Prevádzkari hotelov a reštaurácií chcú, aby vláda realizovala odporúčania EK na oživenie turizmu
19 | 05 | 2020 I SITA

Prevádzkari hotelov a reštaurácií, ako aj ich dodávatelia vítajú uvoľnenie 4. fázy proti epidemiologických opatrení na Slovensku. Zároveň dúfajú, že zverejnené odporúčania Európskej komisie (EK) na oživenie podnikania v oblasti turizmu a dopravy budú čoskoro realizované aj na Slovensku.


Išlo by napríklad o vládny program pomoci pre sektor cestovného ruchu a Horeca (hotely, reštaurácie, kaviarne) segment, zníženú DPH na stravovacie služby, potraviny a nápoje či zavedenie rôznych poukazov na naštartovanie spotreby. Uviedli to v utorok vo svojom stanovisku zástupcovia podnikateľov a dodávateľov pre gastro sektor a cestovný ruch na Slovensku.

Európska komisia v odporúčaniach z 13. mája vyzýva národné vlády, aby koordinovali svoje úsilie na pomoc sektoru cestovného ruchu. Odporúča vytvoriť program dlhodobej pomoci na obnovenie sektora služieb v reštauráciách, hoteloch, doprave a kultúre. Medzi navrhovanými opatreniami sú podpora zachovania zamestnanosti, zníženie DPH na stravovacie služby, vybrané druhy potravín a nápojov, rôzne typy poukazov na naštartovanie spotreby.

Zároveň sa podľa prevádzkovateľov segmentu Horeca nezabúda na sprievodné hygienické opatrenia zamerané na ochranu zdravia, lebo tieto budú základom obnovenia dôvery zákazníkov v bezpečnosť využívania týchto služieb. Subjekty pôsobiace v cestovnom ruchu a ich dodávatelia vyzývajú vlády na čo najskoršie prijatie odporúčaní EK.

Pellegrini nazval novelu zákona o voľbe generálneho prokurátora "Lex Lipšic"
Peter Pellegrini dnes na tlačovej besede pred budovou NR SR kritizoval snahu vládnej koalície presadiť na post generálneho prokurátora človeka, ktorý nespĺňa zákonné podmienky na takéto vymenovanie. Zmenou zákona podľa neho vládna koalícia dosiahne... Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Gabriel Matta, TASR


Služby v cestovnom ruchu - cestovanie, doprava, ubytovanie, stravovanie, relax a kultúra - prispievajú k HDP EÚ desiatimi percentami a zamestnávajú 12 miliónov ľudí. V dôsledku koronakrízy je teraz polovica týchto pracovných miest ohrozená. Navyše, pre príjmy v cestovnom ruchu je kľúčová letná sezóna a preto je podľa zástupcov podnikateľov potrebné urobiť všetko, aby podnikatelia mali možnosť poskytovať svoje služby a neohroziť pritom svoje ani verejné zdravie.

"Z tohto dôvodu materiál EK predstavuje stratégiu na dlhšie obdobie, ktorá pokračuje aj po roku 2020. Zaoberá sa témami ako štátna pomoc a poukazy na služby, využitie finančných programov EÚ, nástroje na zachovanie zamestnanosti i podpora lokálneho turizmu. V kontexte týchto problémov závažného rozmeru navrhuje vytvoriť aj program na rozvoj európskeho turizmu v horizonte roku 2050," ozrejmili zástupcovia podnikateľov v stanovisku.

Reštrikciami kvôli COVID-19 je postihnutá aj tretina európskeho trhu s pivom a mnohé pivárne a malé pivovary sa po „korone“ už neotvoria. Pivovarníci pripomínajú, že pivárne a reštaurácie budú medzi poslednými prevádzkami, ktoré sa otvoria. Vzhľadom na to, že pivovarníctvo je súčasťou európskych tradícií a kultúrneho dedičstva, vzťahuje sa na neho európska stratégia na záchranu cestovného ruchu. "Pivovarníci preto zdôrazňujú dôležitosť koordinovaného postupu krajín pri uvoľňovaní zákazov a včasné zverejnenie podmienok znovuotvorenia," uzavreli podnikatelia.

Ako sa pôjde do školy. Ministerstvo zverejnilo náučné video s pokynmi
Zdroj: Webnoviny Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA