Niektorí dôchodcovia stále čakajú na zvýšený minimálny dôchodok
18 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Začiatkom roka 2020 sa zmenili pravidlá pri vyplácaní dôchodkov. Zvyšovanie sadzby najnižších garantovaných penzií však podľa vlastných slov nepocítili všetci, ktorých sa má týkať. Myslia si, že štát na nich kvôli koronavírusu zabudol.


Nárok na zvýšený minimálny dôchodok malo mať od januára 2020 približne 180-tisíc penzistov. Niektorí z nich sa však so sťažnosťou, že im dôchodok, na ktorý majú zo zákona nárok, nebol vyplatený v plnej výške, ozvali Televíznym novinám Markízy.


„Mám odrobených 40 rokov a ten nárok podľa zákona by mal byť nejakých 378 eur. A ja mám 331,40. Nie je to ani to minimum. Každý mesiac čakám, že mi to zdvihnú. Už sa bojím, že na mňa zabudli,“ hovorí jedna z dotknutých dôchodkýň.


Po novom pritom platí, že dôchodcom, ktorí si platili odvody minimálne 30 rokov, mala garantovaná penzia stúpnuť na viac ako 330 eur. Táto suma sa navyšuje spolu s ďalšími odpracovanými rokmi.


Matovič musel Kičurovi podpísať zvýšenie platu, štát mu doplatí stovky eur
Hoci sa Kajetán Kičura, exšéf Štátnych hmotných rezerv, aktuálne nachádza vo väzbe, štát mu vďaka valorizácii platov musí doplatiť stovky eur. Zvýšenie platu mu podpísal premiér Igor Matovič. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Sociálna poisťovňa sa však bráni a tvrdí, že pri vyplácaní nových minimálnych dôchodkov jej nezostali žiadne resty. Všetkých dôchodcov, ktorí mali na penziu v upravenej výške nárok, mala prepočítať do konca februára pričom otvorené mali zostať len sporné prípady.


„Nemal by sa vyskytnúť prípad, kedy niekto spĺňal podmienky pri prechode rokov a nemal by vypočítaný dôchodok. Ešte tie nároky môžu dobiehať, ak preukáže dobu poistenia, alebo ak nemal dostatočne obdobie poistenia, si môže doplatiť poistenie,“ tvrdí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.


Poisťovňa pre TVnoviny zároveň dopĺňa, že v prípade, ak sa niekomu vyplatená výška penzie nepozdáva, má právo požiadať o jej prepočítanie. Ak sa preukážu nároky na vyplatenie počas uplynulých štyroch mesiacov a Sociálna poisťovňa ich posúdi, podľa Višvádera bude rozdiel vyplatený aj spätne. 


Odborníci sa rozchádzajú v názore na riziko šírenia vírusu po opätovnom otvorení škôl
Štúdie šírenia koronavírusu deťmi vykazujú rôznorodé výsledky. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | SITA