanie ešte zhoršiť. Bežnou pomocou pre každého, kto má podozrenie, že ho sledujú, môže byť napríklad zmena hesla na jeho zariadeniach. Keď však partner zistí, že sa bezpečnostné informácie zmenili, mohli by sa stať podozrievavými a konfrontačnými v súvislosti s týmto náhlym posunom v ich kedysi zdieľanom inteligentnom dome.

Pôvodne šokujúce knihy, ktoré sa ukázali prorockými (Anton Kovalenko)
Komentár Antona Kovalenka (Life.ru) Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Rovnako nezmeniť heslá a neodpojiť sa od všetkých predchádzajúcich účtov po opustení takéhoto vzťahu je dosť nebezpečné. Mohlo by to umožniť páchateľovi ovplyvniť život človeka z diaľky, mohol by sa dozvedieť, kde jeho obeť žije alebo s kým chodí.

Nie je možné mať jedinú šablónu, ktorá môže pomôcť každej obeti IoT zneužívania, hovorí Tanczer. Keď však niekto žiada o podporu, mal by byť schopný hovoriť s niekým, kto nie je oboznámený iba s najnovšou službou Amazon Echo alebo Google Home Hub, ale aby mohol komunikovať s niekým kto môže vyhodnotiť riziko prijatia určitých opatrení vzhľadom na aktuálne okolnosti šikanovanej osoby.

Takýto systém už nadobudol podobu v Austrálii. Pod vedením komisára pre elektronickú bezpečnosť, Julie Inmana Granta, má austrálska vláda centralizovanú jednotku pre technické zneužívanie, ktorú môžu obete kontaktovať.

Udržiavanie zákonov v súlade s novými technológiami je náročné, ale v mnohých prípadoch musia ľudia kupujúci technológiu zistiť, čo je a čo nie je prijateľné správanie. „Táto technológia sa mení, spoločnosť sa ju snaží dobehnúť a prispôsobiť sa,“ hovorí Jason Nurse, počítačová vedkyňa University of Kent v Anglicku, ktorá študuje vnútorné a vonkajšie hrozby pre kybernetickú bezpečnosť. „Keby niekto bol v miestnosti a čítal knihu, väčšina ľudí by nešla a len tak nezhasla svetlá a odišla. Pretože, prečo by to robili? Ale v prípade IoT, ak môžete vypnúť inteligentné svetlo niekomu zo vzdialeného miesta... hej, to sa nasmejete. “

SKUTOČNÝ PRÍBEH: Prázdniny v pekle
Čisté "peklo" a pošliapaná nevinnosť. Skutočný príbeh ženy, ktorá ako malé dievčatko našla v kláštore miesto záchrany len utrpenie. Marie Hargreavesová napísala o svojom tajomstve po 60 rokoch knihu. O bolestnej minulosti prehovorila aj v novinách... Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | Natália Sollárová


V priebehu času vás však podobne nezvyčajné udalosti môžu prinútiť spochybniť rovnosť vášho vzťahu. „Často sa vyžaduje nahromadenie malých vecí, kým si uvedomíte, že ste skutočne v nezdravom vzťahu, ktorý nie je normálny,“ hovorí Tanczer. Ak je jednou osobou v domácnosti správca účtu pre každodenné potreby, ako je vykurovací systém, rýchlovarná kanvica a práčka, každá z nich môže byť použitá ako nástroje nátlaku a kontroly. Ak tieto zariadenia prestanú správne fungovať, iba jedna osoba môže dať veci do poriadku - klasický spôsob vynútenia závislosti.

Spotrebitelia si musia byť viac vedomí toho, čo prinášajú do svojich domovov, keď kupujú zariadenia, ktoré fungujú ako súčasť IoT, tvrdí Irina Brass, lektorka regulácie, inovácií a verejnej politiky na University College London, ktorá študuje vznikajúce technológie. „Myslím si, že v súčasnosti v tejto chvíli chýba dostatočné povedomie,“ hovorí. „Predtým by ste mali jedno konkrétne zariadenie alebo povedzme maximálne dve zariadenia: počítač a telefón, ktoré by boli pripojené k internetu. Teraz však máte stále viac zariadení vo svojom domácom prostredí ... aspekt pripojenia je celkom neviditeľný [a] spotrebitelia nevedia, čo toto pripojenie prináša. “

V súčasnosti sú inteligentné zariadenia v skutočnosti stále nemé. Ich hlavnou funkciou je ich bezdrôtové pripojenie a pripojenie sa k iným zariadeniam v domácnosti. „Inteligentný“ štítok je nesprávny názov. Ale to sa pravdepodobne zmení. Keďže systémy internetu vecí vo väčšej miere využívajú umelú inteligenciu a sú automatizovanejšie, všetci sa musíme učiť o tom, ako ich možno použiť a zneužiť.

Naše deti hrajú viac online hier ako kedykoľvek predtým. Čo s tým?
Zistite, ktoré žánre a série sa im páčia. Sadnite si a hrajte s nimi. Striedajte sa v zabíjaní drakov a v budovaní mesta. Buďte aktívnymi rodičmi a vezmite na seba úlohu vodcu. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Mário Martinka