Trump pohrozil permanentným zmrazením financovania WHO
19 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Americký prezident Donald Trump v pondelok pohrozil, že permanentne zmrazí financovanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zo strany Spojených štátov, pokiaľ v nej do 30 dní nedôjde k "podstatným zlepšeniam". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


Washington pozastavil svoju finančnú podporu WHO v polovici apríla a obvinil túto organizáciu, že má príliš blízke vzťahy s Čínou, ako aj z toho, že zatajuje a zle vedie riešenie koronavírusovej pandémie.

Trump zároveň na Twitteri zverejnil fotografiu listu, ktorý zaslal generálnemu riaditeľovi WHO Tedrosovi Adhanomovi Ghebreyesusovi.

Trump ho v danom liste informuje, že "ak Svetová zdravotnícka organizácia v priebehu nasledujúcich 30 dní nepristúpi k podstatným zlepšeniam, z dočasného pozastavenia financovania zo strany USA spravím permanentné a zvážim aj naše členstvo v tejto organizácii".

Šéf Bieleho domu predtým vyhlásil, že USA ročne platia do fondov WHO približne 450 miliónov dolárov, čo je najväčší príspevok zo všetkých členských krajín. Podľa jeho slov WHO "nezaobchádza s USA dobre".

Vypnutie ekonomiky koronavírusom - provokácia celosvetového rozsahu (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | Iveta Machová