Matovič musel Kičurovi podpísať zvýšenie platu, štát mu doplatí stovky eur
18 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Hoci sa Kajetán Kičura, exšéf Štátnych hmotných rezerv, aktuálne nachádza vo väzbe, štát mu vďaka valorizácii platov musí doplatiť stovky eur. Zvýšenie platu mu podpísal premiér Igor Matovič.


Do konca minulého roka zarábal Kičura podobne ako poslanci NR SR. Spolu s paušálnymi náhradami sa jeho finálna mzda vyšplhala na 4662 eur. Od januára 2020 však vďaka valorizácii jeho mzda vyskočila na 4899 a štát, ako informuje denník Plus Jeden Deň, mu tak výsledný rozdiel musí doplatiť.


Navyšovanie platov vo verejnom sektore sa podľa Štatistického úradu SR odvíja od výšky priemernej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok. Tú úrad zverejnil v marci a na jej základe sú príslušné platy valorizované spätne.


Zvýšenie Kičurovovho platu následne v apríli podpísal samotný Matovič, ktorý bol podľa vlastných slov zo situácie prekvapený. „Podpísal som to, potom pozerám, komu som to podpísal a tam, že Kičura. Však on by mal ešte vracať a nie, že dostane zvýšený plat,” dodal premiér.


Plus Jeden Deň upozorňuje, že bývalý šéf Štátnych hmotných rezerv má podľa zákona právo na sumu 237 eur za január a február 2020 pričom za marec mu bude vyplatená pomerná časť k dátumu jeho odvolania z funkcie. Kičura tak celkovo od štátu dostane navyše k platu 700 eur.


„Uvedený rozdiel bude  doplatený Správou štátnych hmotných rezerv SR po doručení platového dekrétu,” uviedla riaditeľka Matovičovho tlačového odboru. Stane sa tak aj napriek tomu, že Kičura sa pre podozrenie z korupcie nachádza vo väzbe.


Odborníci sa rozchádzajú v názore na riziko šírenia vírusu po opätovnom otvorení škôl
Štúdie šírenia koronavírusu deťmi vykazujú rôznorodé výsledky. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | SITA