Pellegrini nazval novelu zákona o voľbe generálneho prokurátora "Lex Lipšic"
19 | 05 | 2020 I Gabriel Matta, TASR

Peter Pellegrini dnes na tlačovej besede pred budovou NR SR kritizoval snahu vládnej koalície presadiť na post generálneho prokurátora človeka, ktorý nespĺňa zákonné podmienky na takéto vymenovanie. Zmenou zákona podľa neho vládna koalícia dosiahne iba to, aby sa Lipšic mohol stať generálnym prokurátorom. 


Pellegrini je presvedčený, že účelom zmeny zákona je iba snaha vládnej koalície spolitizovať tento štát a potom nedemokraticky likvidovať svojich politických oponentov. Vyzdvihol postoj ministerky Kolíkovej, ktorá je podľa neho "jedinou príčetnou osobou v tejto vláde". Tá sa vyjadrila, že na poste generálneho prokurátora by nemal byť človek, ktorý nie je a nikdy nebol prokurátorom.

Samotný Lipšic podľa podpredsedu Smeru iba zahmlieva a stále pokračuje v snahe byť dosadený na tento kľúčový post v štáte. Bývalý premiér považuje toto konanie Matovičovej vlády za veľmi nebezpečný trend s cieľom dosadzovať si politických nominantov do štátnej správy, rovnako ako v prípade snahy spolitizovať opäť políciu. Tieto kroky považuje za nedemokratické a nebezpečné.

Kolíková proti Matovičovi: Lipšic by nemal byť generálny prokurátor
Dôvod, prečo si napríklad OĽaNO na čele s Igorom Matovičom vztiahli možnosť kandidovania iných profesií aj na post generálneho prokurátora, nechcela ministerka spravodlivosti Mária Kolíková komentovať, je však podľa nej nesprávny. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Peter Haluza


Voľba generálneho prokurátora v pléne parlamentu by mala byť verejná. Vyplýva to z novely zákona o prokuratúre a o rokovacom poriadku Národnej rady (NR) SR, ktorú predložili do parlamentu koaliční poslanci. Uchádzačom o funkciu generálneho prokurátora by tak mohol byť len občan Slovenskej republiky, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Vyžadovať sa bude od neho aspoň 15-ročná prax v právnickom povolaní. Podmienkou by mala byť aj bezúhonnosť a požiadavka na osobnú integritu.

V zmysle návrhu sa vyžaduje, aby kandidát bol svojim životom zárukou, že svoju funkciu bude vykonávať riadne a čestne. Predkladatelia vysvetľujú, že nejde o formálnu podmienku. Jej splnenie i splnenie formálnych podmienok by mal vyhodnocovať a overovať ústavnoprávny výbor. Návrh na odvolanie šéfa prokuratúry by malo byť po novom možné podať aj v prípade, ak prestane svoju funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne, čo je podmienkou pri jeho zvolení.

Okrem poslancov parlamentu by mohli navrhovať kandidátov aj minister spravodlivosti, Rada prokurátorov SR, verejný ochranca práv, profesijné organizácie právnikov, ale aj vedecké inštitúcie pôsobiace v oblasti práva, napríklad Slovenská akadémia vied či právnické fakulty.

Voľbou Lipšica za generálneho prokurátora by Matovič legitimizoval Pentu
Lipšic s Matovičom budú spolu krásne mocensko-autoritárske duo. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | Aneta Leitmanová