"Rusko by malo prestať byť závislé od ropy," tvrdí bývalý podpredseda vlády
20 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Podľa Anatolya Chubaisa, generálneho riaditeľa technologickej spoločnosti Rusnano a bývalého podpredsedu vlády za prezidenta Borisa Jeľcina, je čas, aby sa Rusko vzdalo ropy a znížilo svoju závislosť od jej cien, informuje portál RT.


V rozhovore pre Forbes Chubais vysvetlil, že Rusko je veľmi závislé od cien ropy a svoje národné účty založilo na miere, ktorá sa nemusí dosiahnuť.

„Pozrite sa na akékoľvek predpovede ceny ropy. Dokonca aj na najväčších optimistov. Koľko hovoria? 40 dolárov za barel? Tohtoročný rozpočet sa počíta na 42,5 dolárov za barel. Ak sa spoliehame na tento typ hospodárskej štruktúry, predstavuje to pre krajinu strategické riziko,“ uviedol bývalý podpredseda vlády.



Chubais verí, že krajina musí prestať byť závislá od „čierneho zlata“ a musí sa pohybovať po inej ekonomickej ceste.

"Existuje slávny kovboj, ktorý raz povedal: Keď zistíte, že jazdíte na mŕtvom koni, najlepšou stratégiou je opustiť ho," uviedol Chubais a vysvetlil, že "to neznamená, že by sa malo uzavrieť ropné pole na západnom Sibíri, avšak čím skôr sa od tejto cesty odkloníme, tým rýchlejšie odstránime tieto strategické riziká."

Venezuela zažalovala britskú banku, aby jej vrátila zlato
Venezuelská centrálna banka podnikla právne kroky, ktoré prinútili britskú centrálnu banku (BOE) uvoľniť viac ako 1 miliardu dolárov v zlate držanú v pokladniach na boj proti Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Marek Molnár