Ak má štát pomáhať súkromným poisťovniam, bude si za to podľa Hegera pýtať podiely
20 | 05 | 2020 I SITA

"Keď sú zisky, každý má svoj. Keď sú straty, štát príď na pomoc. Prepáčte, ale takto to nemôže fungovať," povedal k fungovaniu súkromných zdravotných poisťovní minster financií Eduard Heger.


O finančné zabezpečenie fungovania súkromných zdravotných poisťovní sa majú starať v prvom rade ich akcionári. Ak to nezvládajú a potrebujú pomoc štátu, treba sa baviť o tom, že štát za túto pomoc dostane aj podiel v súkromnej poisťovni. Tvrdí to minister financií Eduard Heger, podľa ktorého totiž súkromné zdravotné poisťovne v dobrých časoch tvorili zisky, ktoré by práve v terajšej negatívnej situácii vplyvom koronavírusu mali použiť na dofinancovanie svojho fungovania.

"V prvom rade je dôležité, aby sa akcionár postaral o svoju spoločnosť. Štát sa bude starať o Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP). A ak to teda oni nezvládajú ufinancovať, čo sa mi nechce úplne veriť, lebo to sú veľké poisťovne, ktoré majú silných akcionárov, tak sa môžeme baviť o tom, akým spôsobom štát vstúpi kapitálovým podielom do týchto firiem a pomôže im finančne. Ale tým pádom získa aj nejaký podiel v týchto spoločnostiach," povedal Heger po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu.

Vláda predstavila pomoc s nájmami
Príspevok štátu na nájmy bude rovnaký ako zľava prenajímateľa. Zvyšok sa rozráta na nájomcu na nasledujúcich 48 mesiacov. Počas tohto obdobia prenajímateľ nebude môcť nájomcovi zdvihnúť nájom, ani s ním ukončiť nájomnú... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | SITA


Argument, že zdravotné poisťovne pôsobia na silne regulovanom trhu s verejným zdravotným poistením, a preto by sa k nim štát mal stavať rovnako, ako ku štátnej zdravotnej poisťovni, podľa ministra financií neobstojí. Tvrdí, že stále sú to súkromné spoločnosti, ktoré išli do tohto podnikania dobrovoľne a tým na seba prevzali aj určité riziko, ktoré sa momentálne pre koronakrízu materializuje. Navyše, súkromné poisťovne v tvorbe zisku v minulosti neboli obmedzené a aj ho tvorili.

"Išli do tohto podnikania a podnikanie je vždy o riziku a podnikanie je aj o tom, že v dobrých časoch si odkladám aj na tie horšie časy. Ten zisk nebol nijako obmedzený, produkovali toľko zisku, koľko vedeli a teraz je potrebné, aby ten zisk použili v ťažkej situácii," povedal Heger.

Šéf rezortu financií tak naznačuje, že časy, kedy štát vyrovnával výpadky zdrojov vo financovaní zdravotníctva navyšovaním sadzby za poistencov štátu a tým v podstate rovnomerne dofinancoval tak štátnu, ako aj súkromné poisťovne, sa skončili. "My sme to kritizovali aj v minulosti. To je tak, keď sú zisky, delia sa tie poisťovne so štátom? Keď sú zisky, každý má svoj. Keď sú straty, štát príď na pomoc. Prepáčte, ale takto to nemôže fungovať," dodal.

Peňazí je tento rok výrazne menej a 13. dôchodky ani neboli v rozpočte, tvrdí Heger
"Nechcem sa nikoho dotknúť, ale musíme si povedať, že dôchodcovia sú skupina, ktorá tou koronakrízou nebola nijako zasiahnutá, a to je dobré,“ povedal minister financií Eduard Heger v súvislosti s debatou o ne/vyplatení 13.... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | SITA