Dohoda k nájmom podnikateľov je už na stole

Koľko zľavia prenajímatelia svojim nájomcom, toľko prispeje štát.


Dohoda k nájmom podnikateľov je už na stole. V utorňajšej mimoriadnej relácii venovanej pandémii nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 v televízii Markíza to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO). Koalícia sa podľa predsedu vlády dohodla na postupe, pri ktorom štát nájomcom prispeje takým istým percentom, aké im zľavia ich prenajímatelia. Zvyšok si bude môcť nájomca rozdeliť do 48-mesačných splátok.

"Ak prenajímateľ odpustí nájomcovi polovicu, štát prispeje druhú polovicu a nájomca v tomto prípade nebude platiť nič. To je ideál, ktorý by sme týmto spôsobom dosiahli. Veríme, že prenajímatelia budú ústretoví a uvedomia si, že od nájomcov nie je fér si pýtať nájom, keď nemali žiadne tržby," povedal premiér.

Po viac ako dvoch mesiacoch karantény sa dnes Slovensko otvára
Na Slovensku sa v rámci uvoľňovania opatrení prijatých pre pandémiu nového koronavírusu otvárajú ďalšie prevádzky. Povoľujú sa tiež hromadné podujatia do 100 ľudí. Zároveň sa zmierňujú pravidlá nosenia rúšok v exteriéri. Vyplýva to z opatrení,... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Zároveň podotkol, že ak prenajímateľ odpustí nájomcovi len 20 percent z nájmu, štát prispeje 20 percentami, nájomca bude musieť zaplatiť 60 percent z nájmu. "To si však môže rozdeliť až na štyri roky v splátkach," uviedol Matovič.

Podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) spresnil, že v prípade 48-mesačných splátok nebude možnosť navyšovať nájomné počas týchto štyroch rokov, ani dať v tomto čase nájomcovi výpoveď. "Chceme, aby sa všetci dohodli. Pol na pol. Polovica prenajímateľ a polovica štát. Nájomca totiž straty najťažšie znáša,“ uviedol s tým, že ide najmä o maloobchodné predajne a reštaurácie.

Viaceré firmy hrozia v prípade zákazu nedeľného predaja prepúšťaním
V niektorých obchodoch tvoria nedeľné tržby až 20% príjmov. Navrhované obmedzenie predaja by ich primalo k prepúšťaniu, píše finweb.hnonline.sk. Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Peter Haluza